Σε συνέντευξή του στην Κάτια Μακρή και στο Real FM, ο Πέτρος Ευθυμίου δέχτηκε τα συγχαρητήρια για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, «ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη συνίσταται από 56 χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, όλη η Ευρώπη, αλλά και όλη η πρώην Ανατολική Ευρώπη, η πρώην Σοβιετική Ένωση. Όπως λέμε στη γλώσσα του ΟΑΣΕ κινούμαστε από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ».

«Είναι ένας Οργανισμός που αποτελεί μετεξέλιξη της περίφημης για τους παλαιότερους Final Αct του Ελσίνκι, δηλαδή της πρώτης προσπάθειας που έγινε την δεκαετία του ‘70 να υπάρξουν κάποιοι δίαυλοι συνεννόησης μεταξύ των τότε δυο μπλοκ, του Δυτικού και του Ανατολικού μπλοκ και εξελίχθηκε-όταν κατέρρευσε το Ανατολικό μπλοκ-σε ένα Οργανισμό μοναδικό, γιατί πουθενά αλλού δεν συνυπάρχουν, Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας».

Μετά από μία εβδομάδα στο Όσλο, ο Πέτρος Ευθυμίου τόνισε ότι «όλη η Ευρώπη βρίσκεται μέσα στους ρυθμούς της κρίσης, εκτός από ορισμένες χώρες τύπου Λουξεμβούργου, ή Ελβετίας. Όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκονται σε ένα αναλογικά, τονίζω το αναλογικά, παρόμοιο αστερισμό».

Η Ελλάδα, όπως είπε, «έτυχε να είναι η πρώτη χώρα που δέχτηκε όλη αυτή την πίεση. Φυσικά και λόγω των δικών μας αστοχιών και λόγω των δικών μας λαθών, αλλά αυτή τη στιγμή όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι σε ένα παρόμοιο συναγερμό. Τα περισσότερα Κοινοβούλια ήταν ανοιχτά, όπως το δικό μας και τα περισσότερα Κοινοβούλια είχαν πολύ έντονη δουλειά προσαρμογής ακριβώς σ’ αυτή τη νέα πίεση που δημιουργεί η νέα τροπή της οικονομικής κρίσης».