Αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης- που επηρεάζουν άμεσα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, και όχι μόνο- αναμένεται να λάβουν οι ηγέτες των «27» στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, επί του οποίου αναμένεται μία επί της αρχής συμφωνία με βάση τη συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Η Αθήνα θα πιέσει για επιμήκυνση των χρονικών ορίων αποπληρωμής του δανείου, χαμηλότερα επιτόκια και δυνατότητα εξαγοράς των κρατικών ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Η πρόταση Ρομπέι-Μπαρόζο είναι ηπιότερη σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, καθώς δεν περιλαμβάνει την υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και τη μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση.

«Εύχομαι να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου» δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Σύμφωνο που αναμένεται να εγκρίνουν οι «17» της ευρωζώνης σήμερα το απόγευμα θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα μετονομαστεί σε «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης».