Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του πρόεδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των επαφών που έχει ο κ. Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι «ο κ. Πρωθυπουργός με ενημέρωσε για τα ζητήματα που αφορούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Υποστηρίζουμε ότι η διεκδίκηση της χώρας πρέπει να είναι συγκεκριμένη, σαφής, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο.
Πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του χρέους, με αναδιάρθρωση η οποία θα αφορά και στην επιμήκυνση και στο επιτόκιο και σε κάθε περίπτωση στην έκδοση ευρωομολόγου. Δεν θα αποτελεί τη λύση, αλλά θα δίνει μια σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων που αφορούν στην αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, για τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί τα έσοδα να εξασφαλίζονται από τη μοναδική πηγή της περικοπής των αποδοχών, της απομείωσης της μισθωτής εργασίας, της περικοπής των συντάξεων και των δαπανών του κοινωνικού κράτους.
Πρέπει να εκκινήσει ταχύτατα η παραγωγική διαδικασία, η οποία βρίσκεται καθηλωμένη. Πρέπει ο πρωθυπουργός να διεκδικήσει με επιμονή στη Σύνοδο Κορυφής τη συνολική ρύθμιση του χρέους. Μόνο με ένα τέτοιο τρόπο είναι δυνατόν να διαμορφωθούν συνθήκες για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας.
Ερωτηθείς για το αν παρέχει στην κυβέρνηση συναίνεση, ο Φ. Κουβέλης απάντησε πως «ο πρωθυπουργός οφείλει να διεκδικήσει με σαφήνεια, επιμονή και συστηματικότητα τη συνολική αντιμετώπιση όλου του χρέους της Ελλάδας. Πρέπει να διεκδικήσει την οικονομική διακυβέρνησή της Ευρώπης, διότι διαφορετικά δεν θα μπορέσει να υπάρξει απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συνολικότερα για την Ευρώπη. Το ελληνικό πρόβλημα έχει την ιδιαιτερότητά του, αλλά ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα».
Ερωτηθείς για το αν συζήτησε το θέμα της απεργίας των μεταναστών, ο Φ. Κουβέλης απάντησε ότι «υποστηρίξαμε ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ανθρωπιστικής παρέμβασης, προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα».