Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων και προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις για το πιθανό μεταναστευτικό κύμα και τον κίνδυνο κατάρρευσης καθώς και σε πιθανή άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, αναφερόμενος στα γεγονότα της Βορείου Αφρικής.

Ενημερώνοντας τις Επιτροπές Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σημείωσε ότι «ως χώρα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όσα συμβαίνουν, σαν να συμβαίνουν στην άλλη άκρη του κόσμου, δεν μας επιτρέπετε να αδρανούμε γιατί εκτός από ανθρώπους έχουμε και επενδύσεις ενός δισ. δολαρίων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους εταίρους και τα όργανα της ΕΕ επισημαίνοντας ότι πρέπει συνολικά να αντιμετωπιστεί το θέμα και οικονομικά και επιχειρησιακά.

Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε την προτροπή του Πρωθυπουργού προς τον Μουαμάρ Καντάφι να τερματίσει την χρήση βίας και σημείωσε ότι «οι αραβικές χώρες πρέπει να βρουν μόνες τους τον δρόμο τους γιατί αλλιώς το πείραμα δεν θα πετύχει».

Εν τω μεταξύ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, έθεσε το θέμα για το πώς θα χρησιμοποιήσουν οι Αμερικανοί τη βάση της Σούδας, ενώ ο Σπ. Χαλβατζής εκ μέρους του ΚΚΕ ζήτησε «να κλείσει άμεσα η βάση της Σούδας», σημειώνοντας πως ο «δρόμος του πετρελαίου είναι βαμμένος με αίμα» και η κατάσταση είναι επικίνδυνη. «Να μην είμαστε εύκολοι και πρόθυμοι» ως προς το να χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος για εξορμήσεις στην περιοχή, επισήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

«Ούτε εύκολοι ούτε πρόθυμοι είμαστε για όλα. Η Ελλάδα σέβεται τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις υποχρεώσεις της, αλλά σέβεται πάνω απ’ όλα το δικό της συμφέρον, και αυτός είναι ο δικός μας οδηγός», απάντησε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών.