Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο, σε μία προσπάθεια να την πείσει για την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να βγουν από την κρίση και να γίνουν ανταγωνιστικοί.

Το ραντεβού του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ με φόντο τη… θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στον Γιώργο Παπανδρέου η Bundesbank, η οποία τάχθηκε κατά της επαναγοράς κρατικών ομολόγων με πόρους του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αλλά και κατά της έκδοσης ευρωομολόγου.

Ωστόσο ούτε και η Γερμανίδα Καγκελάριος βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της, μετά την ήττα του κόμματός της στις εκλογές στο Μόναχο. Έτσι, θεωρείται πως θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή.

Τη συνάντηση των δύο ηγετών θα προετοιμάσουν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Σόιμπλε, σε συνεργασία που θα έχουν νωρίς το πρωί.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ώρα που υπάρχει «πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση» όπως παραδέχτηκε χθες ο Θ. Πάγκαλος και οι αντιδράσεις του κόσμου φουντώνουν. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μούδιασμα από την επεισοδιακή ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ της Δευτέρας στο πανεπιστήμιο Humboldt, κατά την οποία αποδοκιμάστηκε από ομάδα Ελλήνων φοιτητών.

Παράλληλα, επικρίσεις συγκεντρώνει και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Εθνικής και Alpha.

Στο Βερολίνο και πριν τη μεσημεριανή συνάντηση με την κα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Φράνκ -Βάλτερ Στάινμαϊερ, τον συμπρόεδρο των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ, τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς επίσης και με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ.

Την Τετάρτη ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου θα έχει συνάντηση με τη Φινλανδή ομόλογό του Μάρι Κιβινιέμι. Στο Ελσίνκι, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Σάουλι Νιϊνίστο (Sauli Niinisto), και με την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, Jutta Urpilainen.