Ένταση στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Στρος Καν σε γαλλικό κανάλι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009 την παρέμβαση του ΔΝΤ.
Η ένταση παίρνει διαστάσεις γιατί την ίδια περίοδο ο πρωθυπουργός δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Από την μια πλευρά είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά ότι δεν έδωσε την μάχη να αντιμετωπιστεί εντός της Ε.Ε. το πρόβλημα και από την άλλη οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία παρακολουθούν μουδιασμένα τις αποκαλύψεις.
Οι εξηγήσεις που έδωσε χθες ο κ. Πεταλωτής δεν ικανοποίησαν κανέναν και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο όπου το κλίμα είναι βαρύ.
Η συνέντευξη του κ. Στρος Καν έχει παραχωρηθεί στο γαλλικό κανάλι Canal+ και θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα. Τα βασικά όμως σημεία της συνέντευξης αποκάλυψε η Καθημερινή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ. Στρος Καν υποστηρίζει ότι όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός του έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ, εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του ταμείου σε μια χώρα της Ευρωζώνης.
«Το ντοκιμαντέρ του Canal+ αναμένεται σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, να ταράξει το πολιτικό σκηνικό και στη Γαλλία, καθώς ο κ. Στρος-Καν προχωρεί σε αποκαλύψεις και για τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ενόψει προεδρικών εκλογών, ο Σοσιαλιστής επικεφαλής του ΔΝΤ προβάλλει ως ο ισχυρότερος αντίπαλος του κ. Σαρκοζί. Ο κ. Στρος-Καν φέρεται να σχεδιάζει την επιστροφή στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας μέσω. Ελλάδας, δρέποντας τις δάφνες της διάσωσης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης. Όσο για τον κ. Σαρκοζί, δεν σκοπεύει να αφήσει το μονοπώλιο της διάσωσης του ευρώ στο ΔΝΤ και τον πολιτικό του αντίπαλο. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να ερμηνευθεί η προσέγγισή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο για την προστασία της Ευρωζώνης».