Με τη φράση «δεν έχω στο μυαλό μου εκλογές» φέρεται να σχολίασε σε εξ απορρήτων συνεργάτη του ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου τα επίμονα εκλογικά σενάρια των τελευταίων ημερών. Όμως, πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα με «ορόσημο» τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 25ης Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, εάν διασφαλιστεί οριστικά η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα, και με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά αυστηρότατης δημοσιονομικής πειθαρχίας μέχρι το 2015, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο των «εαρινών» πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι θιασώτες του σεναρίου της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη επικαλούνται κατά βάση δύο επιχειρήματα. Πρωτίστως, ότι με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει βάσιμες ελπίδες μιας νέας αυτοδυναμίας, ενώ εάν αφήσει τον χρόνο να «τρέξει», τα υφιστάμενα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν, λόγω του πολιτικού κόστους που επισωρεύει για την κυβέρνηση η ασκούμενη πολιτική. Δεύτερον, ότι με τη διενέργεια των εκλογών ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά και μερίδας στελεχών του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, ότι ασκεί μια πολιτική για την οποία δεν διαθέτει την απαιτούμενη λαϊκή εντολή. Όμως, εντός του επιτελείου του πρωθυπουργού υπάρχει ισχυρή και η αντίθετη άποψη, που προκρίνει εκλογές ή στις αρχές του 2012, οπότε το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά ότι θα είναι ορατά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ή στο τέλος της τετραετίας. Όπως λέγεται, η κυβέρνηση έχει πλήρη νομιμοποίηση να συνεχίσει την πολιτική της μετά το εκλογικό δίλημμα που έθεσε, επιτυχώς, στην αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση του περασμένου Νοεμβρίου. Επίσης, η προσφυγή στις κάλπες αποτελεί κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου. Αφενός, διότι ο κ. Γ. Παπανδρέου διατρέχει τον κίνδυνο να κληθεί την επομένη των εκλογών να διαχειριστεί μια οριακή αυτοδυναμία. Και αφετέρου, επειδή δυνητικοί του «σύμμαχοι», όπως η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φώτη Κουβέλη, με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις δεν διασφαλίζουν την παρουσία τους στην επόμενη Βουλή. Τρίτον, εάν ο κ. Παπανδρέου επιλέξει τις εκλογές στην παρούσα φάση μειώνει τον συνολικό του χρόνο στην πρωθυπουργία στην καλύτερη των περιπτώσεων στα 5,5 χρόνια, καθώς ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ρεαλιστική την επιδίωξη το ΠΑΣΟΚ να επιτύχει τρεις διαδοχικές εκλογικές νίκες.
Οπως προαναφέρθηκε, ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να λάβει οριστικές αποφάσεις μέχρι να «καθαρίσει το τοπίο» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, κρίσιμο ρόλο για τις επιλογές του θα παίξει και το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.
Νέα μέτωπα
Παρά την αίσθηση ότι με την ψήφιση, την προσεχή εβδομάδα, των νομοσχεδίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για τα κλειστά επαγγέλματα η κυβέρνηση ολοκληρώνει το πιο δύσκολο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών, η αλήθεια είναι πως την αναμένουν και νέα δύσκολα μέτωπα. Πέραν της συνεχιζόμενης έντασης στον χώρο της υγείας και του κινήματος «Δεν πληρώνω», το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί: Τις πιέσεις της τρόικας για νέες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, την προώθηση του ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ κατά πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση ζητείται στο παρασκήνιο και γενναία περικοπή σειράς επιδομάτων των τραπεζοϋπαλλήλων. Επίσης, σε μείζον πρόβλημα έχει αναδειχθεί η διάχυτη στην κοινή γνώμη αίσθηση ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει «τυφλά» τις επιταγές της τρόικας και δεν έχει δική της πολιτική ατζέντα. Δεν πέρασε, για παράδειγμα, απαρατήρητη η έκπληξη που ομολόγησε ότι ένιωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής όταν διαπίστωσε ότι ο κ. Γ. Ραγκούσης επέλεξε, την περασμένη εβδομάδα, να αντιμετωπίσει τους εκπροσώπους των δανειστών μας ως «μία ομάδα υπαλλήλων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, και τίποτα παραπέρα» και όχι ως υποβολείς των κυβερνητικών αποφάσεων, κλίμα που μεταδίδουν άλλοι υπουργοί.