«Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε και το καταπληκτικό είναι ότι πολλά από αυτά είναι πολύ απλά και θα μπορούσαν να αλλάξουν τον πλανήτη μας», ανέφερε ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας, Αλέξανδρος Τομπάζης, κατά την τοποθέτησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, αναφορικά με τον βιοκλιματικό και οικολογικό σχεδιασμό των κατασκευών.
Ο κ. Τομπάζης υποστήριξε ότι υπάρχει μια γενικότερη πίστη σήμερα ότι «αυτά δεν είναι ουτοπίες, ούτε είναι δύσκολα θέματα που δεν μπορούμε να πιάσουμε χωρίς απέραντη ποσότητα χρημάτων», αλλά αντίθετα, «είναι πράγματα τόσο απλά και λογικά που μπορεί το κράτος να τα κάνει».
Είπε ακόμη ότι η δημιουργία πράσινων κτιρίων είναι θέμα γνώσης και αγάπης για το περιβάλλον και πως «σε όλα τα μέρη της γης, ακόμα και στην Αμερική που είναι άφθονη η ενέργεια, υπάρχει ευαισθησία».
«Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, αλλά έργα», σημείωσε.
Στη συνέχεια, η συνεργάτης του κ. Τομπάζη, Άννη Πλατανιώτη, έκανε παρουσίαση ορισμένων έργων του Γραφείου Τομπάζη, επισημαίνοντας παράλληλα την εξοικονόμηση ενέργειας σε αυτά.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο του κ. Τομπάζη που έχει τιμηθεί τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, αναφέροντας ότι έχει σχεδιάσει μουσεία, ναούς, τζαμιά, εργοστάσια, σχολεία, νοσοκομεία, εμπορικά κτίρια τόσο στην Ελλάδα, αλλά και στο Ντουμπάι, στο Βουκουρέστι και στην Πορτογαλία και σημειώνοντας ότι η παρουσία του στο υπουργικό συμβούλιο αποτελεί τιμή για όλη του τη δουλειά και τη συμβολή του στην προσπάθεια της Ελλάδας να μπει σε μια νέα εποχή.
«Η σημασία της πράσινης ανάπτυξης και του ‘πράσινου’ σπιτιού, δεν έχει μόνο οικολογικές επιπτώσεις αλλά και οικονομικές και κοινωνικές», σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «είναι θέμα απόφασης και πολιτικής βούλησης που το έχει αποδείξει αυτή η κυβέρνηση».
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά αυτής της νέας αρχιτεκτονικής, τα οποία αναδείχτηκαν μέσα από την παρουσίαση του έργου του κ. Τομπάζη.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την αισθητική αυτής της νέας αρχιτεκτονικής και την απλότητα που αξιοποιεί, μαζί με τη σύγχρονη τεχνολογία, και την παράδοσή μας στην κατασκευή.
Είπε ότι δίνει ποιότητα ζωής και εκ των πραγμάτων προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, «αφού η πράσινη ανάπτυξη ζητά “μυαλά” και “χέρια”». Αναφέρθηκε ακόμη και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με αυτή την τεχνογνωσία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει στο 60%, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία και την ελληνική οικογένεια.
«Όλο αυτό είχε μια ελληνική ταυτότητα και δείχνει πόσο μέσα από αυτές τις νέες τεχνολογίες η Ελλάδα μπορεί να προβάλει τη δική της ταυτότητα και ομορφιά», πρόσθεσε.