Ριζικές θα είναι οι αλλαγές στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και θα «απαλάσσουν» αιρετούς και πολίτες από την ταλαιπωρία του δεύτερου γύρου.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής η κατάργηση του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών εξασφαλίζει όφελος που πλησιάζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη και όπως λένε χαρακτηριστικά το ποσό αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανέγερση πάνω από 40 σχολικών συγκροτημάτων σε όλη τη χώρα.

Κομβικό στοιχείο του νέου εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των αιρετών σε περιφέρειες θα είναι το 40%. Σε περίπτωση δηλαδή που ένας συνδυασμός καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 40% των ψήφων εξασφαλίζει αυτόματα τη νίκη με αυτοδυναμία και τα 3/5 των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων. Ταυτόχρονα για να αποφευχθούν φαινόμενα ακυβερνησίας μέχρι και την ανάληψη των καυθηκόντων από τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές οι εκλογές από Οκτώβριο που έχουν καθιερωθεί μετατοπίζονται στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο αριθμός των υποψγηγίων ανά συνδυασμό αναμένεται να περιοριστεί από το 150% που ήταν μέχρι τώρα στο 100%.

Ζητήματα που φαίνεται να είναι ακόμα ανοικτα προς συζήτηση αφορούν στον τρόπο ψηφοφορίας των ετεροδημοτών οι οποίοι μέχρι σήμερα δε είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους και ήταν αναγκασμένοι να μετακινούνται εκατοντάδεςχιλιόμετρα ή να απέχουν από τις εκλογές.

Προς συζήτηση ειναι ακόμα το θέρμα της ηλεκτρονικής επιστολικής ψηφοφορίας όπως και η καθιέρωση «Ψηφοδελτίου Επικρατείας μέσω του οποίου θα μπορούσαν να αναδειχτούν καταρτισμένοι πολίτες με εξιδείκευση στα οικονομικά, τις νέες τεχνολογίες κ.α.

Το νέο εκλογικό σύστημα, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσιάσε ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο το Νοέμβριο του 2024 θα ενταχθεί στον ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κατάρτιση του ενιαίου Κώδικα αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου με στόχο να έχει θεσμοθετηθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριιού του 2025. Ο νέος κώδικας καραρτίζεται μετά από 20 χρόνια και βάζει σε τάξη πάνω από 1000 νομοθετικά κείμενα που προκαλούν σύγχυση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων,