Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλόντ Τρισέ, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Μαδρίτη και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Ραχόι.
Μέσα στο Μάρτιο υπάρχει και η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, παράλληλα με την Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχεδιασμό του κ. Σαμαρά είναι και κάποια ταξίδια στο Παρίσι και στο Λονδίνο και αντίστοιχες επαφές.
Ο κ. Σαμαράς θέλει να αλλάξει την εικόνα του κόμματός του στην Ευρώπη μετά το «όχι» στο μνημόνιο και να βελτιώσει τις σχέσεις του με τα «αδελφά» συντηρητικά κόμματα. Θεωρεί ότι η θέση του κατά του μνημονίου δικαιώνεται και ότι σταδιακά οι ευρωπαίοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην χώρα μας τείνουν να συμφωνήσουν με την κριτική του.
Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρηματολογήσει στους ευρωπαίους συνομιλητές του πως η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο καθώς είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει να πιάσει τον στόχο των 200 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την περίοδο 2013-15. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου είναι περισσότερο από αναγκαία. Υποστηρίζει δε ότι η λύση του προβλήματος χρέους που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου θα προέλθει με την θέσπιση του ευρωπαϊκού ομολόγου το οποίο έχει προτείνει από πέρυσι την Άνοιξη.
Είναι δε ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που πήρε θέση εναντίον της πρότασης της Γερμανίας για συνταγματική καθιέρωση του αυστηρού δημοσιονομικού κανόνα με την υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και ελλείμματος μέχρι 3%. Εκτιμά ότι η θέση του αυτή τον φέρνει κοντά στους ευρωπαίους ηγέτες που εξέφρασαν τις διαφωνίες τους στην γερμανική πρόταση κατά την διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την εβδομάδα που μας πέρασε.
Τις απόψεις του αυτές θα εκθέσει στον κ. Τρισέ με τον οποίο θα έχει συζήτηση και για τα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και για την κρίση χρέους της χώρας μας.
Αυξημένο πεδίο συνεννόησης υπάρχει με τον κ. Ραχόι του οποίου η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προσφύγει μελλοντικά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι ο κίνδυνος να περιέλθουν σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, μπορεί να αφυπνίσει την ευρωπαϊκή ηγεσία για λήψη πιο αποφασιστικών μέτρων από τα οποία να βγει ευνοημένη και η χώρα μας.
Τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν και εσωτερική στόχευση. Κατ’ αρχήν να δείξει ότι η ΝΔ αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο των αλλαγών που αφορούν τα του οίκου της ανοίγεται στην κοινωνία, έχοντας αφήσει πίσω της την εσωστρέφεια. Παράλληλα μέσα από τις επαφές με ξένους ηγέτες θέλει να τονώσει το διεθνές και «πρωθυπουργικό» προφίλ του, βελτίωση που στη ΝΔ θεωρούν θα αυξήσει και τα ποσοστά του κόμματος.
Στον προγραμματισμό του ηγετικού επιτελείου βρίσκονται και ταξίδια εκτός Ευρώπης στο προσεχές μέλλον. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το Ισραήλ, παρά την αστάθεια στον αραβικό κόσμο. Η ηγεσία του κόμματος – παρότι όπως λέει δεν διέπεται από το δόγμα ότι ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος μου – εκτιμά ότι η διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας προκαλεί δυνάμει αλλαγή στάσης και των ΗΠΑ στην περιοχή και προσφέρει δυνατότητες στην χώρα μας να βελτιώσει την θέση της. Τέλος στην ατζέντα βρίσκεται και πιθανό ταξίδι στην Κίνα.