Τρεις ώρες διήρκεσε χθες το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2024 με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους υπουργούς λέγοντας «δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού, η ευθύνη δεν πάει διακοπές» και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου να έχουν εμπεδώσει την πρωθυπουργική «οδηγία» σημειώνοντας «το 2025 μας περιμένει σκληρή δουλειά» και αυτό γιατί όπως εξήγησαν πρόκειται για μία κρίσιμη χρονιά, όπου θα πρέπει να έχουν περατωθεί τα περισσότερα έργα ανά υπουργείο, τα οποία περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Οι προτεραιότητες καταγράφονται στους μπλε φακέλους, σε αυτούς περιλαμβάνονται οι δράσεις κάθε υπουργείου για τη νέα χρονιά, οι οποίοι θα μοιραστούν σε δύο δόσεις, αφού όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στις 10 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο με τα υπόλοιπα θέματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast μεταξύ των θεμάτων που θα βρεθούν στην ατζέντα θα είναι και το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο θα αφορά στη νόμιμη μετανάστευση, καθώς πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση στις ανάγκες, με μια πρώτη εκτίμηση να κάνει λόγο για 90.000 θέσεις εργασίας, ενώ απαιτούνται παρεμβάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών πχ οι άδειες διαμονής να βγαίνουν γρηγορότερα.
Οι άξονες του κυβερνητικού σχεδίου
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος παρουσίασε το ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2025 το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα και χρονοδιαγράμματα:
α) εθνική στρατηγική στέγασης, η οποία στοχεύει να αυξήσει την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και ποιοτική στέγαση για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος ( νέοι + οικογένειες με παιδιά) και να αυξήσει τη διαθεσιμότητα κοινωνικών κατοικιών για ευάλωτες ομάδες
β) Την εισαγωγή της φιλοσοφίας και του εκπαιδευτικού συστήματος των διεθνών απολυτηρίων πιλοτικά στην Ελλάδα. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2025 αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή ενώ από τον Σεπτέμβρη του 2026 σχεδιάζεται η εφαρμογή σε 5 πρότυπα σχολεία.
γ) Εθνικό σχέδιο για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2024-2030: προσβασιμότητα, κάρτες αναπηρίας
δ) Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των νοσοκομειακών ιδρυμάτων του ΕΣΥ.
Πρωτοποριακή παρέμβαση στη Δημόσια Παιδεία
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας το Ίδρυμα Ωνάση σχεδιάζει να μετατρέψει 22 δημόσια γυμνάσια και λύκεια σε Δημόσια Ωνάσεια σχολεία (11 Γυμνάσια και 11 Λύκεια) σε ευάλωτες περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης επικράτειας, προτείνοντας το δημόσιο σχολείο του μέλλοντος και αποτελώντας μια πιο εξελιγμένη εκδοχή των πρότυπων σχολείων.
Το Ίδρυμα Ωνάση προτίθεται να αναβαθμίσει τις δομές και να δώσει σε περισσότερους από 6.000 μαθητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης, που θα συνδυάζει το περιεχόμενο της δημόσιας παιδείας με την πρωτοπορία. Ο σχεδιασμός είναι τα πρώτα 11 να λειτουργήσουν από το Σεπτέμβριο του 2025 και τα υπόλοιπα το 2026.
Προχωρά η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού
Μπορεί χθες να προχώρησε μια τυπική διαδικασία, δηλαδή η υπαγωγή στον κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων του χώρου στον Ασπρόπυργο όπου θα «μετακομίσουν» οι φυλακές Κορυδαλλού, ένα έργο που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, ωστόσο προχωρά κανονικά και σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του πολίτη μέσα σε 10 μήνες θα ξεκινήσει η κατασκευή του με στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2028.
Σε αυτό εκτός από το σωφρονιστικό ίδρυμα θα περιλαμβάνεται δικαστικό μέγαρο, νοσοκομείο και σχολείο, ενώ ήδη έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά με Προεδρικό Διάταγμα. Επισημαίνεται ότι το έργο στοχεύει στην ουσιώδη βελτίωση κρίσιμων υποδομών της χώρας και εντάσσεται σε μια νέα σωφρονιστική πολιτική, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για τη διαμονή των κρατουμένων εντός σωφρονιστικών καταστημάτων, ακολουθώντας τις Οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών.