Με βασικό στόχο να μειωθεί κι άλλο το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για τους Έλληνες η κυβέρνηση την επαύριον της ψήφισης του προϋπολογισμού υποδέχθηκε με ικανοποίηση την υπερψήφισή του με μεγάλη πλειοψηφία ενώ παράλληλα δεν χαρίστηκε στους πολιτικούς αντιπάλους και την κριτική που ασκήθηκε για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι αφουγκράζονται τις αγωνίες των πολιτών για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και όποτε δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος το πλεόνασμα της ανάπτυξης δίνεται εκεί που πρέπει.
Το οικονομικό πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε στοχεύει στη μεσαία τάξη και στα ευάλωτα νοικοκυριά ενώ παράλληλα γίνεται η προσπάθεια να δοθεί προοπτική στους πολίτες οι οποίοι και μέσα από τις δημοσκοπήσεις προτάσσουν ως νούμερο ένα πρόβλημα αυτό της ακρίβειας.
Η τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll έδειξε με ηχηρό τρόπο πως σκέφτονται οι πολίτες.
Τα βασικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν έχουν όλα οικονομικό υπόβαθρο. Η ακρίβεια βρίσκεται σταθερά στην κορυφή με το 50,7% και ακολουθούν η οικονομία γενικότερα με 48.9%, η στεγαστική κρίση και το ύψος των ενοικίων με 22% και το ύψος μισθών/ συντάξεων με 16.8%.
Στη συνέχεια έρχονται η κατάσταση στο ΕΣΥ με 16.6%, η εγκληματικότητα/ φαινόμενα βίας με 15.6%, τα εθνικά θέματα με 14.1 και η κατάσταση στην παιδεία με 12.8%.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενέταξε τα μέτρα για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους στον προϋπολογισμό του 2025 τα οποία και εξειδικεύτηκαν χθες από το οικονομικό επιτελείο.
Ωστόσο, αυτό το οποίο τονίζουν εμφατικά από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο τρόπος με τον οποίο προχωρούν στις όποιες κινήσεις.
«Για να σε πάρουν στα σοβαρά, πρέπει αυτά που λες να λύνουν προβλήματα. Δεν είναι φόρουμ σχολιασμού η αντιπολίτευση. Αυτό που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το αντίθετο από αυτό που κάνουμε εμείς και λύνουμε προβλήματα. Είναι γενναίες ανακοινώσεις, απολύτως συμβατές με τη λογική ότι δεν νομοθετούμε με όρους πυροτεχνημάτων», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και αυτή ήταν η απάντηση στην κριτική κυρίως του ΠΑΣΟΚ το οποίο υποστήριξε ότι έσυρε την κυβέρνηση στη νομοθέτηση των μέτρων αυτών, ότι είναι σε πανικό και ότι αντιγράφει τις τροπολογίες που καταθέτει η Χαριλάου Τρικούπη.
«Θυμάμαι κάποτε, όταν ήμασταν μικροί και θέλαμε να τσακωθούμε, λέγαμε κάποιες εκφράσεις, σαν να λέμε “καθρεφτάκι”.. Μου θυμίζει λίγο αυτό -έτσι, για να κάνουμε και λίγο πλάκα- τα χρόνια μας στο Δημοτικό. Είναι πολύ πιο σοβαρά αυτά τα ζητήματα. Και για να το πούμε έτσι απλά στον κόσμο, κάναμε το εντελώς αντίθετο από αυτό το οποίο ζητούσε στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ τι έλεγε; «Φορολογείστε τις τράπεζες», ξεκίνησε από 800 εκατομμύρια, το έριξε κάπου στα 200 εκατομμύρια, αναλόγως την ημέρα και την εβδομάδα άλλαζε την πρότασή του. Αυτό, όπως είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, δεν θα έδινε απάντηση στα αιτήματα των πολιτών. Εμείς προχωρήσαμε σε μια σειρά από κινήσεις, που κάθε κίνηση απαντά σε μια ανάγκη», είπε απαντώντας σε ερώτηση του Newsbeast ο Παύλος Μαρινάκης.
«Καθρεφτάκια μοιράζει συστηματικά η κυβέρνηση, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του λαού», αντέταξε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς.
Μέτρα για τους ανήλικους
Σήμερα, μια ημέρα μετά την επιστροφή του από το ταξίδι – αστραπή στον Λίβανο, ο πρωθυπουργός θα εξετάσει όλα τα πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό και την απαγόρευση μέσω αυστηρών ποινών της πώλησης αλκοόλ σε ανήλικους αλλά και της χρήσης των social media. Οι όποιες αποφάσεις δεν θα ληφθούν βιαστικά αλλά με μελετημένες κινήσεις που δεν θα προκαλέσουν αντιδράσεις.
Στην σύσκεψη που θα γίνει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα είναι η πρώτη της σειράς θα συμμετέχουν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.
Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ.