Με 158 «ναι», έναντι 139 «όχι» (σε σύνολο 299 ψηφισάντων), κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2025. Σημειώνεται ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επέχει παραδοσιακά θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Κατά την πενθήμερη συζήτηση πήραν τον λόγο μέσα στις 68 ώρες που διήρκεσαν συνολικά οι συνεδριάσεις, 211 βουλευτές, 29 μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι 9 πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Πριν την ψηφοφορία, το λόγο είχε πάρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξήγγειλε μια σειρά θετικών μέτρων όσον αφορά τις συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες. Ειδικότερα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις στις βασικές τραπεζικές κινήσεις (οι πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών), τίθεται πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων μέχρι 5.000 ευρώ ανά έμβασμα και διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers, με στόχο να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων.
Παράλληλα, παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στην λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια, μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφισταμένων, είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες για τη συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και διευρύνεται το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ, και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος («συνολικά, 310.000 συνταξιούχοι με χαμηλές αποδοχές θα έχουν, πια, δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους»), ενώ αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι 150.000 ένστολοι, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.