Δυναμικά έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων, με το υπουργείο Εσωτερικών να εστιάζει στη διαγραφή εκλογέων που παραμένουν εγγεγραμμένοι, ενώ πιθανότατα έχουν αποβιώσει ή δεν έχουν πλέον ενεργή σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Πάνω από 440.000 εγγεγραμμένοι, ηλικίας 80 ετών και άνω, βρίσκονται στο «μικροσκόπιο», καθώς πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που δείχνουν έλλειψη φορολογικής, συνταξιοδοτικής ή άλλης δραστηριότητας.

Η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων ήταν πάγιο αίτημα για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των εκλογικών διαδικασιών, καθώς τα τελευταία χρόνια συχνά διαπιστώνονταν περιπτώσεις εγγεγραμμένων που δεν είχαν καμία φυσική παρουσία στη χώρα ή είχαν αποβιώσει, αλλά δεν είχαν διαγραφεί λόγω μη δήλωσης θανάτου στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Ευρωεκλογές

Τα κριτήρια διαγραφής

Η διαδικασία επικεντρώνεται σε εκλογείς που γεννήθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1944 και πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

  • Δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το έτος 2022, ούτε εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε δηλώσεις τρίτων.
  • Δεν διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ.
  • Δεν λαμβάνουν καμία μορφή σύνταξης από ελληνικούς φορείς.

Για να εντοπιστούν οι εκλογείς που πληρούν τα παραπάνω, πραγματοποιήθηκε διασταύρωση των στοιχείων με τα μητρώα του Δημοσίου. Από τη διαδικασία αυτή, προέκυψε ένας εντυπωσιακός αριθμός: 440.654 εκλογείς, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλα τα κριτήρια κι ενδέχεται να διαγραφούν.

Η διαπίστωση αυτή συνδέεται άμεσα με την ιστορία της μετανάστευσης στη χώρα, κυρίως κατά τις δεκαετίες από το 1950 έως το 1970. Περιοχές με έντονες μεταναστευτικές ροές, όπως η Φλώρινα και η Λακωνία, καταγράφουν σήμερα τα υψηλότερα ποσοστά εκλογέων που πληρούν τα κριτήρια διαγραφής. Αυτές οι περιοχές είναι επίσης εκείνες που παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά αποχής στις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι πολλοί από αυτούς τους εγγεγραμμένους εκλογείς βρίσκονται εκτός Ελλάδας ή δεν είναι πλέον εν ζωή.

Εκλογές

Ενημέρωση εκλογέων και διαδικασία επανεγγραφής

Οι εκλογείς που ενδέχεται να διαγραφούν ενημερώνονται μέσω της πλατφόρμας «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών. Αν ένας εκλογέας ανήκει στη λίστα προς διαγραφή, εμφανίζεται η ειδοποίηση:

«Είστε ενταγμένος στον κατάλογο εκλογέων προς διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους, στο πλαίσιο της τρέχουσας εκκαθάρισης. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δήμο σας ή στην οικεία διπλωματική αρχή για να ζητήσετε να ανακληθεί η διαγραφή σας».

Για να διατηρήσουν την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 στις αρμόδιες αρχές. Αυτό μπορεί να γίνει:

  • Στον δήμο εγγραφής τους.
  • Στον δήμο κατοικίας τους, για όσους είναι ετεροδημότες.
  • Στο προξενείο της χώρας όπου διαμένουν, εάν είναι κάτοικοι εξωτερικού.
  • Η διαδικασία απαιτεί την προσκόμιση της ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου και η άρση της διαγραφής ολοκληρώνεται άμεσα.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΥΠΕΣ θεωρείται κρίσιμη για την εξυγίανση του εκλογικού σώματος και τη διασφάλιση της ακρίβειας στις εκλογικές διαδικασίες. Μέσω της εκκαθάρισης, το υπουργείο στοχεύει στη δημιουργία εκλογικών καταλόγων που θα αντανακλούν την πραγματική εικόνα του εκλογικού σώματος και δεν θα δίνουν ψευδή στοιχεία ως προς την αποχή κάθε φορά που στήνονται κάλπες.