Με τις σχέσεις Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη να έχουν περάσει από χίλια κύματα, έφτασε η στιγμή σήμερα που οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν μια τετ α τετ συνάντηση στις 12.00 το μεσημέρι στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Και μπορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση για μια σειρά από θέματα της καθημερινότητας και τελευταίο αυτό της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών, αλλά οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν μια θεσμικού χαρακτήρα συνάντηση, τώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέχει κοινοβουλευτικά τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η χρονική στιγμή δεν κρίνεται τυχαία, δεδομένου ότι στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την επανεκλογή του στα ηνία του κόμματος στις 13 Οκτωβρίου, του είχε προτείνει να συναντηθούν σύντομα. Και τελικά γίνεται πράξη σχεδόν δύο μήνες μετά.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνάντηση με διάθεση για εποικοδομητική συζήτηση, καθώς, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του, «είναι σημαντικό οι αρχηγοί των κομμάτων, πόσo μάλλον ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μπορούν να βρίσκονται κατ’ ιδίαν και να συζητούν και να ενημερώνονται κιόλας, ειδικά για κρίσιμα ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα, ώστε να μην υπάρχει καμία ευκαιρία παρερμηνείας ή παρεξήγησης».

Δεδομένου ότι η συνάντηση γίνεται ένα 24ωρο μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη – Στάρμερ στο Λονδίνο, η ενημέρωση θα έχει σίγουρα λίγη δόση από το νέο βήμα που επιχειρείται στις ελληνοβρετανικές σχέσεις αλλά και το γεγονός ότι ετέθη το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον βρετανό πρωθυπουργό. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν θα τεθεί το θέμα της επιλογής νέου/νέας προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας ότι είναι πρόωρο, καθώς θα ανοίξει τη συζήτηση ο πρωθυπουργός μετά τις γιορτές, όταν θα έχει λάβει την απόφασή του.

Με ατζέντα ο Ανδρουλάκης

Νίκος Ανδρουλάκης

Μία ημέρα πριν από το τετ α τετ των δύο ανδρών, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε δύο τροπολογίες. Η μια αφορά την έκτακτη εισφορά επί των καθαρών κερδών των τραπεζών και η άλλη περιορισμούς στην χορήγηση golden visa.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς αν θα θέσει αυτά τα ζητήματα στη συνάντηση, απάντησε με νόημα πως «στην πολιτική εμείς διαχειριζόμαστε τα γεγονότα και πολλά συνέβησαν με υπαιτιότητα του πρωθυπουργού – όχι δική μου. Εγώ σέβομαι τους θεσμούς. Αυτή η συνάντηση, τώρα ήταν η ώρα να γίνει και θα γίνει», συμπληρώνοντας πως έχει πρόθεση να συζητήσει μαζί του για την ακρίβεια, το δημογραφικό, το στεγαστικό πρόβλημα, τα εθνικά θέματα και τους θεσμούς.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει συναίνεση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και να ακούσει τις αντιπροτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την προϋπόθεση αυτές να συνοδεύονται από κοστολογημένα μέτρα αλλά και αιτιολόγηση από ποια δεξαμενή θα αντληθούν οι πόροι που προτείνονται. «Εάν υπάρχουν προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ οι οποίες να είναι τεκμηριωμένες, ενδιαφέρουσες, θα τις συζητήσουμε. Πάλι μπορεί να διαφωνούμε. Κάποιες ενδεχομένως -πού ξέρετε;- μπορεί και να τις υιοθετήσουμε», δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός, καταδεικνύοντας ότι επιχειρείται πραγματική διάθεση προσέγγισης σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα.