Κλίμα πόλωσης διαμορφώνεται μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και την εν δυνάμει ανάδειξη και επίσημα του Νίκου Ανδρουλάκη σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός χθες από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για στείρα αντιπολίτευση, η οποία για μικροπολιτικούς λόγους αρνείται να συναινέσει σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που έχουν κοινωνικό πρόσημο, θυμίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στα ηνία του ΠΑΣΟΚ μέσω του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη αλλά και δια στόματος του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη καλωσόρισε την επανεκλογή του, ρίχνοντας γέφυρες και επιχειρώντας να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης για ζητήματα ειδικού βάρους που αφορούν στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών. Και ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρχαν ευκαιρίες αυτό να επιτευχθεί, η Χαριλάου Τρικούπη επέμεινε στην άρνηση, όπως στο νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ για την επιτάχυνση των προσλήψεων, τον ορισμό νέου Συνηγόρου του Πολίτη, την ανάπτυξη της ανακύκλωσης, τις σταθερές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, τις νέες βελτιώσεις στο δικαστικό χάρτη, τις οποίες αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε.
Ουσιαστικά, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ εσχάτως φόρεσε το «κοστούμι» του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο λεκτικό όσο όμως και στην ουσία της πολιτικής με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία – καρμπόν με αυτή που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2020 και περιλαμβάνει για ένταξη του προσωπικού του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά.
«Σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του “λεφτόδεντρου”» είπε χαρακτηριστικά χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι ακολουθεί και θα συνεχίσει να το πράττει συνεπή και λελογισμένη οικονομική πολιτική στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι προβλέπουν «ταβάνι» δαπανών. Συνεπώς οποιαδήποτε πολιτική αντιπρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται από την αντίστοιχη δεξαμενή άντλησης κονδυλίων, δηλαδή να είναι κοστολογημένη. Μάλιστα έκανε λόγο για ανεύθυνη πολιτική του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι εάν εφαρμοζόταν η πρότασή του, οι υγειονομικοί θα έβγαιναν σε σύνταξη στα 62 τους χρόνια και το ΕΣΥ θα οδηγούνταν μαθηματικών στην κατάρρευση. «Από το από το ΠΑΣΟΚ, δήθεν υπεύθυνο και προοδευτικό κόμμα, περιμένω κάτι περισσότερο»κατέληξε ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας φαρμακερά βέλη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για επικοινωνιακούς χειρισμούς, επιμένοντας – όπως είπε- σε ένα μεγαλοπρεπές «όχι» σε μια κυβέρνηση που υποτιμά τον λαό και υποβαθμίζει τη ζωή του. «Μαθήματα υπευθυνότητας όχι σε έμας» αντέταξε, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τη χειρότερη εκδοχή του λαϊκισμού. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είχε υποστηρίξει ότι ο κοινοβουλευτισμός επιβάλλει τεκμηριωμένη κριτική, όχι όμως ασκήσεις διαφοροποιήσεων με μόνο σκοπό τελικά την κομματική περιχαράκωση ή το πολιτικό φλερτ με συγγενείς χώρους.