Στην ολομέλεια της Βουλής μιλά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του υπουργείου Υγείας».

«Μπορεί η Βουλή να εμφανίζει σήμερα μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα μετά τις τελευταίες αναδιατάξεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο που συζητούμε είναι μέρος μιας σταθερής διαδρομής που αναβαθμίζει τη δημόσια υγεία», είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ και προϋποθέτει χρόνο και υπομονή στην εκτέλεσή του.

«Απαιτεί συνεχή παρακολούθηση για να αίρονται τα εμπόδια που δεν είχαν προβλεφθεί και να διορθώνονται οι αρρυθμίες με παρεμβάσεις. Όπως το σημερινό, καθώς έχει στο επίκεντρο της προσοχής μας τον προσωπικό γιατρό, ο οποίος στην πατρίδα μας άργησε», πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμα ότι η σημασία του υποτιμήθηκε από την ιατρική κοινότητα, αλλά και από τους πολίτες και δεν είναι τυχαίο ότι το 44% των ασφαλισμένων δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα.

Ο πρωθυπουργός εξηγώντας τον ρόλο του προσωπικού γιατρού είπε: «Είναι εκείνος που θα μας συμβουλεύσει για τα εμβόλια και τις εξετάσεις, που θα μας κατευθύνει στο νοσοκομείο και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς που σε λίγο θα έχουμε όλοι».

«Φιλοδοξούμε να καλύψουμε το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, αυξάνοντας τους διαθέσιμους επιστήμονες και εμπλουτίζοντας τις ειδικότητες. Στο εξής ο αριθμός τους γίνεται μεγαλύτερος, γιατί προστίθενται όλοι οι αγροτικοί γιατροί. Σε λίγο προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν όλοι και τα έσοδά τους ανά ασθενή θα είναι ανεξάρτητα από τις αποδοχές τους. Οι πολίτες δεν θα επιβαρύνονται καθόλου και θα μπορούν να επιλέγουν εκτός ΕΟΠΥΥ, αναλαμβάνοντας όμως οι ίδιοι το κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

40.000 ευρώ σε όσους ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της παθολογίας

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ποσό εφάπαξ 40.000 ευρώ για απόφοιτους της ιατρικής που ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της παθολογίας και ενθάρρυνε τους νέους γιατρούς να ακολουθήσουν αυτή την ειδικότητα.

Αναφέρθηκε στην ίδρυση 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας στελεχωμένα με διδακτικό και ιατρικό προσωπικό που θα παρέχουν φροντίδα, αλλά θα διδάσκουν και το υγειονομικό προσωπικό.

Πρόληψη

«Θα κάνω μια ειδική αναφορά για τον τομέα της πρόληψης. Είναι μια πολιτική που σύμφωνα με τις έρευνες είναι καθοριστική για το προσδόκιμο της ζωής είτε μιλάμε για την υγιεινή ζωή είτε για τις προληπτικές εξετάσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να γνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των συνηθειών μας που προάγουν μια καλή υγεία. Να μην καπνίζουμε, να τρώμε υγιεινά, να προσέχουμε το βάρος μας και να αθλούμαστε. Αν κάποιος κάνει αυτά, η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ αυτών που τα κάνουν όλα και εκείνων που δεν κάνουν τίποτα μπορεί να είναι 18 χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

Για πρώτη φορά αποκτούμε στη χώρα μας ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και υγείας και έχει ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» είναι ένα πρόγραμμα – ομπρέλα για προληπτικές εξετάσεις. 500.000 γυναίκες έκαναν ήδη μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος Φώφη Γεννηματά. 11.000 είχαν ευρήματα και δεν το γνώριζαν. Αν δεν τις ενθάρρυνε το κράτος, το πιο πιθανό θα ήταν να εντόπιζαν τον καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Ο στόχος είναι να εξεταστούν σχεδόν 2 εκατομμύρια Ελληνίδες και τις παροτρύνω να μην το αγνοήσουν. Ταυτόχρονα 2,6 εκατ. γυναίκες έχουν ενημερωθεί για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και η δράση αυτή συνδυάζεται με τον εμβολιασμό του HPV.

«Για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν εκδοθεί 1,5 εκατομμύριο παραπεμπτικά. Προμηθεύτηκα κι εγώ. Αν βγει θετικό, δεν σημαίνει ότι έχει καρκίνο αλλά μπορεί να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση, ώστε κάποιος να κοιταχθεί περισσότερο. Το πρόγραμμα εξελίσσεται καλά και μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει όλη την πορεία από τον εντοπισμό ενός ευρήματος έως τη θεραπεία».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «την ερχόμενη εβδομάδα εγκαινιάζεται η πρωτοβουλία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων για πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες. Είναι εξετάσεις ανώδυνες και κλείνονται ηλεκτρονικά. Αναρωτιέμαι πότε έχουν ξαναγίνει όλα αυτά στη χώρα μας; Και μιας και μιλήσαμε για τον προληπτικό έλεγχο και τη δημόσια υγεία γενικά, θέλω να κάνω μια ειδική μνεία στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Είμαστε δυστυχώς στις 3 πρώτες θέσεις της Ευρώπης».

Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

«Προωθούμε τα απογευματινά χειρουργεία. Μια διαδικασία που προβλέφθηκε το 2017, αλλά δεν είχε γίνει τίποτα. Δημιουργήσαμε τώρα ενιαία λίστα, ώστε να παρακολουθείται από την πολιτεία και την κοινωνία. Από τις 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37 χιλιάδες δωρεάν χειρουργεία που θα γίνουν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξεκινώντας από τα πίσω προς τα εμπρός. Από τους συμπολίτες μας που περιμένουν μεγαλύτερο διάστημα για να μπουν σε χειρουργείο», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

«Το ΕΣΥ είναι προτεραιότητα για τους έλληνες πολίτες και τα αδιέξοδα έγιναν πολλά τα χρόνια της χρεοκοπίας και θα χρειαστούν χρόνια για να διορθωθούν», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Η ανάταξή του όμως γίνεται σταδιακά ορατή και οι πολίτες στους επόμενους μήνες θα βλέπουν ένα διαφορετικό ΕΣΥ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους επίορκους λέγοντας: «Θα είμαστε αμείλικτοι. Δείτε τι αποκάλυψαν οι έλεγχοι για τις συνταγογραφήσεις. Οι λίγοι επίορκοι γιατροί και φαρμακοποιοί που υπεξαιρούν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ κλέβουν από τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Όσοι υπολογίζουν σε ένα τέτοιο κέρδος να το ξεχάσουν, θα τους βρούμε και θα τους τιμωρήσουμε».

«Ως τώρα η συζήτηση στις επιτροπές έχει αναδείξει και τα 45 άρθρα του νομοσχεδίου και αν υπάρχουν κάποια θέματα που δεν πρέπει να τα βλέπουμε μέσα από κομματικά γυαλιά είναι θέματα άμυνας, υγεία και παιδείας. Θα περιμένω την τελική απόφαση του ΠΑΣΟΚ, όχι της Αριστεράς, το μέλλον της είναι αβέβαιο, αλλά η άρνησή της είναι σίγουρη. Θέλω να δω αν σε αυτή την περίπτωση θα οχυρωθείτε πίσω από το “όχι σε όλα”».

«Προσπαθείτε να αντικαταστήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στα λάθη του»

«Ο κοινοβουλευτισμός», είπε, «επιβάλλει τεκμηριωμένη κριτική, όχι όμως την κομματική περιχαράκωση ή το φλερτ με συγγενικούς χώρους, αλλά ρεαλιστικές αντιπροτάσεις. Αντίθετα, αντί άλλης τοποθέτησης πληροφορήθηκα ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία. Μία αντιγραφή τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθείτε να αντικαταστήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στα λάθη του. Πριν ακόμα διαλυθεί σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του λεφτόδεντρου. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι η χώρα έχει οροφές δαπανών. Να μας πείτε από πού θα κόψετε. Φαντάζομαι ότι η διάταξη για τα βαρέα και τα ανθυγιεινά θα δώσει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 έτη. Θα φύγουν 7.500 γιατροί και νοσηλευτές, αυτό θέλετε; Έρχεστε και λέτε να αδειάσουμε το ΕΣΥ από γιατρούς και νοσηλευτές, αυτή είναι η πολιτική σας για το ΕΣΥ. Τέτοιες απλοϊκές προτάσεις. Από το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνο κόμμα θα περίμενα κάτι περισσότερο».