Η σημασία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών δεν περιορίζεται μονάχα σε μια αλλαγή ηγεσίας για την Ελλάδα και από την αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ. Για την Αθήνα, η πολιτική κατεύθυνση που θα πάρουν οι ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια αγγίζει ένα ευρύ φάσμα ζωτικών ζητημάτων, από τα ελληνοτουρκικά και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τις ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Αυτή τη στιγμή η ελληνοαμερικανική συνεργασία έχει εδραιωθεί με τρόπο που την καθιστά αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας της χώρας μας.
Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ έχουν γνωρίσει σημαντική ενίσχυση σε διάφορους τομείς, ιδίως στον αμυντικό τομέα, όπου η υπερδύναμη της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού αποτελεί σημαντικό σύμμαχο και εταίρο.
Σημείο αναφοράς αποτελεί η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα. Στη Λάρισα επίσης, η συνεργασία με τις ΗΠΑ ενισχύει τη δυνατότητα της Ελλάδας να διαδραματίζει ρόλο στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύεται πλέον σε κεντρικό σημείο μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού προς την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας.
Ελλάδα και ΗΠΑ, όμως, επενδύουν και σε μελλοντικές κοινές αμυντικές προοπτικές. Ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια που βρίσκεται σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή είναι η απόκτηση 20 αεροσκαφών F-35, που θα ενισχύσουν την αεροπορική μας ισχύ. Η παράδοση των αεροσκαφών αυτών αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, με την Ανδραβίδα να ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα πρώτα αεροσκάφη.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά συνεχίζει το πρόγραμμα απόκτησης 35 ελικοπτέρων Black Hawk, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν σταδιακά το 2027 και το 2028, με σκοπό να ενισχύσουν τις ικανότητες του ελληνικού στρατού και να καλύψουν κρίσιμες ανάγκες αερομεταφοράς και υποστήριξης σε διάφορες περιοχές.
Επιπλέον, η Ελλάδα εξετάζει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα κατασκευής φρεγατών τύπου Constellation του αμερικανικού ναυτικού. Η πρόθεση της Αθήνας είναι να προμηθευτεί έως και 7 φρεγάτες αυτής της κατηγορίας, με σκοπό την ενίσχυση του ελληνικού στόλου, αλλά και να αναλάβει κεντρικό ρόλο ως κόμβος επισκευής και συντήρησης για αυτόν τον στόλο. Αν και αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε φάση σχεδιασμού και ανάπτυξης, η προοπτική αυτή προσφέρει ένα σημαντικό μακροπρόθεσμο όραμα για την Ελλάδα και αποτελεί βασικό στοιχείο στη στρατηγική της για μια σταθερή και ασφαλή ναυτική παρουσία στην περιοχή.