Τα φώτα όλα θα είναι στραμμένα σήμερα στραμμένα Βασιλίσσης Σοφίας και Ζαλοκώστα, όταν στις 10:30 το πρωί θα περάσει το κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν.
Η επίσκεψη αυτή έχει σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια από την Άγκυρα και ο έλληνας ομόλογός του, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα τον υποδεχθεί έχει φροντίσει έτσι ώστε να νιώσει ευπρόσδεκτος, όπως το απαιτεί το διπλωματικό πρωτόκολλο αλλά και όπως προτάσσει η ελληνική φιλοξενία. Οι δυο άνδρες δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώνται το τελευταίο διάστημα, αλλά με τη διάσταση που έχει πάρει αυτή η συνάντηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάθε τους κίνηση και λέξη θα μπει στο μικροσκόπιο όχι μόνο του Τύπου αλλά και των δυο πλευρών του Αιγαίου.
Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι χθες στη Βουδαπέστη και στο σύντομο τετ α τετ που είχαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, παρόντος του Χακάν Φιντάν, ο έλληνας πρωθυπουργός ευχήθηκε στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών η σημερινή συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να είναι παραγωγική.
Η Αθήνα δεν τρέφει αυταπάτες όσον αφορά τις τουρκικές θέσεις ούτε όμως και η Άγκυρα περιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρήσει από τις πάγιες εθνικές της θέσεις.
Όσα θα ειπωθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες ανάμεσα σε Γεραπετρίτη και Φιντάν περιγράφηκαν μάλιστα στις συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών σε ένα τουρκικό και ένα ελληνικό έντυπο.
Ωστόσο, αυτό που τονίζεται είναι ότι υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές, παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν να κρατήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.
Ξεκάθαρες οι θέσεις και των δύο πλευρών
Οι θέσεις και των δύο πλευρών είναι ξεκάθαρες. Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία και μόνη διαφορά, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, και η Τουρκία επιθυμεί συζήτηση για όλα τα θέματα που έχει θέσει κατά καιρούς στο παρελθόν.
«Οι προϋποθέσεις είναι δύο και σε αυτές τις δύο προϋποθέσεις σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι το τι συζητάμε. Η δεύτερη προϋπόθεση για την Αθήνα αφορά στις αρχές της συζήτησης, που όπως ξεκαθαρίζει είναι αποκλειστικά το Διεθνές Δίκαιο.
Σήμερα ωστόσο σε αυτό τον γύρο διερευνητικών επαφών, αναμένεται εκτός των άλλων να συζητηθούν θέματα όπως το μεταναστευτικό που αποτελεί μέρος της θετικής ατζέντας αλλά και περιφερειακού ενδιαφέροντος και επίσης το Κυπριακό.
Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών αλλά και στη συνέχεια στις διευρυμένες συνομιλίες που θα ακολουθήσουν θα προετοιμάσουν και την επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, στις αρχές του 2025, στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο χωρών.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι δηλώσεις που θα γίνουν μετά το τέλος της συνάντησης.