«Δίπλα στη λέξη “θράσος” στο λεξικό θα έπρεπε να μπει η φωτογραφία του κ. Τσίπρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μετά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στην ημερίδα «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία», που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης και 50 χρόνων από την ελληνική επανεπικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Η ανακοίνωση του κ. Μαρινάκη αναφέρει τα εξής:
Λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση-σταθμό της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης να βγάλει τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να απολογηθεί για τη συντεταγμένη εκστρατεία κηλίδωσης των πολιτικών του αντιπάλων, στη σημερινή του ομιλία σε ημερίδα στη Βουλή κάνει έμμεσες υποδείξεις στη Δικαιοσύνη για εν εξελίξει, υπό διερεύνηση υποθέσεις.
Ταυτόχρονα, ο πρώην πρωθυπουργός, που είχε δύο υπουργούς οι οποίοι εκ των υστέρων καταδικάστηκαν αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη, εργαλειοποιώντας με ανεπίτρεπτο τρόπο το δραματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, συκοφαντεί τη χώρα του και «εκδίδει πορίσματα» ως αυτόκλητος «δικαστής» κάνοντας λόγο για «ολιγωρία των αρχών».
Κύριε Τσίπρα, νυν και πρώην σύντροφοί του, κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη Δικαιοσύνη τον τρόπο με τον οποίο θα επιτελεί τα καθήκοντά της και αυτό γιατί πλέον στην Ελλάδα δεν λειτουργούν παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης, όπως κυνικά είχε παραδεχτεί ότι συνέβαινε επί των ημερών σας ο πρώην υπουργός της Κυβέρνησής σας, κ. Κοντονής.
Οι αιχμές Τσίπρα και η αποχώρηση Αδειλίνη
Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «στις μέρες μας η δημοκρατία συνήθως δεν καταλύεται με πραξικοπήματα, όπως την περίοδο του ψυχρού πολέμου, ούτε βρίσκεται σε μια έστω ατελή διαδικασία ενίσχυσης, όπως τη μεταψυχροπολεμική περίοδο. Αμφισβητείται, όμως, και υπονομεύεται, με νέους τρόπους, σε ένα νέο πιο σύνθετο περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων, συγκρούσεων και ανταγωνισμών. Οι συνθήκες της πολυκρίσης και της μετάβασης σε έναν πολυπολικό κόσμο αποτελούν για κάποιους ευκαιρία για περιστολή δικαιωμάτων και διεύρυνση ανισοτήτων», συμπλήρωσε.
«Μπορούμε ευλόγως να ελπίζουμε πως οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συμβάλλουν και στην αποκατάσταση υποθέσεων που αποτελούν τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες, τις ανοιχτές πληγές του κράτους Δικαίου στην πατρίδα μας και που άνοιξαν, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος «στο μεγάλο σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων» και, όπως πρόσθεσε, «στις αδιανόητες για μια ευρωπαϊκή χώρα προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής», αλλά και «στην αδυναμία των δικαστικών αρχών να εντοπίσουν τους υπευθύνους και να αποδώσουν δικαιοσύνη».
«Ενώ αντίστοιχη ολιγωρία των αρχών, εντοπίζεται τόσο στο δραματικό ναυάγιο της Πύλου με τον πνιγμό εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ βρίσκονταν επί 16 ώρες στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας. Αλλά και στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, με τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας», συμπλήρωσε.
«Σήμερα -με τη συναίνεση όλων μας- η Ελλάδα είναι υπό επιτήρηση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Αν θέλουμε, λοιπόν, στο μέλλον να γιορτάζουμε με μεγαλύτερη περηφάνια επετείους σαν τη σημερινή, των 50 χρόνων από την επανεπικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη χώρα μας, επιβάλλεται η εκτελεστική αλλά και η δικαστική της εξουσία, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Για να μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για μια ισχυρή και όχι για μια πάσχουσα Δημοκρατία», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.
Σημειώνεται πως, αντιλαμβανόμενος την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, να αποχωρεί όταν αναφερόταν στην υπόθεση των υποκλοπών, την τραγωδία στα Τέμπη, το ναυάγιο στην Πύλο, και μιλώντας για μεγάλες ευθύνες της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσίπρας σε ένα εκτός κειμένου σχόλιο, κάλεσε τη δικαστική εξουσία «τουλάχιστον να κάθεται και να ακούει».