Μια υπόθεση που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου, αυτή της Novartis, πήρε χθες, Πέμπτη 24/10, νέα τροπή και επανήλθε στο προσκήνιο.

Η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να βγουν οι κουκούλες από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες και τα ψευδώνυμα, Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης, δικαίωσε 10 πολιτικά πρόσωπα που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών τους αντιπάλων και προκάλεσε αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ που είχε πρωτοστατήσει στη διαπόμπευσή τους.

Η υπόθεση της Novartis μετράει 6 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων έγινε η προσπάθεια, χωρίς αποτέλεσμα, να διωχθεί ένας πρωθυπουργός, (Αντώνης Σαμαράς), να «λυγίσει» εντός του κοινοβουλίου ένας επιφανής δικαστικός και υπηρεσιακός πρωθυπουργός (Παναγιώτης Πικραμμένος) και να κρεμαστούν στα μανταλάκια πολιτικοί με τη βαριά κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, η οποία όμως έπεσε στο κενό.

Νοβάρτις

Στο άκουσμα της απόφασης της Οικονομικής Εισαγγελίας ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μίλησε για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη «γιατί ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη και επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis. Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα και για όλους!».

Δικαιωμένοι εμφανίστηκαν και άλλοι δύο πολιτικοί οι οποίοι δέχθηκαν τόνους λάσπης, οι Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος.

Όσο για τον Παναγιώτη Πικραμμένο, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μουσικής για τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους είπε: «Υποδέχτηκα την απόφαση με ενθουσιασμό».

Όπως σχολίαζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πλέον οι δύο μάρτυρες που είχαν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς προστασίας βρίσκονται προ των συνεπειών των καταθέσεών τους, με τις οποίες υποστήριζαν ότι 10 πολιτικά πρόσωπα είχαν δωροδοκηθεί από τη φαρμακοβιομηχανία.

Θυμίζουν μάλιστα την προσπάθεια εργαλειοποίησης που είχε γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον Φεβρουάριο του 2018 ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είχε δηλώσει ότι η υπόθεση Novartis συνιστά «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους».

Πλέον, οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες θα κληθούν να εξηγήσουν πώς ενέπλεξαν εκτός από τους παραπάνω και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Μάριο Σαλμά, τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Πώς φτάσαμε στη χθεσινή απόφαση

Αίθουσα δικαστηρίου

Εκτός από την αρχειοθέτηση των δικογραφιών, αφού δεν αποδείχθηκε δωροδοκία για κανένα από τα 10 πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί, μια διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβλέπει ότι δεν μπορούν να παραμένουν σε καθεστώς προστασίας επ’ αόριστον μάρτυρες αν κριθεί ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι να συμβαίνει αυτό. Όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είχαν προηγηθεί πολλές προσπάθειες των θιγόμενων πολιτικών οι οποίοι μάταια προσπαθούσαν να βγάλουν τις κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι τους είχαν διασύρει στο πανελλήνιο χωρίς καμία συνέπεια.

Τι λέει η κυβέρνηση και τι θα γίνει από εδώ και πέρα

Η κυβέρνηση διά του Παύλου Μαρινάκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή. Κινούμενος πάντα θεσμικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα μια απόφαση-σταθμό, βγάζοντας τις “κουκούλες” από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis». Και κατέληξε: «Η Δημοκρατία μας είναι ανθεκτική. Η αλήθεια θα λάμψει».

Πλέον, οι μηνύσεις που είχαν κατατεθεί από τα 10 πολιτικά πρόσωπα θα βγουν από το αρχείο και θα παραπεμφθούν σε δίκη οι 2 πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες οι οποίοι έχουν μηνυθεί για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμιση.