Τρία σχεδόν χρόνια έχει η κυβέρνηση μπροστά της εκτός απροόπτου για να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά της με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει: «θα κριθούμε το 2027, έχουμε διανύσει μέρος της διαδρομής αλλά όχι όλη» προσθέτοντας: «και τώρα τρέχουμε!», άλλωστε αυτή είναι και η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου το περιεχόμενο των μπλε φακέλων να μην μείνει στα χαρτιά αλλά να μεταφραστεί σε απτό έργο, το οποίο θα αλλάξει επί τα βελτίω τη ζωή των πολιτών.

Με αυτές τις προτεραιότητες και ξορκίζοντας την όποια χαλαρότητα επιφέρει μια δεύτερη κυβερνητική θητεία, το τελευταίο διάστημα (πριν την επανεκλογή Ανδρουλάκη) και απουσία σοβαρού αντιπολιτευτικού πόλου δημιουργήθηκε πρόσφορο έδαφος για εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία ξεκινούσε από εποικοδομητική κριτική και έφτανε μέχρι τα «καρφιά» για λάθη ή κακούς χειρισμούς τα οποία απευθύνονταν σε συγκεκριμένους υπουργούς. Το πιο σοβαρό μέτωπο ωστόσο είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά με βασικό σημείο αιχμής τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάραξε τη δική του εσωκομματική κόκκινη γραμμή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχτεί αμφισβήτηση των πατριωτικών του αισθημάτων, ούτε πατριδό-μετρα, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Νewsbeast ο ίδιος το τελευταίο διάστημα είχε εκνευριστεί σφόδρα από την προσπάθεια ακροδεξιών κομμάτων αλλά και μέσων που πρόσκεινται σε αυτά προκειμένου να χτιστεί ένα αφήγημα ενδοτικότητας.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι πιέσεις που δέχεται η ΝΔ από τα δεξιά της και η επιστροφή του δικομματισμού με το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει πλέον τη θέση της «αξιωματικής αντιπολίτευσης» λόγω του κατακερματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται στη δίνη της αναζήτησης προέδρου, έχουν μεταβάλλει την πολιτική στόχευση του κυβερνητικού επιτελείου, με τον πρωθυπουργό να ακολουθεί ήδη πιο σκληρή γραμμή μην αφήνοντας να πέσει τίποτα κάτω.

Ο Νοέμβρης των ελληνοτουρκικών

Στις 8 Νοεμβρίου αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος συνεχίζεται και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «δεν πρόκειται να μπει τίποτα άλλο στο τραπέζι, παρά η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Το ζητούμενο είναι η έλευση Φιντάν πόσο θα ταράξει τα εσωκομματικά ύδατα; Θα αποτελέσει τη μαγιά για ένα ακόμη «χτύπημα» Σαμαρά; Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ειδικά των κομμάτων που βρίσκονται πιο δεξιά από τη ΝΔ θεωρούνται δεδομένες, ωστόσο στο γαλάζιο στρατόπεδο οι βουλευτές που είχαν καταθέσει προβληματισμούς φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό αυτοί καλύφθηκαν μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εξωτερικών στη βουλή.

γεραπετριτης

Ο χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός

Επόμενο ορόσημο για την ΝΔ είναι στα μέσα του Δεκέμβρη η ψήφιση του προϋπολογισμού, η οποία καταλαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Η κυβερνώσα παράταξη είναι πιο συμπαγής από ποτέ» επανέλαβε χθες ο Παύλος Μαρινάκης. Και μπορεί ορισμένοι βουλευτές να εκφράζουν είτε με επίκαιρες ερωτήσεις σε υπουργούς είτε στο παρασκήνιο ενστάσεις για συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές, ωστόσο δεδομένου ότι βουλευτής που καταψηφίζει τον προϋπολογισμό τίθεται αυτομάτως εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν αναμένονται εκπλήξεις.

Η προεδρολογία του Γενάρη

Με την έλευση της νέας χρονιάς αναμένεται και η πρόταση του πρωθυπουργού για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζυγίσει με ζυγαριά ακριβείας την επιλογή του, ήδη έχει εκφραστεί λέγοντας ότι στο πρώτο τη τάξει αξίωμα αρμόζει ένα πρόσωπο με υπερκομματικά χαρακτηριστικά, σίγουρα ωστόσο στην τελική του απόφαση θα βαρύνουν δύο παράγοντες: α) η πολιτική κατεύθυνση που θα θέλει να προσδώσει (πχ έμφαση στο κέντρο) β) οι συσχετισμοί, καθώς θα πρέπει να μην πυροδοτηθούν γαλάζιες αναταράξεις. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει τον Φεβρουάριο, το αποτέλεσμά της πλέον έχει αποσυνδεθεί με το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση.