Σε κόντρα μεγατόνων εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη βουλή, στην πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη μετά τις ευρωεκλογές, τις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα συνεχή «μαχαιρώματα» εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά και αναφέρθηκε στα …«χαριεντίσματα» που είχε υπονοώντας τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τη θερμή χειραψία των δύο πρόσφατα σε εκδήλωση του επαγγελματικού επιμελητηρίου.
Το πολιτικό θερμόμετρο όμως «χτύπησε» κόκκινο και μεταξύ Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, με τον πρωθυπουργό ξεκάθαρα εκ της στάσεώς του να τον ανάγει σε στρατηγικό αντίπαλο στην επίσημη πρώτη του στη Βουλή ως επανεκλεγείς αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
Βαθαίνει το ρήγμα
Εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες έχει ξεκινήσει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ένα σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης, το οποίο κορυφώθηκε τον Ιούλιο στο Πολεμικό Μουσείο και συνεχίστηκε με τις κοινές παρουσίες με τον Κώστα Καραμανλή με αποκορύφωμα την κοινή τους απουσία από τα 50α γενέθλια της ΝΔ στη Ρηγίλλης. Από τις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά κρατώντας απόσταση, καθώς τον διαχώρισε σε κάθε περίπτωση από τους «πατριώτες της φακής», λέγοντας: «Για τον κ. Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως Πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με Υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές».
Αυτή ήταν η πρώτη μπηχτή, ωστόσο χθες έσπευσε να εξηγήσει γιατί αποχώρησε από την αίθουσα του κοινοβουλίου, όταν στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Παππάς λέγοντας: «δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του» φράση που ερμηνεύτηκε ως ξεκάθαρη σπόντα για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού. Άλλωστε, κύκλοι του Αντώνη Σαμαρά σχολίαζαν σε σκληρή γλώσσα: «ας ασχοληθούμε με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και «υποκλίσεις». Πλέον το κλίμα ανάμεσα στους δύο από ψυχρό έχει γίνει πολικό, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr δεν αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση.
Το «άδειασμα» σε Νίκο Παππά
Επιδεικτικά ο πρωθυπουργός όταν ανέβαινε στο βήμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς (πρωτολογία και δευτερολογία) αποχωρούσε από την αίθουσα εξηγώντας ότι δεν αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο και συμπληρώνοντας: «αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός μου », ενώ πρόσθεσε: «έχουμε να κάνουμε με έναν «αρχηγό» αντιπολίτευσης ο οποίος είναι μεταβατικός. Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου ομιλεί: του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Πολάκη, του κ. Γκλέτσου;».
Σε περιπαικτικό τόνο συμπλήρωσε: «Όταν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει αρχηγό και έναν στοιχειώδη βηματισμό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά θεσμική, πολιτική αντιπαράθεση». Τα πυρά κατά του πρωθυπουργού έστρεψε ο Νίκος Παππάς, κάνοντας λόγο για θεσμικό ατόπημα και λέγοντας: « δεν υποχρεούται να με συμπαθεί, θέλει να επιλέγει και ποιος θα ασκεί αξιωματική αντιπολίτευση, δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί».
Η μετωπική με Ανδρουλάκη
Ξεκάθαρα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο πρωθυπουργό έθεσε ως στρατηγικό του αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη από τον οποίο ζήτησε συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα, έσπευσε ωστόσο να πει ότι – όπως φάνηκε – από την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τον ΑΣΕΠ, «το ΠΑΣΟΚ ότι έκανε στροφή 360 μοιρών-γύρω από τον εαυτό του-και ότι δεν άλλαξε τίποτα». Κάλεσε ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ την επόμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να ψηφίσει την επιλογή του Δημήτρη Σωτηρόπουλου για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ δεσμεύτηκε σύντομα να φέρει διάταξη για την αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών, «πολύ κοντά στη διάταξη που εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ».
Πάντως, έδωσε ραντεβού στις κάλπες του 2027, όπου ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα έρθει τελικά με …φόρα, καθώς όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη: «Έρχεστε όμως εσείς με τον ενθουσιασμό της εκλογής σας να μας πείτε τι; Να μας διευκολύνετε και να μας ανοίξετε την πόρτα για να φύγουμε εμείς και να έρθετε υποθέτω εσείς. Ελάτε με φόρα – που έλεγε και η κυρία Τσαπανίδου. Θεμιτή η φιλοδοξία σας αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε 3 χρόνια».