Η έκδοση «κάρτας μέλους του κόμματος» με ετήσια συνδρομή της τάξης των 20 ευρώ ή εξαμηνιαίας συνδρομής προς 10 ευρώ, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που εστάλη από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς όλες τις Νομαρχιακές οργανώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλεί έναν ακόμη κύκλο εσωστρέφειας ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η απόφαση αυτή ελήφθη ως ένα ακόμη βήμα «ολοκλήρωσης του Μητρώου, προώθησης της ψηφιοποίησης του κόμματος και έμπρακτης οικονομικής ενίσχυσης, με την ταυτόχρονη τακτοποίηση του ζητήματος των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών για τη συμμετοχή στις εκλογικές μας διαδικασίες». Παράλληλα σημειώνεται πως θα υπάρξει «καμπάνια απόκτησης της κάρτας μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Η κάρτα μέλους θα επιτρέπει στα μέλη που την κατέχουν να συμμετέχουν χωρίς πρόσθετο κόστος στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων (σ.σ. δεν θα πληρώσουν δηλαδή το προβλεπόμενο 2ευρώ), οι οποίες θα διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2024. Η διαδικασία αυτή θα αφορά όλα τα μέλη που θα έχουν εγγραφεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, με στόχο να ενισχυθεί η συμμετοχή και η συσπείρωση της βάσης.
Την ίδια ώρα εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες συζητήσεις και διαβουλεύσεις αναφορικά με τη συμμετοχή ή όχι του Στέφανου Κασσελάκη στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Ο Θανάσης Καρτερός, αρθρογράφος στην «Αυγή» και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, άνοιξε το θέμα του αποκλεισμού του, προκαλώντας διαφωνίες εντός του κόμματος. Όπως έγραψε, «εκείνο τον αποκλεισμό, που είναι και νόμιμος και ηθικός, αλλά είναι συζητήσιμο αν συμβάλει στο κλίμα ψυχραιμίας που χρειάζεται σήμερα, δεν τον ξανασκέφτονται;», προκαλώντας με αυτό τον τρόπο έντονες αντιδράσεις στους επονομαζόμενους «87», που έχουν δίαυλο επικοινωνίας με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και οι οποίοι δηλώνουν ξεκάθαρα πως θα κάνουν ό,τι χρειαστεί» ώστε ο κ. Κασσελάκης να μην μετέχει στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές.
Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Γιώργος Τσίπρας, καταγγέλλουν τον Κασσελάκη για απόπειρα διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να δημιουργήσει νέο κόμμα, χρησιμοποιώντας τους πόρους και τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος προετοιμάζεται να φύγει, αφού πρώτα προσπαθήσει να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία του κόμματος.
Η προοπτική δημοψηφίσματος
Εν μέσω πάντως όλης αυτής της αβεβαιότητας, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να προετοιμάζεται για ένα σενάριο που περιλαμβάνει την αναβολή του συνεδρίου του κόμματος. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, σχεδιάζει να ζητήσει τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, με στόχο να επανέλθει στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Προετοιμαζόμενος για αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Κασσελάκης έχει ξεκινήσει την οργάνωση του επιτελείου του και συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα. Το νέο στρατηγείο του έχει δημιουργηθεί στον Ταύρο, όπου συναντιέται με εθελοντές που τον στηρίζουν.
Την ίδια στιγμή, και οι άλλοι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος κινητοποιούνται εξίσου έντονα. Ο Παύλος Πολάκης συνεχίζει την περιοδεία του στην Αττική, δίνοντας έμφαση στην ενότητα του κόμματος, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγορεί τον Κασσελάκη ότι προσπαθεί να υπονομεύσει το κόμμα για προσωπικό του όφελος. Ο κ. Φάμελλος τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί σοβαρές απώλειες εξαιτίας της προηγούμενης ηγεσίας και επιμένει στην ανάγκη ανανέωσης χωρίς αποκλεισμούς και διαμάχες.
Επιπλέον, ο Νικόλας Φαραντούρης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε μηνύματα από τις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ελέγχου των οικονομικών καρτέλ στην Ελλάδα και διατυπώνοντας τις δικές του πολιτικές θέσεις ενόψει της εσωκομματικής μάχης.