«Επιδιώκουμε τη μετάβαση στην εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία με το μικρότερο δυνατό κόστος», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης στο πλαίσιο ενημέρωσης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών σχετικά με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Όπως είπε, «το κλειδί για την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας είναι να δημιουργήσουμε ένα πολύ μεγάλο στόλο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», επισημαίνοντας ότι το (ΕΣΕΚ) «θα μας οδηγήσει σε πολύ χαμηλές τιμές, σε μεγάλες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, και σε σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου».

Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτή η υποκατάσταση θα μας επιτρέψει να είμαστε ένας καθαρός εξαγωγέας και μεγάλος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να έχουμε μονίμως πολύ χαμηλές τιμές ενέργειας και να έχουμε ένα πολύ πιο υγιές εξωτερικό ισοζύγιο». Πιο συγκεκριμένα και αναφερόμενος στα νούμερα από το 2022 έως το 2025, είπε ότι καταγράφεται μία αύξηση από τα 22 γιγαβάτ στα 28 γιγαβάτ το 2025 σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ, εκ των οποίων η μεγάλη αύξηση είναι σε (ΑΠΕ), ενώ έχουμε μείωση στους λιγνίτες. «Με ασφάλεια προβλέπουμε ότι από το 2030, από τα 22 γιγαβάτ του 2022 θα πάμε στα 36 γιγαβάτ σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ και από τα 5 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών να πάμε στα 13,5 γιγαβάτ το 2030 και από τα 4705 των αιολικών να πάμε στα περίπου 9 γιγαβάτ αιολικών».

Όσο για το τι σημαίνει αυτό για τις τιμές, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε «οι ΑΠΕ θα δημιουργήσουν παρά πολύ χαμηλές τιμές. Θα δημιουργούσε όμως, και κάτι ακόμη που πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας σε όλο τον σχεδιασμό του (ΕΣΕΚ). Θα δημιουργήσουν πολύ υψηλή μεταβλητότητα κατά καιρούς στις τιμές. Αυτό δεν θα αφορά μόνο την ημέρα, ήδη στη διάρκεια της ημέρας σήμερα στη χονδρική, έχουμε πάνω από 100 ευρώ διαφορά από την ώρα που δουλεύουμε μαζικά οι ΑΠΕ ώρες που δεν δουλεύουμε. Δεν αφορά μόνο την εποχή, έχουμε περιόδους που παράγουμε την άνοιξη, που θα ξέρουμε όλοι ότι οι τιμές μας θα είναι πολύ χαμηλές, γιατί έχουμε πολύ μικρότερη ζήτηση και οι ΑΠΕ δουλεύουν φουλ, θα αφορά και περιόδους επενδυτικών κύκλων».

Πηγή: ΑΠΕ