Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα συζήτησης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2025, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, με τις τοποθετήσεις των ειδικών εισηγητών των κομμάτων.
Η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα, απέρριψε την κριτική της Αντιπολίτευσης ως «ισοπεδωτική και μηδενισμού, διαβάζοντας ανάποδα τους αριθμούς».
«Την ώρα που υπάρχει μια ρευστή και δυσμενή διεθνή συγκυρία, η Ελλάδα αντέχει, δείχνει απίστευτα αντανακλαστικά, πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα και χάρη στην ισχυρή ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχωράει μπροστά, γίνεται πιο ανταγωνιστική, ασφαλής, δυνατή και παράδειγμα προς μίμηση, στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Με σύνθημα το τρίπτυχο Ανάπτυξη στην Οικονομία, δημοσιονομική σύνεση, φροντίδα στην κοινωνία προχωράμε με γενναίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και με προσεκτικές σταθμίσεις».
Όπως ανέφερε, «το 2025 θα είναι καλύτερο από το 2024 και προοιωνίζεται δυναμικό, αναπτυξιακό, δημοσιονομικά σταθερό, μεταρρυθμιστικό, με ενίσχυση της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας, του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, των επενδύσεων, της καινοτομίας και με ειδικό βάρος στις ανάγκες της εποχής, στη στήριξη της κοινωνίας, στη μείωση των ανισοτήτων και με αυξημένη την αξιοπιστία και το κύρος της πατρίδας μας διεθνώς».
Αναφερόμενη στους βασικούς οικονομικούς δείκτες του προσχεδίου του Προυπολογισμού, η κυρία Σκόνδρα ανέφερε ότι το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης, αναμένεται να ανέλθει, σε 2,3%.
Όπως είπε, «το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα είναι μειωμένο στο 149,1% του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 0,6 %, στις πρωτογενείς δαπάνες υπολογίζεται αύξηση +3,7% , στις επενδύσεις αύξηση κατά 8,4 % ενώ η ανεργία, θα πέσει κάτω από το 10%, ο πληθωρισμός θα μειωθεί, και ο αριθμός αύξησης των τιμών, υπολογίζεται στο 2,1 % από το 2,7% που είναι φέτος».
« Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος. Βελτιώνεται ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων των ελεύθερων επαγγελματιών. Για το δημογραφικό , προβλέπονται μέτρα πάνω από 400 εκατ. ευρώ Για το στεγαστικό πρόβλημα, προβλέπονται μέτρα ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Διπλασιάζεται η έκπτωση ΈΝΦΙΑ από 10% σε 20% σε όσους ασφαλίζουν για φυσικές καταστροφές ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ, ενώ και για τα νοσοκομεία επίσης προβλέπονται 220 εκατ. ευρώ επιπλέον το νέο έτος», υπογράμμισε η κ. Σκόνδρα.
«Εμείς στη ΝΔ, αισθανόμαστε βαρύ το χρέος να χτίσουμε το αύριο σε γερά θεμέλια. Και αυτό κάνουμε, ακολουθώντας πολιτικές ρεαλιστικές, φιλελεύθερες, κοινωνικά δίκαιες και δημοσιονομικά υπεύθυνες», κατέληξε η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ..
Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, από την δική του πλευρά, υποστήριξε ότι «το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2025 βρίσκει την κοινωνία χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες για το μέλλον της, με χειρότερους δείκτες ποιότητας ζωής και χωρίς ιδιωτικές αποταμιεύσεις».
« Βρίσκει την μεσαία τάξη σε οικονομική και κοινωνική πτώση. Το μερίδιο της εργασίας βαίνει μειούμενο σε σχέση με την ανάπτυξη που επικαλείται η Κυβέρνηση. Το ίδιο και η παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία συρρικνώνεται λόγω του ελλείμματος των επενδύσεων. Δηλαδή η Κυβέρνηση αναφέρεται σε έναν Προϋπολογισμό ισχνής μεγέθυνσης, χωρίς η ανάπτυξη να αφορά τους πολλούς», υπογράμμισε ο κ. Γαβρήλος και συμπλήρωσε:
« Ζούμε τον 6ο χρόνο εφαρμογής ενός σχεδίου δημιουργίας βαθιών κοινωνικών ανισοτήτων και μιας μεγάλης προσπάθειας αναδιανομής του χρέους».
Όπως υποστήριξε, «με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το 2025, οι φορολογούμενοι αναμένεται να πληρώσουν 2,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους, 1,5 δισ. ευρώ περισσότερα στο ΦΠΑ και 1 δισ. ευρώ περισσότερο στον φόρο εισοδήματος».
« Ο φόρος εισοδήματος βάζει ταφόπλακα στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενος, καθώς επιβαρύνει τους μικρομεσαίους με 700 εκ ευρώ», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε «κοροϊδία τις απαλλαγές από το Τέλος Επιτηδεύματος, καθώς αποσιωπάται η πραγματική φοροληστεία των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων, που έρχεται από την πίσω πόρτα».
«Η Κυβέρνηση κάνει λόγο για ανάπτυξη, αλλά όλοι μας αναρωτιόμαστε για ποια ανάπτυξη ακριβώς μιλάτε όταν η μεγέθυνση της οικονομίας είναι ισχνή και αφορά μόνο σε λίγους και εκλεκτούς. Οι Έλληνες, είναι τελευταίοι στην Ευρώπη αναφορικά με την αγοραστική τους δύναμη. Η Ελλάδα, με βάση την Eurostat, παραμένει πολύ ψηλά στη λίστα της ακρίβειας. Είμαστε στην 4η θέση σε σχέση με τον ρυθμό ανόδου των τιμών. Ο Έλληνας πληρώνεται κάτι παραπάνω από τον μισθό της Βουλγαρίας. Η Κυβέρνηση, υπόσχεται πως η ανεργία θα μειωθεί στο 10,3% το 2024 και 9,7% το 2025, δεν μας λέει όμως ότι είμαστε 2οι στην ανεργία στην ΕΕ. Το 2025 θα έχουμε για πρώτη φορά μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στην κεντρική διοίκηση. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες προβλέπουν αύξηση 1 δισ. για τις συντάξεις, όμως είναι κατώτερες του τρέχοντος επίσημου πληθωρισμού», τόνισε ο κ. Γαβρήλος, ενώ κατέληξε λέγοντας:
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε μια χώρα εκτός Μνημονίων, αλλά βάλθηκε να την σύρει ξανά στην εποχή της λιτότητας, των σκληρών πλεονασμάτων και της φτώχιας, με το αρνητικό πρόσημο πέφτει όλο στην πλευρά των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νέων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων».
Κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ
Ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καλλιεργεί μια επίπλαστη εικόνα ευημερίας την οποία ωστόσο οι πολίτες δεν την βιώνουν στην καθημερινότητα τους», ενώ έδωσε έμφαση «στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης ως αντίδοτο στην ερήμωση».
«Ο νέος Προϋπολογισμός περιορίζεται σε αριθμούς και λογιστικά δεδομένα, χωρίς να αγγίζουν τα θεμελιώδη ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών: Η Κυβέρνηση έχει βαφτίσει την αδράνεια δημοσιονομική σταθερότητα, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα». Λεφτόδεντρα μπορεί να μην υπάρχουν, υπάρχουν όμως πολιτικές επιλογές. Διότι, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, η συντήρηση είναι λάθος πολιτική επιλογή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος και πρόσθεσε:
«Επισκευάστε τους θεσμούς που χαλάσατε και κάντε τους πιο δυνατούς, από αυτό που τους βρήκατε. Έτσι θα πυροδοτήσετε πραγματική ανάπτυξη, διότι, μεταξύ άλλων καλών, έτσι αναγνωρίζεται και αξιοποιείται η πραγματική αξία των πλουτοπαραγωγικών σας πηγών. Και έτσι «ο πλούτος θα μοιραστεί πιο δίκαια.. Αυτό είναι πολιτική επιλογή».
Ακόμα, ο κ. Γερουλάνος μίλησε για «παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης», τονίζοντας παράλληλα «την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού πρότυπου που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία, θα δημιουργεί καλές θέσεις εργασίας με γερό εισόδημα και θα δίνει πνοή και ζωή σε κάθε Περιφέρεια της χώρας».
« Η απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία θα έρθει μέσω μιας θεμελιώδους αλλαγής στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, γιατί σήμερα, η ελληνική κοινωνία είναι εγκλωβισμένη σε ένα παραγωγικό μοντέλο που βασίζεται σε εισαγωγές και κατανάλωση, αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια, ερημώνει την Περιφέρεια, δημιουργεί στρατιές νεόπτωχων που δουλεύουν όλο και περισσότερο, αλλά το εισόδημα τούς φτάνει όλο και λιγότερο, αποθαρρύνει τους νέους να κάνουν οικογένεια «και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ολοταχώς στην επόμενη κρίση», κατέληξε ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.
«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025, είναι δεσμευμένο στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που απαιτεί και πάλι αιματοβαμμένα πλεονάσματα σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών», υποστήριξε από την πλευρά της, η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κάνοντας λόγο για ένα βαθειά ταξικό προϋπολογισμό.
Όπως είπε, «και για το 2025 θα συνεχιστεί η σκληρή λιτότητα σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων οδηγώντας τους πολίτες σε περαιτέρω φτωχοποίηση».
« Η δήθεν ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε είναι στην ουσία περαιτέρω υπερκέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, με φθηνές δανειοδοτήσεις τους, μπόλικες φοροαπαλλαγές και μειωμένες ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές σε βάρος των ταμείων των εργαζομένων. Δηλαδή ένα ταξικό κοκτέιλ, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και ενάντια στο λαό», ανέφερε η κ. Μανωλάκου και συνέχισε:
«Στον προϋπολογισμό σας, περιγράφετε το δυσμενές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον για να μας πείσετε για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας όμως δεν ζούμε σε αποστειρωμένο περιβάλλον.
Η αλήθεια είναι ότι αποτυπώνεται, με στοιχεία και ακρίβεια, η εισοδηματική σφαγή σε βάρος του λαού τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας και για αυτό είναι βαθειά αντιλαϊκός».
Τσακίζετε το λαϊκό εισόδημα και τις ανάγκες υποβαθμίζοντας ακόμα πιο πολύ το βιοτικό επίπεδο του λαού για να κερδίσει το κεφάλαιο. Αυτό είναι και άδικο και ταξικό».
Παρουσιάζετε τα αντιλαϊκά μέτρα ως φιλολαϊκά όπως την μείωση όμως μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις εξασφαλίζετε τις οποίες απαλλάσσει από 440 εκ ευρώ κάθε χρόνο συνολικά 1,3 δις τα χαρίζεται στους ομίλους και ταυτόχρονα τα στερούνται τα ασφαλιστικά ταμεία μεγαλώνοντας τη μαύρη τρύπα», ανέφερε.
Έμφαση έδωσε η κ. Μανωλάκου και στα «κόκκινα δάνεια», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «θέσπισε ένα νομικό πλαίσιο με βάσει τα κοράκια και τις τράπεζες και πετάνε τον κόσμο έξω από τα σπίτια τους» και πρόσθεσε ότι «ήδη στο δεύτερο εξάμηνο προβλέπονται πάνω από 10.000 πληστειριασμοί ακινήτων η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι χρεωμένων φτωχών λαϊκών ανθρώπων».
Ο ειδικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Στέλιος Φωτόπουλος, υπογράμμισε ότι «είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 2011, τότε που το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν όσο περίπου είναι η πρόβλεψη και για το τρέχον έτος».
«Και ο νέος προϋπολογισμός, δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας καθώς παραμένει αρνητικό συστηματικά, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εδώ και 10ετίες, και μας φορτώνει με χρέος και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας. Και ενώ μια νέα κρίση είναι προ των πυλών η κυβέρνηση πανηγυρίζει», σημείωσε.
«Ο προϋπολογισμός τελεί υπό την έγκριση των Βρυξελλών, δίνοντας μια εικόνα ευημερίας στους αριθμούς αλλά στην πραγματικότητα επισφραγίζοντας μία πορεία διαρκούς λιτότητας. Τα στοιχεία δείχνουν μια απότομη βουτιά στις επενδύσεις με επιπτώσεις και στην επιχειρηματικότητα και γενικότερα στην αναπτυξιακή δομή. Οι ασταθείς γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν κακούς οιωνούς για πληθωριστικές πιέσεις και καθυστερήσεις ή χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής», κατέληξε.
Νέα Αριστερά: Mεταφορά πλούτου στα ανώτατα εισοδήματα
Η ειδική εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για συνειδητή οικονομική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποτυπώνεται και στον νέο προϋπολογισμό για το 2025, η οποία έχει αντικείμενο την μεταφορά πλούτου από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, και την συγκέντρωση του στα ανώτατα εισοδήματα και στους πλέον πλούσιους της ελληνικής κοινωνίας».
«Αυτή η οικονομική πολιτική που από την κυβέρνηση παρουσιάζεται ως διεθνώς επιτυχημένη όχι απλώς είναι άκρως μεροληπτική, υποβοηθά δηλαδή ελάχιστους να ζουν σκανδαλωδώς καλύτερα αλλά την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών την οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση.
Είναι μια πολιτική που τελικά εγκλωβίζει την ελληνική οικονομία στο να είναι πλέον μία από τις αδύναμες οικονομίες στην Ευρώπη, στον μισθό, στην χαμηλή ανάπτυξη και τη χαμηλή παραγωγικότητα», υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου και συμπλήρωσε:
«Αυτό που βλέπουμε στην πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχειώδες πλάνο, ούτε κάποια ρεαλιστική εκτίμηση, ούτε ένα συγκροτημένο σχέδιο. Στην πραγματικότητα πετάμε νούμερα για να δημιουργούμε εντυπώσεις μετά τα αλλάζουμε τα κατεβάζουμε στο μισό, και δεν τρέχει τίποτα.
Το χειρότερο, δεν είναι το ποσοτικό αλλά το ποιοτικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων , το 90% που γίνονται στην περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, είναι στην πραγματικότητα αγοραπωλησία ακινήτων, αγορά «κόκκινων δανείων» από funs και αυτό για εσάς είναι ιδιωτικοποιήσεις. ‘Αρα μιλάμε για μη παραγωγικές επενδύσεις.
Η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι στη τελευταία θέση, στη τέταρτη από το τέλος θέση, στη παραγωγικότητα μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών».
«Ο χαρακτήρας της ανάπτυξης σας είναι φθηνή εργασία, φτωχοποίηση των περισσοτέρων πολιτών, προκλητικός πλουτισμός ελαχίστων και το ίδιο προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και το 2025. Οι πολίτες θα πληρώσουν 20 δις περισσότερα σε φόρους από ότι πλήρωναν την προηγούμενη περίοδο ενώ τα υποστηρικτικά νέα μέτρα είναι ύψους 1,1 δις ευρώ. Στην πραγματικότητα τους παίρνεις από τη μια τσέπη και τους δίνεις τα μισά πίσω. Αυτή είναι η συνθήκη της οικονομικής ασφυξίας αποτέλεσμα των σαφέστατων επιλογών των μεγάλων ανισοτήτων που κάνει η κυβέρνηση», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.
Ο ειδικός αγορητής της ΝΙΚΗΣ, Σπύρος Τσιρώνης, ανέφερε ότι «και σε αυτό το προσχέδιο της κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένα όραμα, κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και αξιοποιήσεις των κοινοτικών πόρων».
«Δεν διαπιστώνουμε ούτε την καλοπροαίρετη πρόθεση να περιοριστούν τα κύρια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όπως είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, το υψηλό δημόσιο χρέος, τα «κόκκινα δάνεια», οι πλειστηριασμοί, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας , η κατάρρευση της γεωργικής παραγωγικότητας, οι ανύπαρκτες βιομηχανικές επενδύσεις και τα λουκέτα στη εργοστάσια», υποστήριξε ο κ. Τσιρώνης και κατέληξε:
«Ο νέος προϋπολογισμός σας, είναι δυστυχώς μία ψυχρή λογιστική αποτύπωση μεγεθών, χωρίς κανένα όραμα και χωρίς να απεικονίζεται η πραγματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα.
Η υπερφορολόγηση και τα αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα, συνεχίζουν να είναι οι στόχοι της κυβέρνησης και το όριο δαπανών που ορίζει το Μεσοπρόθεσμο θα επιτευχθεί πάλι μέσων των ματωμένων πλεονασμάτων ενώ όσα δίνει σε παροχές ή αυξήσεις, σε μισθούς και συντάξεις η κυβέρνηση είναι προφανές ότι θα τα πάρει πίσω και με το παραπάνω από την υπερφορολόγηση».
Η ειδική εισηγήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου, σημείωσε ότι « ο νέος προϋπολογισμός υπολογίζει υπερ-έσοδα 5,76 δις ευρώ την διετία 2024-2025, και αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι και αυτά θα τα πληρώσουν νοικοκυριά και καταναλωτές».
Όπως είπε, «οι εισπράξεις από φόρους προβλέπεται το 2025 να ανέλθουν σε 68,721 δις ευρώ από 66,24 δις που είναι φέτος και από τα επιπλέον 2,474 δις ευρώ, τα 878 εκ ευρώ θα προέλθουν από φόρους εισοδήματος Φυσικών Προσώπων -λόγω αύξησης των μισθών, αλλά και της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας- ενώ τα 1,254 δις ευρώ από το ΦΠΑ».
«Επί της ουσίας οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης είναι η υπονόμευση του συνόλου των δικαιωμάτων των εργαζομένων», ανέφερε η κ. Καραγεωργοπούλου.
Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών, Γιάννης Κόντης, έκανε λόγο για ένα «θεωρητικό προϋπολογισμό», τονίζοντας ότι «το ερώτημα είναι κατά πόσο η αύξηση των δαπανών πηγαίνει για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών ή είναι προσωρινό εργαλείο για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος;»
Μίλησε επίσης για «συμβολικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μικρές παρεμβάσεις σε μέτρα στήριξης για το στεγαστικό πρόβλημα και τις φυσικές καταστροφές, που δεν ανταποκρίνονται στις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας», ενώ , υποστήριξε ότι «δεν αποτυπώνονται στοχευμένες ένας επενδύσεις στον νέο προϋπολογισμό».
«Το κυβερνητικό αφήγημα για την αύξηση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, βασίζεται σε παράγοντες εξωτερικούς, οι οποίοι όμως δεν είναι σταθεροί επομένως η ανάπτυξη στηρίζεται περισσότερο στις εξωτερικές επενδύσεις και λιγότερο στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.
Παρότι οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η εξάρτηση από τα ξένα κεφάλαια υπονομεύει την αυτονομία της χώρας μας και αν οι ροές των ευρωπαϊκών κεφαλαίων μειωθούν στο μέλλον, η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σημαντικά συνεπώς θα αμφισβητηθεί και η ανθεκτικότητα την οποία επικαλείται η κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Κόντης.
Χρίστος Δήμας: Υφ. Εθνικής Οικονομίας: στοχευμένες οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις για εκείνους που έχουν ανάγκη
«Ο σχεδιασμός και η αποτελεσματική εφαρμογή στοχευμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, γίνεται πρωτίστως, για εκείνους που έχουν ανάγκη, χωρίς όμως, να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα» ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2025.
Ο κ. Δήμας, αφού αναφέρθηκε στην πρόοδο της οικονομίας από το 2019 έως σήμερα, σημείωσε ότι στον Προϋπολογισμό του 2025 έχουν περιληφθεί το σύνολο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Οι παρεμβάσεις όλες είπε «είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων που τίθενται στο μεσοπρόθεσμο, καθώς προβλέπεται αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά 3,6% το 2025 σε σχέση με το 2024, ενώ ο σχετικός στόχος ανέρχεται σε αύξηση δαπανών έως 3,7%.»
Ο υφυπουργός, σημείωσε ότι «η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνει την ταχεία πορεία σύγκλισης με την οικονομία της ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών με κύριους μοχλούς και για το 2025 τις επενδύσεις, την ιδιωτική κατανάλωση και την εξαγωγική δραστηριότητα».
Ο νέος προϋπολογισμός, είπε, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων οι οποίες ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με στόχο να κάνουμε μία πιο ισχυρή και ανθεκτική οικονομία και επομένως να κλείσουμε το επενδυτικό κενό που άφησε στη χώρα μας η κρίση μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας. Οι εν λόγω κυβερνητικές παρεμβάσεις αφορούν στο 2025 και εκτείνονται μέχρι το 2027 με κύριο γνώμονα τη βελτίωση του επιπέδου ευημερίας για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των νοικοκυριών, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο και για το 2025 με αποτέλεσμα τόσο την ενίσχυση των παρεμβάσεων του 2024 όσο και τη θέσπιση νέων .
Ο κ. Δήμας ανέφερε ότι «προτεραιότητά μας είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων».
Πηγή: ΑΠΕ