Ανυπέρβλητες αποδεικνύονται οι διαφωνίες μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίοι παρά το γεγονός ότι έχουν φθάσει τους 14, φαίνεται πως με τη στάση τους βάζουν οριστικά τέλος στα σχέδια συγκρότησης δικής τους Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θυμίζουμε ότι για να συγκροτηθεί μια τέτοια Κ.Ο. θα αρκούσε η συμφωνία των 10 εξ αυτών, που είναι και ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός για να προβούν σε μια τέτοια κίνηση.
Η προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αθηνά Λινού, μία από τις βασικές υποστηρίκτριες του εγχειρήματος, απέσυρε την υπογραφή της από την επιστολή που όριζε τον Μιχάλη Χουρδάκη ως εκπρόσωπο των ανεξάρτητων βουλευτών στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Μάλιστα η καθηγήτρια επιδημιολογίας έστειλε σχετική επιστολή και στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, επιδεινώνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στις τάξεις των ανεξάρτητων.
Αν και ο προερχόμενος από την Πλεύση Ελευθερίας κ. Χουρδάκης διατηρεί ακόμη τη στήριξη 7 βουλευτών από το σύνολο των 14, η αποχώρηση της Λινού αποτελεί αν μη τι άλλο σημαντικό πλήγμα. Την ίδια ώρα ο Παύλος Σαράκης που είχε εκλεγεί με την Ελληνική Λύση, ζήτησε επίσημα από τον κ. Τασούλα να ακυρωθεί ή να ανακληθεί η απόφαση ορισμού του Χουρδάκη ως εκπροσώπου των ανεξάρτητων βουλευτών, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία δεν έγινε με νόμιμο τρόπο. Αυτή η διάσπαση φαίνεται να δίνει οριστικό τέλος στις ελπίδες για συγκρότηση μιας ενιαίας Κ.Ο. από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Να σημειωθεί πως ο κ. Σαράκης είχε βλέψεις προκειμένου να τεθεί αυτός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως είχε αποκαλύψει το Newsbeast πριν από περίπου έναν μήνα.
Η κρίσιμη παρέμβαση του Σαράκη
Η αποχώρηση της Λινού οδηγεί τώρα σε ακόμη εντονότερες αντιπαραθέσεις, με τον Παύλο Σαράκη να προβαίνει σε δημόσια παρέμβαση και να ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής «να πράξει τα δέοντα» για την ακύρωση της εκπροσώπησης του Χουρδάκη. Η πρόταση του Σαράκη ουσιαστικά απαιτεί να ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία επιλογής εκπροσώπου των ανεξάρτητων, γεγονός που δείχνει την πλήρη αποτυχία συνεννόησης ανάμεσά τους. Οι ελπίδες που είχαν γεννηθεί όταν οι οκτώ ανεξάρτητοι υπέγραψαν την πρώτη επιστολή στήριξης προς τον Χουρδάκη αποδείχθηκαν σύντομης διάρκειας. Το ενδοπαραταξιακό χάσμα είναι πλέον αδύνατο να γεφυρωθεί, καθώς φαίνεται πως προσωπικές φιλοδοξίες και ιδεολογικές διαφορές υπερισχύουν της κοινής στόχευσης.
Διαμάχες για τη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων
Οι εξελίξεις αυτές δεν επηρεάζουν όμως μόνο τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και τη δυναμική στη Διάσκεψη των Προέδρων. Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, η Διάσκεψη των Προέδρων είναι το διακομματικό συλλογικό όργανο του Κοινοβουλίου που έχει ως αποστολή την καλύτερη οργάνωση των εργασιών της Βουλής (από το πότε θα συζητηθούν τα νομοσχέδια μέχρι το πότε θα τεθούν σε ψηφοφορία οι τυχόν άρσεις ασυλίας των βουλευτών) και απαρτίζεται από τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Αντιπροέδρους, τους διατελέσαντες Προέδρους της Βουλής (εφόσον έχουν εκλεγεί βουλευτές), τους Προέδρους των Διαρκών Επιτροπών και τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν ανεξάρτητο Βουλευτή, ως εκπρόσωπο των ανεξάρτητων Βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε όπως συμβαίνει σήμερα). Η Διάσκεψη των Προέδρων έχει την αρμοδιότητα να επιλέγει, με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 3/5 των μελών της, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ενώ ασκεί επίσης, την κοινοβουλευτική τους εποπτεία. Επίσης, με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, επιλέγει τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και δύο μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και εκφράζει γνώμη, μετά από ακρόαση των υποψηφίων, για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης.
Ο Μιχάλης Χουρδάκης λοιπόν παραμένει εκπρόσωπος των ανεξάρτητων στη Διάσκεψη των Προέδρων, όσο έχει τη στήριξη 7 βουλευτών, όμως η αποδυνάμωσή του θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί η Διάσκεψη των Προέδρων παίζει καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για τις ανεξάρτητες αρχές, όπως προαναφέραμε, όπου απαιτείται πλειοψηφία 3/5, και οι αλλαγές στη σύνθεσή της θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πολιτικές ισορροπίες.
Αντίθετα, ορισμένοι φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη ρήξη μεταξύ των ανεξάρτητων για να περάσει ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τη δική της πλειοψηφία στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Στο σενάριο αυτό, δεν αποκλείεται να δούμε νέες παρεμβάσεις από το προεδρείο της Βουλής για τροποποίηση του Κανονισμού, ώστε να προστεθεί ακόμη ένας εκπρόσωπος από τη Νέα Δημοκρατία.
Η επιρροή των πρώην «Σπαρτιατών»
Παράλληλα, το ζήτημα της επιρροής των πρώην «Σπαρτιατών» βουλευτών που έχουν τώρα ανεξαρτητοποιηθεί, παραμένει ανοιχτό, δημιουργώντας επιπρόσθετα εμπόδια. Οι τέσσερις εξ αυτών είχαν απαιτήσει να οριστεί ως αναπληρωτής εκπρόσωπος ο Γιάννης Δημητροκάλλης, πρώην στέλεχος του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη. Η πιθανή ανάδειξή του σε θέση εκπροσώπησης θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις, ενισχύοντας την κριτική ότι η σύνθεση της Διάσκεψης επηρεάζεται από ακραία στοιχεία.
Μετά τη διάλυση των σχεδίων για κοινή Κ.Ο., είναι πλέον αβέβαιο εάν και πώς οι πρώην «Σπαρτιάτες» θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Κι έτσι, αντί να υπάρξει σύγκλιση, οι ανεξάρτητοι βουλευτές καταλήγουν πιο απομονωμένοι από ποτέ, και οι μεταξύ τους κόντρες αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για συνεργασία στο μέλλον.
Η υπόθεση κοινής γραμμής πλεύσης των ανεξάρτητων βουλευτών καταλήγει σε αδιέξοδο. Η αρχική αισιοδοξία για τη δημιουργία μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαψεύστηκε, καθώς οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι πολιτικές διαφορές απέτρεψαν κάθε σοβαρή προσπάθεια συνεργασίας.
Ποιοι είναι ανεξάρτητοι βουλευτές
Αυτή τη στιγμή ανεξάρτητοι βουλευτές είναι οι εξής:
Μάριος Σαλμάς (Νέα Δημοκρατία), που διαγράφηκε σήμερα από το κόμμα.
Αθηνά Λινού (ΣΥΡΙΖΑ), που επίσης αποπέμφθηκε από το κόμμα της.
Λευτέρης Αυγενάκης (Νέα Δημοκρατία), που και αυτός διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά όχι από το κόμμα.
Μπαράν Μπουρχάν (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα του.
Παύλος Σαρακάκης (Ελληνική Λύση), που διεγράφη με αιχμές για αλαζονεία, αχαριστία, αμετροέπεια και υποτιμητική συμπεριφορά έναντι συναδέλφων του.
Μιχάλης Χουρδάκης και Αρετή Παπαϊωάννου από την Πλεύση Ελευθερίας.
Οι εκλεγέντες με το κόμμα των «Σπαρτιατών»: Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχαήλ Γαυγιωτάκης, και Κωνσταντίνος Φλώρος.