Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου με αντικείμενο την αστική ευθύνη του δημοσίου σε περιπτώσεις παραβίασης του εθνικού δικαίου από δικαστικές αποφάσεις, θα προετοιμάσει επιτροπή που συγκροτεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Τυχόν αντίληψη περί ανεύθυνου δικαστή, ως επακόλουθο της δικαστικής του ανεξαρτησίας, δεν θα ήταν συμβατή με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου που απαιτούν την ευθύνη όλων των δημοσίων λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Με αυτήν την αντίληψη η Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ως προς την αστική ευθύνη του δημοσίου για παραβιάσεις του εθνικού δικαίου από δικαστικές αποφάσεις, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία συγκρότησης ομάδας εργασίας προκειμένου να συνταχθεί το σχετικό σχέδιο νόμου», ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς κάλεσε τον υφυπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το υπουργείο, για τη διευθέτηση του ζητήματος της αποζημιωτικής ευθύνης του Δημοσίου από ζημιογόνες ενέργειες των οργάνων της δικαστικής λειτουργίας και αν σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή διάταξη, η οποία να ρυθμίζει τους όρους αποκατάστασης της ζημιάς που προκαλείται από όργανα της δικαστικής λειτουργίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε ότι ήδη έχουν σταλεί επιστολές προς τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, προκειμένου να οριστούν τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της ομάδας εργασίας, που θα προέρχονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον ‘Αρειο Πάγο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Εφετείο Αθηνών, την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

«Πρέπει να σας πω ότι έχουμε ορίσει και τον Πρόεδρο αυτής της επιστημονικής ομάδας. Πρόκειται για τον κ. Ιωάννη Συμεωνίδη, Γενικό Επίτροπο Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Το σχέδιο νόμου για τη θεσμοθέτηση της αστικής ευθύνης του δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων της δικαστικής λειτουργίας ουσιαστικά εφαρμόζει τη θεμελιώδη διάταξη του άρθρου 4, παράγραφος 5 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών στα δημόσια βάρη, χωρίς να παραγνωρίζονται ωστόσο οι ισοδύναμες συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας του κύρους της ευρυθμίας της δικαιοσύνης και της ασφάλειας δικαίου», είπε ο Ιωάννης Μπούγας και πρόσθεσε: «το σχέδιο νόμου το οποίο θα εκπονηθεί και θα συνταχθεί από την ομάδα εργασίας, θα ρυθμίζει τη διαδικασία και τους όρους υπό τους οποίους θα αποκαθίσταται από το δημόσιο, η περιουσιακή ζημία που προκαλείται από πράξεις, παραλείψεις ή εκτιμήσεις οργάνων της δικαστικής λειτουργίας. Θα περιλαμβάνει, δηλαδή, διατάξεις ουσιαστικές ως προς τις προϋποθέσεις θεμελίωσης της αποζημιωτικής ευθύνης, αλλά και διατάξεις δικονομικές, ιδίως ως προς τη συγκρότηση του αρμοδίου δικαστηρίου δικαιοδοτικού οργάνου και την ακολουθητέα διαδικασία».

Κατά συνέπεια η χώρα μας σύντομα θα αποκτήσει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, οι ρυθμίσεις του οποίου θα τελούν υπό τις συνταγματικές επιταγές ως προς την ανεξαρτησία, το κύρος και την ευρυθμία της δικαιοσύνης».

Πηγή: ΑΠΕ