Σε Κροατία, Κύπρο, Γερμανία και Βέλγιο θα βρεθεί το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί σε σημαντικές συνόδους και ενώ μαίνονται δυο πόλεμοι στη γειτονιά μας στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο γεωπολιτικά όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Πρώτος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας όπου θα βρεθεί σήμερα προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας – χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσία και του προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Στις συζητήσεις των ηγετών θα κυριαρχήσει η στήριξη της Ουκρανίας και η συνέχεια στο ζήτημα αυτό θα δοθεί στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου που θα είναι και ο τελευταίος σταθμός της «ευρωπαϊκής περιοδείας» του επόμενου δεκαημέρου για τον πρωθυπουργό.

Στη Σύνοδο εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συμμετάσχουν και οι πρόεδροι της Σλοβακίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου αλλά και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα εκπροσωπηθούν η Σερβία και η Τουρκία αλλά και η Επίτροπος της Κροατίας στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη τέτοια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών – με συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαϊκών κρατών-μελών της περιοχής – είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023 παρουσία και των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και οι ηγέτες είχαν υιοθετήσει τη Δήλωση της Συνόδου των Αθηνών.

Επόμενος σταθμός θα είναι η Πάφος όπου στις 11 Οκτωβρίου οι ηγέτες της Μεσογείου που είναι και χώρες μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν εκεί για την EU-MED9, με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να βρίσκεται πριν την κλιμάκωσή του και το μεταναστευτικό να αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και είναι και κράτη πρώτης υποδοχής. Μαζί με τους εννέα ηγέτες των ευρωμεσογειακών κρατών θα βρεθούν στην Κύπρο ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ήδη ο οικοδεσπότης της Συνόδου Νίκος Χριστοδουλίδης έχει προϊδεάσει ότι θα κυριαρχήσει το μεσανατολικό και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ΕΕ προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του πολέμου και ειδικά η εμπλοκή του Ιράν ακόμα περισσότερο με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία 24ωρα κάνει διαρκείς αναφορές στο θέμα αυτό υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει μία πολύ ξεκάθαρη θέση αρχής για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, η οποία υποστηρίζει διαχρονικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή εάν δεν υπάρξει μία λύση στη λογική των δύο κρατών, που να επιτρέψει σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ζήσουν μαζί, ειρηνικά, στην ίδια γεωγραφικά περιορισμένη περιοχή αλλά με δύο κράτη.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Ραμστάιν την αμερικανική βάση όπου το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία, με την συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στη Σύνοδο αυτή αναμένεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένκσι να παρουσιάσει κατά δήλωσή του «το σχέδιο της νίκης, με ξεκάθαρα και συγκεκριμένα βήματα για ένα δίκαιο τέλος στον πόλεμο».

Επόμενος σταθμός του Μητσοτάκη οι Βρυξέλλες

Τέσσερις ημέρες αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. – Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με κυρίαρχο θέμα το μεταναστευτικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκεί φαίνεται τουλάχιστον από το προσχέδιο συμπερασμάτων που είδε το φως χθες ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν κερδίσει έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υπενθυμίσει την αποφασιστικότητά του «να εξασφαλίσει αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ένωσης με διάφορα διαθέσιμα μέσα» και να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του «για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι θα προστατεύσει και θα θωρακίσει με κάθε τρόπο της σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και έχει ζητήσει να χρηματοδοτηθεί και με ευρωπαϊκά κονδύλια ο φράχτης στον Έβρο.