Απομένουν λιγότερο από τέσσερα εικοσιτετράωρα προκειμένου να ανοίξουν οι κάλπες των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και τα επιτελεία των 6 υποψηφίων προέδρων του Κινήματος έχουν βάλει κάτω τον χάρτη της Ελλάδας και κάνουν εκτιμήσεις αναφορικά με τις περιοχές που θα μπορούσαν να τους δώσουν το έναυσμα ούτως ώστε να περάσουν στον Β’ γύρο.

Οι υποψήφιοι επιδιώκουν να οικοδομήσουν συμμαχίες με τοπικούς παράγοντες του κόμματος μέχρι την τελευταία στιγμή και να προσελκύσουν ψηφοφόρους καθιστώντας με αυτό τον τρόπο την αναμέτρηση αρκετά πιο πολυδιάστατη απ’ ότι φαίνεται με μια πρώτη ματιά.

Στην αναμέτρηση αυτή, οι υποψήφιοι καλούνται να αναγνωρίσουν τις τοπικές πολιτικές ανάγκες και τις διαφοροποιημένες δυναμικές που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο όλα δείχνουν πως η Κρήτη αναδεικνύεται ο πιο σημαντικός σταθμός. Το ΠΑΣΟΚ, που έχει επανακαταλάβει σημαντικό έδαφος στο νησί, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, όπου εμφανίστηκε πρώτο στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου και είναι λογικοί οι υποψήφιοι πρόεδροι να θέλουν να δελεάσουν τους εκεί κατοίκους. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες περιοχές που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Νίκος Ανδρουλάκης: Το στοίχημα της καταγωγής

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με καταγωγή από το Ηράκλειο, κατέχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην Κρήτη. Το επιτελείο του εκφράζει την πεποίθηση ότι η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή θα του επιτρέψει να συγκεντρώσει σημαντικά ποσοστά, με τη δυναμική του να στηρίζεται στη στενή σχέση του με την τοπική κοινωνία. Οι συνεργάτες του νυν προέδρου περιμένουν ότι η Κρήτη θα αποτελέσει τον κύριο πυλώνα στήριξης για την προεκλογική του καμπάνια. Ο Ανδρουλάκης έχει στρατηγικά επενδύσει στην επικοινωνία με τους Κρήτες (ακόμη και εκτός νησιού, όπως για παράδειγμα σε αυτούς που ζουν στην Αττική), ενισχύοντας τις σχέσεις του με τοπικούς παράγοντες και εδραιώνοντας τη θέση του στην περιοχή.

Χάρης Δούκας: Διεκδίκηση της πρωτεύουσας

Από την άλλη πλευρά, ο Χάρης Δούκας εστιάζει στην ανάδειξη της υποψηφιότητάς του σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Ήπειρος, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχει προφανώς η Αθήνα της οποίας είναι δήμαρχος. Η πρωτεύουσα αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα, καθώς οι προσδοκίες του για επιτυχία εκεί θα κρίνουν εν πολλοίς την εκλογική του πορεία.

Άννα Διαμαντοπούλου: Στρατηγική στην Βόρεια Ελλάδα

Η Άννα Διαμαντοπούλου, με καταγωγή από την Κοζάνη, έχει εστιάσει την προσοχή της στη Βόρεια Ελλάδα, προσπαθώντας να κινητοποιήσει ψηφοφόρους που έχουν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Οι συνεργάτες της είναι πεπεισμένοι ότι μπορεί να προσελκύσει ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων από τις μεγάλες αστικές περιοχές, όπου το κόμμα έχει ιστορικά δυναμική.

Παύλος Γερουλάνος: Δυναμική στην Αχαΐα και στην Αθήνα

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει ως κεντρική στρατηγική την ενίσχυση της παρουσίας του στην Α΄ Αθηνών, όπου εκλέγεται βουλευτής. Η υποστήριξή του από τον Νίκο Παπανδρέου και άλλους τοπικούς παράγοντες ενισχύει τη θέση του στην εκλογική διαδικασία. Οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι οι περιοδείες του του στην Αχαΐα θα του προσφέρουν μια πρόσθετη δυναμική, καθώς η περιοχή αυτή έχει παραδοσιακά υψηλή στήριξη στο ΠΑΣΟΚ.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Στρατηγικές κινήσεις σε δύο περιφέρειες

Η Νάντια Γιαννακοπούλου εστιάζει σε δύο κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες: τον Δυτικό Τομέα Αθηνών και τη Μεσσηνία, όπου εκτιμά πως έχει κερδίσει τη στήριξη ψηφοφόρων. Οι συνεργάτες της είναι πεπεισμένοι ότι οι ρίζες της στην Αιτωλοακαρνανία και τη Φωκίδα θα της δώσουν επιπλέον πλεονεκτήματα. Θετικά αποτελέσματα εκτιμά πως θα έχει και από τη Β΄ Θεσσαλονίκης αλλά και στη Ρόδο, όπως φάνηκε από τις περιοδείες της.

Μιχάλης Κατρίνης: Δίνει βάρος στην Πελοπόννησο

Ο Μιχάλης Κατρίνης, με ισχυρές ρίζες στην Πελοπόννησο, επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τη στήριξη που έχει το ΠΑΣΟΚ στην εν λόγω περιφέρεια. Εκλέγεται άλλωστε στην Ηλεία, η οποία παραδοσιακά κατατάσσεται στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά του κόμματος. Η προεκλογική του δραστηριότητα περιλαμβάνει όμως και μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αττική, με στόχο να κινητοποιήσει ψηφοφόρους και να ενισχύσει τη στήριξή του. Οι συνεργάτες του είναι αισιόδοξοι για την εκλογική του πορεία επίσης σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Δυτική Ελλάδα, προσδοκώντας καλά αποτελέσματα στις εκλογές της Κυριακής.