Φορτωμένο είναι το πρόγραμμα των δημοσκόπων το τελευταίο διάστημα με τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ) να έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου αρχηγού και την κυβέρνηση να μετράει τις δυνάμεις της σε σχέση με τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα έχει ανοίξει μια συζήτηση αλλαγής του εκλογικού νόμου την οποία παρότι έχει αποκλείσει κατηγορηματικά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάποιοι επιμένουν να την βάζουν στο τραπέζι.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης άνοιξε εκ νέου το θέμα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός παρότι δεν το συζητάει δέχεται εισηγήσεις γι’ αυτό.

Τα δεδομένα πάντως σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνουν τη ΝΔ να «τσιμπάει» προς τα πάνω και να είναι η απόλυτη κυρίαρχος στον πολιτικό χάρτη, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον καθιερωθεί δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ανοδική τάση στο ποσοστό της ΝΔ παρατηρείται για δύο λόγους:

Ο ένας είναι ότι σιγά σιγά εμπεδώνονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ τα οποία έχουν κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα για τους πολίτες. Και επιπρόσθετα, εκτιμούν ότι όσο θα υλοποιούνται οι εξαγγελίες αυτό θα δρα ανακουφιστικά για τους πολίτες ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.

Ο άλλος λόγος είναι ότι βλέποντας την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ να σπαράσσεται από τις εσωκομματικές έριδες και να οδηγείται με μαθημετική ακρίβεια προς διάσπαση, η ΝΔ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την συνέχεια και με συνέπεια να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της έργο και να υλοποιήσει την δέσμευσή της για σύγκλιση με την ΕΕ σε κάθε τομέα.

Πιο αναλυτικά, η δημοσκόπηση της Metron Analysis που έγινε για λογαριασμό του Mega δείχνει τη ΝΔ δύο μονάδες πάνω σε σχέση με τις ευρωεκλογές στην εκτίμηση ψήφου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κατρακυλάει με πτώση 0,7 μονάδων στο ίδιο χρονικό διάστημα και είναι πέμπτο κόμμα με μόλις 6% θετικές γνώμες στην αξιολόγησή του, πίσω από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι δεύτερο κόμμα με διαφορά μεγαλύτερη του ορίου του στατιστικού λάθους από το ΚΚΕ. Μάλιστα, στην αξιολόγηση καταγράφει 18% θετικές γνώμες – τριπλάσιες σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, και 8 μονάδες χαμηλότερα από τη ΝΔ, που έχει 26% θετικές γνώμες.

Η εκτίμηση ψήφου τώρα δείχνει 10 κόμματα στη Βουλή και τα ποσοστά να διαμορφώνονται ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία 30,2%
  • ΠΑΣΟΚ 15,5%
  • ΚΚΕ 10,6%
  • Ελληνική Λύση 9%
  • ΣΥΡΙΖΑ 8,8%
  • Πλεύση Ελευθερίας 4,9%
  • Φωνή Λογικής 3,9%
  • Νίκη 3,7%
  • ΜέΡΑ25 3,6%
  • Νέα Αριστερά 3,3%

Στην πρόθεση ψήφου της έρευνας η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 23% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,8%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην 3η θέση με 8,1% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 6,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,7%. Η Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται στο 3,7%, η Φωνή Λογικής στο 3%, το ΜέΡΑ25 στο 2,8% και η Νέα Αριστερά στο 2,5%.