Σε μια κίνηση που στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εσωκομματικών εντάσεων, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποφάσισαν να μην επιφέρουν αλλαγές στα κριτήρια υποψηφιότητας για την εκλογή νέου προέδρου. Η συζήτηση για τη διαμόρφωση της διαδικασίας είχε δημιουργήσει προβληματισμούς, με αρκετά μέλη να εκφράζουν ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η κούρσα για την ηγεσία του κόμματος.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας διατήρησαν τα ίδια κριτήρια που εφαρμόστηκαν και στις περσινές εσωκομματικές εκλογές. Αυτή η επιλογή ενδέχεται να λειτουργήσει ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης εντός του κόμματος, το οποίο προσπαθεί να βρει το δρόμο του μετά από σειρά εσωτερικών αναταράξεων.

Όπως ανακοίνωσε ο νέος εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου, η διαδικασία εκλογής προέδρου θα βασιστεί στα ίδια προαπαιτούμενα με την περσινή εκλογική αναμέτρηση. Οπότε ως μόνο κριτήριο παραμένει η εξασφάλιση 30 υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς επιπλέον περιορισμούς. Αυτή η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για τον Στέφανο Κασσελάκη, τον μέχρι πρότινος αποπεμφθέντα πρόεδρο του κόμματος, να θέσει ξανά υποψηφιότητα. Η επιλογή της επιστροφής στο περσινό μοντέλο αναμένεται να αποτρέψει περαιτέρω εσωτερικές τριβές και να οδηγήσει σε μια πιο ομαλή πορεία προς την εκλογή νέου ηγέτη.

Παράλληλα, η χθεσινή συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία εστίασε και στο ζήτημα του χρονοδιαγράμματος των εκλογών. Παρά την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων για αλλαγές στις ημερομηνίες, κυρίως από τον Παύλο Πολάκη, αποφασίστηκε να μην υπάρξουν τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα που είχε ήδη τεθεί σε ισχύ. Το αποτέλεσμα της συζήτησης εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία, ενώ οι ακριβείς ημερομηνίες για την κατάθεση υποψηφιοτήτων και την υποβολή των υπογραφών των υποστηρικτών αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν για περισσότερους από έναν υποψήφιο, χωρίς περιορισμό, κάτι που δεν είχε τεθεί ως θέμα σε προηγούμενες συζητήσεις. Επίσης, κάθε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να υποβάλει τη δική του υποψηφιότητα, διευρύνοντας έτσι το πεδίο των ενδεχόμενων υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος.

Η Κεντρική Επιτροπή προγραμματίζεται να συνεδριάσει το πρωί του Σαββάτου, και για τα μέλη που θα βρίσκονται εκτός Αθηνών, εξετάζεται η δυνατότητα να ψηφίσουν τηλεφωνικά, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Με την ημερομηνία της εκλογής νέου προέδρου να πλησιάζει, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να διαχειριστούν τώρα τις εσωτερικές τους διαφωνίες και να καταλήξουν σε μια διαδικασία που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ενότητα του κόμματος, μετά από μια περίοδο έντονων εσωτερικών τριγμών και συζητήσεων.