Την ώρα που η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ της νέας πλειοψηφίας του κόμματος και της πλευράς του Στέφανου Κασσελάκη μαίνεται με αμείωτη την ένταση, η Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) του κόμματος συνεδριάζει και πάλι λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, προσπαθώντας να καταλήξει τόσο στο χρονοδιάγραμμα για το Συνέδριο και την εκλογή πρόεδρου όσο και στα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι.

Η πλευρά των «87» φαίνεται να προκρίνει κάποια έξτρα κριτήρια για τη συμμετοχή στην «κούρσα» εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος, αφήνοντας στην άκρη -για την ώρα- τις φωνές πολλών μελών της ομάδας ακόμα και για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη. Τα νέα κριτήρια, όμως, που φέρεται πως θα εισηγηθεί η πλειοψηφία στην ΠΓ, πιθανότατα θα μπορούν να θέσουν εκτός κούρσας τον έκπτωτο πρόεδρο, που ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του.

Η ΠΓ αναμένεται να συζητήσει δύο ειδών κριτήρια: κομματικά αλλά και διαφάνειας. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται η αύξηση των υπογραφών των μελών της Κεντρικής Επιτροπής για όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι, μέτρο που μπορεί να πλήξει τον Απόστολο Γκλέτσο, όχι όμως και τον Στέφανο Κασσελάκη, που, είτε χρειαστούν 30 υπογραφές είτε 50, θα καταφέρει να τις βρει.

Μέτρο που συζητείται ακόμα είναι να προβλεφθεί, όπως συμβαίνει για παράδειγμα και στους υποψηφίους για την Επιτροπή Δεοντολογίας, να έχουν πέντε έτη κομματικής θητείας, κάτι που λείπει από τον Στέφανο Κασσελάκη, που έγινε μέλος του κόμματος μόλις το περασμένο καλοκαίρι.

Όσο για τα κριτήρια διαφάνειας, όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο «newsbomb» η Όλγα Γεροβασίλη, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν «κρυστάλλινο Πόθεν Έσχες και καθαρό ποινικό μητρώο». Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε παρουσιάσει ένα power point με εισοδήματα σε προεκλογική του συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει δηλώσει πως έχει καταθέσει και το Πόθεν Έσχες του εμπρόθεσμα. Αν το συγκεκριμένο κριτήριο προκριθεί από την Πολιτική Γραμματεία, τότε ο έκπτωτος πρόεδρος θα πρέπει να το καταθέσει και στο κόμμα, για να είναι εκ νέου υποψήφιος. Πρόβλεψη εξαίρεσης αναμένεται να συζητηθεί και για οφειλέτες του Δημοσίου».

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16:00.