Ανεβάζουν τους τόνους τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μετά τις αδιανόητες δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος χαρακτήρισε «προβοκάτορα» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, του οποίου τα «λόγια θα πνιγούν στο Αιγαίο».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το Καστελόριζο βρίσκεται σε απόσταση που μπορούν να κολυμπήσουν τούρκοι κομάντος, σχολιάζοντας παράλληλα ότι «αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο, τότε είναι αιτία πολέμου».

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος, Τσαγρί Αλκάν, είπε: «Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πήγε στο Καστελόριζο. Όπως ξέρετε το Καστελόριζο είναι ένα από τα νησιά τα οποία πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Εκεί φωτογραφήθηκε και πόζαρε μαζί με στρατιώτες και είχε μηνύματα που είχαν στόχο την Τουρκία. Δήλωσε πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, όπως έχει και το Καστελόριζο, πως τα νησιά είναι τα σύνορα της Ε.Ε. και η Αίγυπτος συμφώνησε με την Ελλάδα αναγνωρίζοντας αυτά τα σύνορα. Πρέπει να πούμε πως το Καστελόριζο είναι σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία».

«To Καστελόριζο είναι ένα νησί που είναι σε τέτοια κοντινή απόσταση που κομάντος των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας μπορούν να κολυμπήσουν σε αυτό, δηλαδή μπορούν να φτάσουν κολυμπώντας σε αυτό. Πώς μπορούν να αναφέρονται σε υφαλοκρηπίδα αυτού του νησιού; Εδώ υπάρχει η γεωγραφική θέση της Ανατολίας», συμπλήρωσε, σύμφωνα με ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά του, ο στρατηγικός αναλυτής, Αϊντίν Μπαμπάι, ανέφερε: «Όπως ξέρετε, η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια με συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας. Οι δικοί μας λένε, αν κάνετε το ίδιο στο Αιγαίο, τότε αυτό είναι αιτία πολέμου. Αυτό ήδη το έχουμε αποφασίσει στο Κοινοβούλιό μας από τη δεκαετία του ’90».

«Η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό. Μέχρι να το κάνουν αυτό, επιχείρησαν να περάσουν το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα. Και υποστήριξαν πως αυτές οι περιοχές είναι δικής τους κυριαρχίας. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Αν το δεχόμασταν εμείς, δεν θα το δεχτούν οι Ρώσοι».