Για το μεταναστευτικό και την στάση της Γερμανίας στο ζήτημα μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε ξαφνικά με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών».

Μιλώντας στο Open ανέφερε ότι: «η Γερμανία επικαλείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εισροές από άλλες χώρες της ΕΕ και έτσι πρόκειται να εισαγάγει περισσότερους ελέγχους, με ταυτοποιήσεις», εξηγώντας ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί διατάραξη σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί θέματα στη συνθήκη Σένγκεν.

«Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει πως από την στιγμή που ένας πολίτης λάβει το τα δικαιώματα πρόσφυγα, τότε έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει ελευθέρα. Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα τηρεί αυτά που προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι: «δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε ξαφνικά με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει εξαγγείλει αυστηροποίηση των ελέγχων και όχι κλειστά σύνορα, λέγοντας ότι οι πρόσφυγες που θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα στη Γερμανία δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν πίσω.

«Ανεξαρτήτως με τη χρηματοδότηση, ο φράκτης στον Έβρο θα γίνει», τόνισε αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την μετανάστευση.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι βήμα-βήμα θα επιτύχουμε άριστη συνεννόηση υπογραμμίζοντας πως: «ο ελληνικός λαός θέλει ασφάλεια, ηρεμία και ευημερία».