Μια άλλη πιθανή ακροδεξιά εκλογική νίκη φαίνεται να πλησιάζει σε 11 ημέρες στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, ενώ ο συνασπισμός του Σολτς βουλιάζει στις δημοσκοπήσεις. Έτσι, ο γερμανός καγκελάριος και οι υπουργοί του αλλάζουν πλεύση σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, ανακοίνωσε νέους συνοριακούς ελέγχους που απειλούν να υπονομεύσουν έναν από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής ιδέας – την ελευθερία μετακίνησης πέραν των εθνικών συνόρων.

«Ενισχύουμε την εσωτερική μας ασφάλεια μέσω συγκεκριμένης δράσης και συνεχίζουμε τη σκληρή μας πορεία ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση», είπε η Φέιζερ σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε ελέγχους σε όλα τα γερμανικά χερσαία σύνορα.

«Μέχρι να επιτύχουμε ισχυρή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», πρόσθεσε, «πρέπει να ενισχύσουμε τους ελέγχους στα εθνικά μας σύνορα».

Η ανακοίνωση ήταν η τελευταία από μια σειρά σκληρότερων μέτρων για τη μετανάστευση που ανακοίνωσαν οι γερμανοί υπουργοί μετά από μια σειρά επιθέσεων που φέρεται να διαπράχθηκαν από άτομα που εισήλθαν στη χώρα ως αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με μαχαίρι που πραγματοποιήθηκε από έναν Σύρο στην πόλη Solingen τον Αύγουστο, ένα περιστατικό που ο Σολτς ανέφερε ως «τρομοκρατία εναντίον όλων μας».

Η κίνηση έρχεται επίσης αμέσως μετά τον θρίαμβο του αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) σε πρόσφατες τοπικές εκλογές στα κρατίδια Θουριγγία και Σαξονία.

Μετά την επίθεση στο Σόλινγκεν, η Γερμανία ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την επιτάχυνση των απελάσεων και τη μείωση των επιδομάτων για ορισμένους αιτούντες άσυλο στη χώρα. Οι γερμανικές αρχές απέλασαν επίσης 28 αφγανούς υπηκόους που καταδικάστηκαν για εγκλήματα στο ελεγχόμενο από τους Ταλιμπάν Αφγανιστάν.

Τα τελευταία μέτρα για τα σύνορα αποσκοπούν στον «περαιτέρω περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και στην προστασία από τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί ο ισλαμιστικός τρόμος και το σοβαρό έγκλημα», είπε η Φέιζερ.

Ωστόσο, τα ανακοινωθέντα μέτρα, οι λεπτομέρειες των οποίων δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως, έχουν προκαλέσει σύγχυση και συναγερμό στους γείτονες της Γερμανίας, οι οποίοι φοβούνται τις συνέπειες για τη ζώνη χωρίς σύνορα της Ευρώπης, τον λεγόμενο χώρο Σένγκεν, καθώς και το πλήγμα στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, επέκρινε δριμύτατα τα γερμανικά σχέδια από τη Βαρσοβία. «Εάν οι γερμανοί ηγέτες ακολουθήσουν αυστηρότερους ελέγχους, θα οδηγήσει σε ντε φάκτο αναστολή της συμφωνίας του Σένγκεν σε μεγάλη κλίμακα», ισχυρίστηκε.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γερμανία είναι αυτή που κάνει αυτά τα βήματα πιο αυστηρά», είπε ο Τουσκ.

Η Γερμανία είχε ήδη διενεργήσει ελέγχους στα σύνορά της με την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελβετία. Οι γερμανικές αρχές έχουν γυρίσει πίσω περίπου 30.000 άτομα χωρίς έγκυρα έγγραφα από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα αφορά την επέκταση αυτών των ελέγχων στα σύνορα με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία.

Οι Πολωνοί φοβούνται ότι η Γερμανία θα ενισχύσει τους συνεχιζόμενους ελέγχους, που έχουν οδηγήσει σε κυκλοφοριακή συμφόρηση στα σύνορα, και ο Τουσκ τόνισε ότι η Βαρσοβία «θα απευθυνθεί σε άλλες χώρες που επηρεάζονται από την απόφαση του Βερολίνου για επείγουσες διαβουλεύσεις».

Ο Τουσκ ακύρωσε επίσης την προγραμματισμένη παρουσία του σε εκδήλωση στο Πότσνταμ αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Σολτς, αν και ο λόγος παρέμεινε ασαφής.

Ενώ ο συνασπισμός του Σολτς δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό να μην προβεί σε ενέργειες που θα διέλυαν τον χώρο Σένγκεν, ταυτόχρονα δέχεται αυξανόμενη πολιτική πίεση και στο εσωτερικό, για να επιστρέψει τους μετανάστες στα σύνορα.

Μέλη της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) πιέζουν την κυβέρνηση του Σολτς να αποτρέψει τους αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να εισέλθουν στη Γερμανία από άλλες χώρες της ΕΕ – μια κίνηση που πιθανότατα θα δημιουργήσει ένα φαινόμενο ντόμινο σε όλη την Ευρώπη, όπως λένε οι ειδικοί.

Οι υπουργοί του κυβερνητικού συνασπισμού υποστήριξαν την εφαρμογή γρήγορων διαδικασιών για την απέλαση αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ, που θεωρούνται υπεύθυνες για την επεξεργασία των αιτήσεών τους.

Μέλη του αντιπολιτευόμενου CDU συμμετείχαν την Τρίτη σε μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του συνασπισμού, με δεδηλωμένο στόχο να επιτευχθεί διακομματική συμφωνία για αυστηρότερα συνοριακά μέτρα. Ωστόσο, οι πολιτικοί του CDU αποχώρησαν από αυτές τις συνομιλίες, όταν κατέστη σαφές, όπως το έθεσαν, ότι η κυβέρνηση συνασπισμού δεν ήταν πρόθυμη να προχωρήσει αρκετά.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι προφανώς απελπιστικά διχασμένη εσωτερικά και δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αποτελεσματικά μέτρα», δήλωσε ο ηγέτης του CDU, Φρίντριχ Μερτς, σε ανάρτησή του στο X.

Ο συνασπισμός, πρόσθεσε, είναι «ανίκανος να δράσει και στερείται ηγεσίας».

Η ανακοίνωση της Φέιζερ για νέα μέτρα στα σύνορα έρχεται πριν από μια σημαντική ψηφοφορία στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου της ανατολικής Γερμανίας στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AfD προηγείται, ξεπερνώντας το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Σολτς.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το AfD κέρδισε τις εκλογές στην ανατολική πολιτεία της Θουριγγίας και ήρθε δεύτερο πίσω από το CDU στη Σαξονία.

Σύμφωνα με το Politico η νίκη της ακροδεξιάς και η θλιβερή επίδοση των τριών κομμάτων της κυβέρνηση συνασπισμού -του SPD, των συντηρητικών Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων- στις εκλογές ήταν μια ακόμα αμήχανη στιγμή για μια κυβέρνηση που ήδη είχε ένα ιστορικά κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Σε αυτή την ψηφοφορία, το SPD σημείωσε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του σε εθνικές εκλογές, εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Μια άλλη ακροδεξιά νίκη στο Βρανδεμβούργο θα προσθέσει κι άλλες φήμες στις ήδη υπάρχουσες που αναφέρουν ότι ο συνασπισμός μπορεί να μην αντέξει μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες ομοσπονδιακές εκλογές σε έναν χρόνο από τώρα, την ώρα που η κυβέρνηση συνασπισμού έχει φτάσει σε νέο χαμηλό ποσοστό αποδοχής.

Οι προεκλογικές προσπάθειες καταστολής της μετανάστευσης φαίνεται να στοχεύουν εν μέρει στο να συγκρατηθεί το AfD, του οποίου η δημοτικότητα έχει αυξηθεί εν μέσω μιας απότομης ανόδου του αριθμού των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στη Γερμανία.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στη μετανάστευση και πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αυξημένοι εθνικοί έλεγχοι στα σύνορα δεν παρέχουν μια μακροπρόθεσμη λύση και μπορεί να καταλήξουν να προκαλέσουν περαιτέρω αντιδράσεις όταν οι ψηφοφόροι δουν ότι τα μέτρα δεν λειτουργούν.

Οι Πράσινοι πολιτικοί προειδοποίησαν επίσης τους δικούς τους εταίρους του συνασπισμού να μην υποκύψουν στις απαιτήσεις των συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων.

«Μια ενωμένη Ευρώπη χωρίς φράχτες και τείχη στα σύνορα είναι ένα μεγάλο δώρο», έγραψε η Ρικάρντα Λανγκ, των Πρασίνων, στο X.

«Είναι ανησυχητικό το πόσοι είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν αυτή την ελευθερία. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτήν την Ευρώπη», συμπλήρωσε.