Μια… αυτεπάγγελτη γνωμοδότηση του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη σχετικά με τη νομιμότητα της καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη και την τήρηση του καταστατικού, αλλά και η επανεμφάνιση του έκπτωτου προέδρου που κάλεσε τους συνεργάτες του σε εγρήγορση «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου» στον ΣΥΡΙΖΑ και πυροδότησε μια σειρά δηλώσεων που καλούν τον κ. Κασσελάκη να επιστρέψει στη θέση του, τουλάχιστον μέχρι το επικείμενο Συνέδριο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνταγματολόγος και συγγραφέας του επικριτικού για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ βιβλίου «Το φαινόμενο Κασσελάκη»: «Η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία από την κομματική βάση. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν».

Ενα σύντομο θεσμικό σχόλιο για τις εσωκομματικές διαδικασιες στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, "σε…

Posted by Xenofon Contiades on Wednesday, September 11, 2024

Φήμες που διαψεύδονται από συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ήθελαν στη βάση της γνωμοδότησης του Ξενοφώντα Κοντιάδη τον έκπτωτο πρόεδρο να αμφισβητεί την καθαίρεσή του από την Κεντρική Επιτροπή και να δηλώνει την πρόθεση να βρεθεί στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου εντός της ημέρας.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, έχει σημάνει «συναγερμός», ενώ προγραμματίστηκε έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας στις 20:00 της Πέμπτης.

Τα στελέχη που καλούν τον Κασσελάκη να πάει στο γραφείο του

Η βουλευτής Επικρατείας, Έλενα Ακρίτα, μιλώντας στο Action24, ανέφερε πως «έχουμε πρόεδρο μέχρι να γίνει η εκλογική διαδικασία», ενώ αναφερόμενη στην πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός πως έγινε με μυστική ψηφοφορία.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και ερωτηθείσα, γιατί εφόσον ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει πρόεδρος άφησε το γραφείο του, η βουλευτής Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, σημείωσε: «διότι αυτό έκρινε πως ήθελε να κάνει. Ξέρετε, στην πολιτική δεν ακολουθούνται πάντοτε οι τύποι. Ούτε σημαίνει το γεγονός ότι έφυγε από το γραφείο ότι παύει να είναι πρόεδρος».

«Διαδικασία αίολη, απ’ όπου και αν την πιάσεις» χαρακτήρισε την ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που καθαίρεσε τον Στέφανο Κασσελάκη, σε δηλώσεις του στο «OPEN» ο βουλευτής Σερρών, Πέτρος Παππάς.

«Για όλους εμάς, τα μέλη, Πρόεδρος ήταν και παραμένει ο Στέφανος Κασσελάκης», ανέφερε σε παρουσία της στο «Kontra» η βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας, Ραλλία Χρηστίδου. Στην ίδια κατεύθυνση και ο βουλευτής Κέρκυρας του κόμματος, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, αναφέρει σε αρθρογραφία του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Θεωρώ ότι η ΑΠΟΔΟΧΗ Ή Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ της απόφασης της κεντρικής επιτροπής, με την οποία ήρθη η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Προέδρου του κόμματος, είναι της απόλυτης αρμοδιότητος του εκτάκτου συνεδρίου. Μέχρι τότε ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Κασσελάκης έχει υποχρέωση και δικαίωμα να ασκεί τα καθήκοντά του».

Τέλος, και ένα από τα στελέχη της «άλλης πλευράς», ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ανέφερε πως «τύποις ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει πρόεδρος».

Τέλος, ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, ανέφερε από την πλευρά του: «Ο Στέφανος Κασσελάκης εξακολουθεί να είναι ο νόμιμος Πρόεδρος και έχει κάθε δικαίωμα (αν όχι την υποχρέωση) να πάει στο γραφείο του. Περιμένω από τη γραμματέα του κόμματος […] να ενημερώσει τον νόμιμο πρόεδρο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να τον καλέσει να επιστρέψει στα καθήκοντά του από τα οποία παράνομα και παράτυπα οδηγήθηκε να απέχει».