Πρώτο κουδούνι στα σχολεία σήμερα για τη νέα σχολική χρονιά με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκης να παρακολουθεί τον αγιασμό σε δημόσιο σχολείο συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη στέλνοντας το δικό του μήνυμα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για ένα νέο ξεκίνημα με περισσότερους από 10.000 μόνιμους διορισμούς, ώστε να μην υπάρχουν κενά σε καθηγητές αλλά και με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και διαδραστικούς πίνακες προκειμένου το μάθημα να γίνεται πιο ουσιαστικό και δημιουργικό.

Παράλληλα, δρομολογείται μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» ύψους 250 εκατ. ευρώ ένα συνολικό «λίφτινγκ» στα σχολικά κτίρια που έχουν φθορές, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες στις αρχές του 2025 και να αλλάξει σταδιακά η εικόνα της σχολικής στέγης., ενώ σε μια εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά το ψηφιακό φροντιστήριο που θα απευθύνεται σε 120.000 μαθητές τρίτης Λυκείου και θα αφορά στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Παράλληλα, φέτος αναμένεται να εφαρμοστεί ο νέος αυστηρός κανονισμός που προβλέπει το κινητό να είναι στην τσάντα, ώστε να μην υπάρχουν παρεμβολές στη μαθησιακή διαδικασία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει μια ευρωπαϊκή ρύθμιση – «κόφτης» στους αλγόριθμους των πλατφορμών, κανονιστικές δηλαδή παρεμβάσεις που αφορούν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, προκειμένου να «σπάσει» η εξάρτηση των παιδιών- εφήβων.  

Εξειδικεύονται τα μέτρα για την Υγεία

Το μισθολογικό του υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ, το πρόγραμμα διορισμών και οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι του υπουργείου Υγείας αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να υπάρξει εξειδίκευση και να γίνει η στοχοθεσία των επόμενων μηνών. Σε χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό έγινε η προτεραιοποίηση των αναγκών, ενώ δόθηκε έμφαση στην υλοποίηση του προγράμματος για τη δωρεάν τέλεση 37.500 απογευματινών χειρουργείων, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία άμεσα θα τεθούν σε εφαρμογή. 

Στόχος να μειωθούν οι λίστες αναμονής, με την υλοποίηση ευρύτερης στρατηγικής για τη συστηματική μείωση των εκκρεμών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία παρακολουθείται πλέον μέσω της ενιαίας ψηφιακής λίστας χειρουργείων. Εξετάστηκε επίσης η πορεία εκτέλεσης των έργων αναβάθμισης τμημάτων επειγόντων περιστατικών με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μητσοτάκης μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου:

Συζητήθηκαν ακόμη ο σχεδιασμός για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, το χρονοδιάγραμμα ψηφιοποίησης περισσότερων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς.

«Σκοπός μας είναι πάντα οι συμπολίτες μας να περιμένουν λιγότερο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με λιγότερη ταλαιπωρία, με περισσότερη αξιοπρέπεια και τελικά να εξυπηρετούνται καλύτερα. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις άμεσης παρέμβασης σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα λειτουργίας του ΕΣΥ» επισήμανε ο πρωθυπουργός.