Ξεκίνησε, μέσα σε κλίμα έντασης, και στον απόηχο του «τελεσίγραφου» των 100 μελών της, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης.

Η σημερινή Κεντρική Επιτροπή διεξάγεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και εξήγησε: «καλούμαστε είτε να γράψουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον για να απαλλάξουμε τη χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή να συνεχίσουμε μία στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση που δεν αφορά την κοινωνία και πληγώνει τη βάση του κόμματος».

Ακολούθως είπε ότι «Δεν πρέπει να γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όσο εμείς ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά καταστρέφεται η χώρα». Ακολούθως άσκησε κριτική στην κυβέρνηση μιλώντας χαρακτηριστικά για «Δυστοπία Μητσοτάκη».

Είπε ο Στέφανος Κασσελάκης: «Στις πυρκαγιές της Αττικής είδαμε ένα κράτος σε διάλυση και μία αυτοχειροκτοτούμενη κυβέρνηση να τα ρίχνει την ατομική ευθύνη. Μέσα στο καλοκαίρι η Τουρκία προχώρησε σε έμπρακτη αμφισβήτηση των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην Κάσο. Ο πρωθυπουργός κυκλοφορεί πια μόνο με συνοδεία ΜΑΤ. Η Ελλάδα μαστίζεται από πολλαπλή κρίση, οικονομική, θεσμική, κοινωνική».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ: «Ενώ εμείς η αξιωματική αντιπολίτευση και πέρυσι και εφέτος έπρεπε να πούμε στη ΝΔ “φύγετε” κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρο τους “φύγετε”. Ζούμε αυτό που έχει πει ο Αντόνιο Γκράμσι «το παλιό έχει πεθάνει και το νέο ακόμη δεν έχει γεννηθεί. Η φύση του νέου είναι να γεννιέται. Η μάχη του παλιού με το καινούργιο είναι αναπόφευκτη». Συνεχίζοντας για τα εσωκομματικά είπε: «Αν εξαιρέσουμε την “Ομπρέλα” που έκανε ζημιά στο κόμμα, ήθελα όλοι και όλες να πάμε μαζί, έδωσα αξιώματα και θέσεις σε όλες τις πλευρές».

Ο κ. Κασσελάκης είπε ακόμη ότι προσπαθεί να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε μία «αδυσώπητη κομματική γραφειοκρατία» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει ή θα βουλιάξει. Κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι «δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε και τον κατηγορούν ότι θέλει να φτιάξει ΙΧ κόμμα».

Κατά την έναρξη της διαδικασίας που άρχισε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση εργαζόμενοι της «Αυγής» και του «Στο Κόκκινο» περίμεναν τον Στέφανο Κασσελάκη και μετά μπήκαν συνθήματα φωνάζοντας συνθήματα.

«Αν δεν θες να αναλάβεις στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο» είπε στον Αλέξη Τσίπρα

«Ο Τσίπρας είναι αυτός που με έφερε στην πολιτική. Αυτός με φύτεψε στο επικρατείας. Τιμώ την κυβέρνησή του, την κυβέρνησή μας. Έχω τρεις επιμέρους διαφωνίες, το πρώτο εξάμηνο, τον νόμο Κατρούγκαλου και το ύψος του μαξιλαριού. Η παρέμβασή του στο συνέδριο με αιφνιδίασε.

Ο σεβασμός μου όμως είναι μεγάλος και του λέω Αλέξη έλα και ανάλαβε αλλά αν δεν θες να αναλάβεις στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο. Το ότι δεν έγινε κάτι από τα δύο είναι προσωπική του επιλογή και το σέβομαι» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στη συνέχεια για τον Παύλο Πολάκη, τον χαρακτήρισε «άνθρωπο-κρίκο στο κόμμα» και είπε «επέδειξε μια μη ορθή συμπεριφορά. Παρασύρθηκα από ένα θεατρικό παιχνίδι και όταν αυτό αποδείχθηκε, η δική μου ηθική επέβαλε τη διόρθωση του λάθους. Προτίμησα να τα έχω καλά με τον εαυτό μου και ας ήξερα ότι θα δω πρωτοσέλιδα ότι ο Κασσελάκης υποτάχθηκε στον Πολάκη».

Οκ. Κασσελάκης ανέφερε πως καποιοι τις τελευταίες εβδομάδες μετρούσαν κουκιά και όταν είδαν ότι δεν τους βγαίνει άλλαξαν σενάριο και ζήτησαν εκλογές. «Θα ήμουν ευτυχής και λυτρωμένος να πάω αύριο σε εκλογές γιατί δεν έχω άλλο από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Τραγική ειρωνία να λένε ότι είμαι κολλημένος σε ένα κόμμα που όποιος δεν θέλει αλλαγές χαϊδεύει τις καρέκλες».

Ο κ. Κασσελάκης είπε επίσης, «δεν είναι άνετη η καρέκλα του προέδρου, δεν μπορώ να ακουμπήσω στην πλάτη της από τα μαχαίρια» και τόνισε, «έμαθα νωρίς κάτι που δεν έχουν μάθει άλλοι. Να διαβάζω τι λέει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός έχουμε πρόεδρο και αφέτέρου κουράσατε».

«Όχι» σε εκλογές – Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου

Ο κ. Κασσελάκης ανέφερε πως κάποιοι τις τελευταίες εβδομάδες μετρούσαν κουκιά και όταν είδαν ότι δεν τους βγαίνει άλλαξαν σενάριο και ζήτησαν εκλογές. «Θα ήμουν ευτυχής και λυτρωμένος να πάω αύριο σε εκλογές γιατί δεν έχω άλλο από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Τραγική ειρωνεία να λένε ότι είμαι κολλημένος σε ένα κόμμα που όποιος δεν θέλει αλλαγές χαϊδεύει τις καρέκλες».

Ο κ. Κασσελάκης είπε επίσης, «δεν είναι άνετη η καρέκλα του προέδρου, δεν μπορώ να ακουμπήσω στην πλάτη της από τα μαχαίρια» και τόνισε, «έμαθα νωρίς κάτι που δεν έχουν μάθει άλλοι. Να διαβάζω τι λέει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός έχουμε πρόεδρο και αφέτέρου κουράσατε».

«Καταθέστε πρόταση μομφής», είπε τελικά ο Στ. Κασσελάκης.

Live η ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ:

Ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑΟμιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Posted by Στέφανος Κασσελάκης – Stefanos Kasselakis on Saturday, September 7, 2024

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη συνεδρίαση:

Η στιγμή της άφιξης του Στέφανου Κασσελάκη
Παύλος Πολάκης
Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Νίκος Καρανίκας
Πόπη Τσαπανίδου
Αλέκος Φλαμπουράρης
Ρένα Δούρου
Όλγα Γεροβασίλη
Νίκος Παπάς
Σωκράτης Φάμελλος