Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, η οποία ήταν η «πρόβα τζενεράλε» της σύγκρουσης που προετοιμάζεται για την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν από τις 14:00 στα γραφεία της Κουμουνδούρου και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00. Ο Παύλος Πολάκης παίρνοντας τον λόγο ζήτησε νέα προσφυγή στη βάση και εκ νέου εκλογή προέδρου, έναν χρόνο μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Αντίστοιχη θέση είχαν πάρει νωρίτερα τόσο η Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε τελευταίος τον λόγο, αρνούμενος όμως να τοποθετηθεί σχετικά με την πρόταση για κάλπες. Αντίθετα μίλησε για το ενδεχόμενο πρότασης μομφής εναντίον του στην Κεντρική Επιτροπή λέγοντας πως «θα τραυματίσει το κόμμα». Τόνισε πως μια τέτοια κίνηση θα ρευστοποιούσε το κόμμα και θα πλήγωνε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα καλούσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευτούν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Στις 17:00 αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση και της Επιτροπής Καταστατικού που καλείται να διαγράψει τον Χρήστο Σπίρτζη, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί αναμένεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμπλοκή με το πακέτο των καταστατικών αλλαγών
Παράλληλα, οι καταστατικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει ο πρόεδρος του κόμματος, φαίνεται πως έχουν προς το παρόν κολλήσει.
Κι αυτό γιατί παρά την αρχική πρόθεση για την παρουσίαση και συζήτηση του πακέτου των τροποποιήσεων στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι τελικά δεν θα συζητηθούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επεξεργασία τους από την Επιτροπή Καταστατικού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού του κόμματος δεν κατόρθωσε να προχωρήσει πέρα από το 10ο άρθρο από τα συνολικά 50 του νέου Καταστατικού. Κατά τη διαδικασία καταγράφηκαν έντονες ζυμώσεις, καθώς οι συζητήσεις γύρω από το κάθε άρθρο ήταν λεπτομερείς και πολυσύνθετες. Αυτή η αργή πρόοδος γεννά ερωτήματα σχετικά με το αν και κατά πόσο οι αλλαγές που προωθεί ο Κασσελάκης θα καταφέρουν να εισαχθούν προς συζήτηση και ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι υπήρξε παρέμβαση του Πάνου Ρήγα, πρώην Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στενού συμμάχου του Στέφανου Κασσελάκη, με την οποία ζήτησε το ζήτημα της αλλαγής του ονόματος του κόμματος να συζητηθεί στο τέλος της επεξεργασίας των 50 άρθρων. Αυτή η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η ηγεσία ίσως επιδιώκει να επανεξετάσει το θέμα, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει ανοιχτές επιφυλάξεις ακόμα και από στελέχη του πυρήνα των «Κασσελιστών».
Ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές είναι και ο νέος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκος Παππάς, καθώς και ο βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης.
Παρά την υποστήριξή τους προς τον Στέφανο Κασσελάκη, οι διαφωνίες σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές των προτάσεων δείχνουν ότι το εσωκομματικό κλίμα παραμένει τεταμένο, καθώς διαμορφώνονται διαφορετικές απόψεις για την κατεύθυνση του κόμματος και την ταυτότητά του.
Αυτές οι καθυστερήσεις και αντιδράσεις ενισχύουν την αίσθηση ότι ο δρόμος προς τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι μακρύς και δύσβατος. Η συζήτηση και οι αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα θα καθορίσουν όχι μόνο το μέλλον του κόμματος, αλλά και την ευρύτερη πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πολιτικό χάρτη της χώρας.