Ο κυβερνητικός απολογισμός και τα πολιτικοεκλογικά σενάρια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1». Μαζί και η κατάσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπου χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη, «Νέμεσι για την Αριστερά».
Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αναλυτικά, υπογράμμισε ότι είναι «μπετόν αρμέ», διασφαλίζει, ακόμη, την πολιτική σταθερότητα.
Εξάλλου, «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από τις δημοσκοπήσεις», ήταν το σχόλιό του για τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. «Δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, 22% – 11% – 8%, ο κόσμος όταν βρεθεί να επιλέξει κυβέρνηση, θα τοποθετηθεί. Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν παράγουν πολιτικά γεγονότα».
Όσον αφορά τον κυβερνητικό απολογισμό, «έχει γίνει δουλειά, μένει πολύ περισσότερη», είπε εξειδικεύοντας εν συνεχεία: Είναι ο τέταρτος μήνας που πέφτουν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ -μπορεί μικρές μειώσεις, αλλά πάντως μειώσεις. Στη διάρκεια της πενταετίας της παρούσας κυβέρνησης, τέσσερις φορές αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, συνολικά κατά 30% -και ο κατώτατος μισθός συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας, τις τριετίες κ.ο.κ., είπε ακόμη με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η ανεργία από το 17,8% το 2019, σήμερα είναι στο 9,5%, πράγμα που σημαίνει 500.000 θέσεις εργασίας. Ταυτοχρόνως, αυξήθηκαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, οι συντάξεις – μικρές αυξήσεις, αλλά πάντως αυξήσεις, ανέφερε -, τέλος μεγάλες αυξήσεις στους γιατρούς –όχι αρκετές, θα πει κανείς, αλλά πάντως μεγάλες, σημείωσε.
Παραλλήλως, δεν υπάρχουν άνεργοι αγρότες γης, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, γιατροί, μηχανικοί. Ο μέσος μισθός έχει φτάσει στα 1.250 ευρώ ήδη από τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας, δήλωσε ο Μ. Βορίδης που διερωτήθηκε: «Πώς, τότε, δεν δουλεύει η κυβέρνηση και έχει εκπληρώσει το 75% του προγράμματός της από τον πρώτο χρόνο;».
Αλλάζοντας θέμα και στο ερώτημα αν η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του τέτοια συζήτηση. Βεβαίως, «μας ενδιαφέρει το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας», παρατήρησε υπογραμμίζοντας συγχρόνως την αξία της μονοκομματικής κυβέρνησης και της πολιτικής σταθερότητας. Εξάλλου η κυβέρνηση έχει μια καθαρή τριετία μπροστά της και «αυτή η συζήτηση δεν υπάρχει σε εμάς». Ενώ, όπως τόνισε, «η στόχευση της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης είναι να έχει αυτοδυναμία με τον παρόντα εκλογικό νόμο». Επιπροσθέτως, δεν έχει υπάρξει πρωθυπουργός που να έχει κερδίσει τρεις διαδοχικές εκλογές, με την εξαίρεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρώτη κυβερνητική περίοδό του. Σε κάθε περίπτωση, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φέρει πέντε συνεχόμενες νίκες που επίσης δεν έχει προηγούμενο».
Η συζήτηση για τον/την επόμενο/η Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πρόωρη, είπε όταν του ετέθη το συγκεκριμένο θέμα. Ανέφερε, όμως και κάτι ακόμη: ότι ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά θεσμικός και από εκείνον καθιερώθηκε η μηνιαία ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο υπουργός έκανε μία ακόμη παρατήρηση, ότι ο Πρόεδρος είναι ένα πρόσωπο που εκφράζει την ενότητα του έθνους –και η κυβερνώσα παράταξη διαθέτει στις τάξεις της τέτοια συνθετικά πρόσωπα.
Ερωτηθείς για τα θέματα που απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου, απάντησε ότι η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, οι αποτελεσματικές πολιτικές, είναι αυτό που συζητούν. Με αφορμή δε, την αναφορά του ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία ετέθη στον πρωινό καφέ, όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις μερίδας κατοίκων, τις απέδωσε στο «τιμημένο ΚΚΕ».
Η συζήτηση στράφηκε στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: «Δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας βαθιάς κρίσης», ανέφερε και υποστήριξε ότι ο κ. Κασσελάκης είναι «προϊόν της κρίσης της Αριστεράς, μπορεί να λειτουργεί ως επιταχυντής. Ο κ. Κασσελάκης είναι η Νέμεσις για τον ΣΥΡΙΖΑ», αφού καταρρέουν τα ψέματα, ο λαϊκισμός, η δίωξη των πολιτικών αντιπάλων, η απόπειρα χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης κ.α. Κατά την άποψή του είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να υπάρξει ανάκαμψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως ο Μ. Βορίδης έκανε μία ακόμη γενικότερη παρατήρηση: ότι είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες δεν ακολουθούν την πλειοδοσία.