«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, είναι αποτυπωμένη στην ιστορική μνήμη. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι ένα θέμα το οποίο δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών. Η Ιστορία καταγράφει».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την τηλεοπτική σειρά του Μega Famagusta, η οποία θα προβληθεί και στο Netflix.

Tο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «η σειρά με τίτλο “Famagusta”, η οποία θα μεταδοθεί σε ψηφιακή πλατφόρμα, εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα» των Ελληνοκυπρίων και ισχυρίζεται ότι «διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται επίσης ότι «η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς την άγια μνήμη των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από τις ελληνοκυπριακές συμμορίες μεταξύ 1963-74» και προστίθεται πως «τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αποτυπωθούν τα γεγονότα διαφορετικά από αυτά όπως συνέβησαν, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου».

Η σειρά «Famagusta» προβλήθηκε στην Ελλάδα από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 2 Ιουνίου 2024, σε 16 επεισόδια, από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.