Επαναπροσδιορίζεται ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ για να γίνουμε «περισσότερο αποτελεσματικοί» όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το Ηράκλειο, όπου βρίσκεται από το πρωί πραγματοποιώντας συνεχείς συσκέψεις με αξιωματικούς και στελέχη της αστυνομίας της Κρήτης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αξιωματικοί και τα στελέχη, «πραγματικά σε όλες τις υπηρεσίες εργάζονται με φιλότιμο και κόπο για τους στόχους οι οποίοι έχουν μπει και αφορούν στην εγκληματικότητα, ζητήματα οδικής κυκλοφορίας, κοινωνικής αστυνόμευσης, που απασχολούν πολύ, καθώς και για τον επανασχεδιασμό μας».
Προέκυψαν συγκεκριμένες αναγκαιότητες και προτεραιότητες με τις οποίες αυτή τη στιγμή ασχολείται επισταμένα η αστυνομική διεύθυνση Κρήτης και όπως είπε ο υπουργός, «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και στα θέματα της εγκληματικότητας καθώς και στα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική αστυνόμευση».
Σημαντικό ζήτημα για τον υπουργό, ως πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας αποτελεί, όπως είπε, η δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. «Αποτελεί για μας υψηλή προτεραιότητα. Οι υπηρεσίες της Κρήτης αυτή τη στιγμή κάνουν εξαιρετική δουλειά και η Ασφάλεια και το Τμήμα του Οργανωμένου Εγκλήματος που εδρεύει στα Χανιά και είναι υπεύθυνο για όλη την Κρήτη» σημείωσε και ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο Τμήμα μετεξελίσσεται σε υπηρεσία που θα αφορά όλο το νησί και σε λίγες μέρες θα είναι παράρτημα της Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΙΔΟΕ) που εδρεύει στην Αθήνα, με ένα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη και δεύτερο αυτό στην Κρήτη.
«Είναι μεγάλη η προσπάθεια που κάνουμε για να εξαρθρώσουμε εγκληματικές ομάδες που δρουν στο νησί και επηρεάζουν την κοινωνική ειρήνη. Επίσης, θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις νομοθετικές να διευκολύνουμε το έργο των υπηρεσιών και είμαι βέβαιος ότι αυτή η προσπάθεια με τους αφοσιωμένους αξιωματικούς θα αποδώσει», είπε.
Επίσης, η εγκληματικότητα στο νησί είναι χαμηλή, οι υπηρεσίες δουλεύουν, εξιχνιάζουν τα μικρά εγκλήματα. «Είμαστε σε καλό δρόμο, θέλω να εξάρω την προσπάθεια που κάνει το προσωπικό, αξιωματικοί, αστυνομικοί όλων των βαθμίδων» είπε ο υπουργός.
Σχετικά με τα θέματα κοινωνικής αστυνόμευσης, είπε πως υπάρχει κάτι εξαιρετικά ευχάριστο και αισιόδοξο και αφορά στις «καταγγελίες που αναδεικνύονται μέσα από την ενθάρρυνση που η Ελληνική Αστυνομία επιδιώκει καθημερινά ώστε να ανοίγουν τα στόματα θυμάτων γυναικών στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας».
«Έχουμε 608 περιστατικά το τελευταίο 8μηνο, οι υπηρεσίες έχουν συλλάβει 738 κακοποιητές, πολλοί εκ των οποίων είναι ήδη στη φυλακή… Είναι αισιόδοξη αυτή η εξέλιξη διότι τίποτα δεν μένει κρυμμένο πίσω από τις πόρτες των σπιτιών και τα θύματα επιτέλους μπορούν να απευθύνονται στην αστυνομία, έχουν μεταφέρει οι υπηρεσίες αρκετές γυναίκες σε δομές, και έχουν δοθεί 60 panic button το τελευταίο διάστημα», ανέφερε.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα τροχαία που συμβαίνουν συχνά στο νησί, τονίζοντας ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τροχονομικοί έλεγχοι.
«Δυστυχώς έχουμε τα ατυχήματα στον ΒΟΑΚ σε συγκεκριμένα σημεία γίνεται ένας πιο στοχευμενος σχεδιασμός ώστε η παρουσία της τροχαίας να είναι συνεχής. Ο ΒΟΑΚ είναι δρόμος με μεγάλες και πολυποίκιλες δραστηριότητες, ανθρώπινες αλλά και βιομηχανικές και εμπορικές και πολλές άλλες και πιστεύω ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού θα ανακοινώσει μία σειρά από μέτρα οδικής ασφάλειας και παρεμβάσεις/έργα έτσι ώστε κατά το δυνατόν να εξαλείψουμε ή να μειώσουμε τις πιθανότητες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων όπου χάνονται ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θετική εξέλιξη υπάρχει και στη βία ανηλίκων θέμα για το οποίο η Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης δίνει μεγάλη σημασία με χιλιάδες ελέγχους το τελευταίο επίσης 8μηνο. «Με αφοσίωση, τα τμήματα ασφαλείας ελέγχουν χιλιάδες παιδιά και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει παραβατικότητα εγκαλούνται και μηνύονται και οι γονείς για παραμέληση, ο πατέρας ή μητέρα».
Γενικεύοντας, ο υπουργός έκανε λόγο για διαδρομή ανάκαμψης της ΕΛΑΣ αποτέλεσματικότητας, «…και ταυτόχρονα προχωράμε. Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάσαμε τη νέα δομή της Ελληνικής Αστυνομίας, το νέο Αρχηγείο, τη νέα δομή της Αστυνομικής Ακαδημίας καθώς επίσης και το νέο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και την απόδοση του αστυνομικού».
«Είμαι βέβαιος ότι οι άντρες και γυναίκες της Αστυνομίας θα συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια και μαζί θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στο διαρκές και μεγάλο κρίσιμο αίτημα της ασφάλειας που έχει ανάγκη ο Έλληνας πολίτης, και όχι μόνο, και οι επισκέπτες και οι τουρίστες» τόνισε ο Μ.Χρυσοχοΐδης και προσέθεσε: «Το καινούργιο είναι ότι γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί και για μένα αυτό είναι το υπέρτατο χρέος και καθήκον απέναντι στους πολίτες της Κρήτης και της χώρας, ώστε το έργο μας να γίνεται χρήσιμο».
Μιλώντας για τα παράπονα που υπάρχουν για υποστελέχωση υπηρεσιών της αστυνομίας στο νησί, ο υπουργός είπε ότι «όπου υπάρχουν ανάγκες, καλύπτονται με μετακινήσεις προσωρινές είτε με μεταθέσεις». «Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία έχει προτεραιότητες, όπου χρειαστεί με πρώτο εμένα και τον Αρχηγό θα δώσουμε ενίσχυση στις υπηρεσίες, αλλά θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η Κρήτη έχει μία επαρκή δύναμη για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της».
Μίλησε επίσης για τον προγραμματισμό που αφορά την παρουσία καμερών στο οδικό δίκτυο, «θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες για να βρεθούν σύγχρονες κάμερες που θα βεβαιώνουν τις παραβάσεις, αλλά υπάρχουν πιο δομικά και μόνιμα προβλήματα. Θα υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε τεχνικό επίπεδο, έτσι ώστε να βελτιωθεί η σημερινή πραγματικότητα στους δρόμους μέχρι να κατασκευαστεί ο ΒΟΑΚ».
Αναφερόμενος στα drones είπε ότι είναι ένα εργαλείο που βοηθά τις υπηρεσίες να γίνονται πιο αποτελεσματικές. «Υπάρχουν ήδη στο νησί, θα υπάρξει ενίσχυση, έχουμε προμηθευτεί αρκετά ακόμη» είπε και προσέθεσε: «Αυτή η ενίσχυση είναι σημαντική, αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας στην Κρήτη για να κάνουμε τη δουλειά μας αποτελεσματικά είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Διότι η Κρήτη έχει ικανούς αξιωματικούς και με μία σωστή διάταξη θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Υπάρχει διαρκής εποπτεία, ανασχεδιασμός και η διαρκής αξιολόγηση».
Τέλος, ο υπουργός τόνισε πως «άβατα δεν υπάρχουν πουθενά και όσοι ονειρεύονται ακόμη άβατα να τα ξεχάσουν». «Να ξέρουν πως κακοποιοί και μπράβοι δεν έχουν θέση ούτε στην ελληνική κοινωνία ούτε στην ελληνική Δημοκρατία. Θα παλέψουμε θα εργαστούμε συστηματικά, ώστε όλα αυτά τα φαινόμενα να εξαφανιστούν».
Κλείνοντας επισήμανε πως η Κρήτη είναι από τις ευνομούμενες περιοχές, με χαμηλή εγκληματικότητα άλλα με ιδιαιτερότητες στο οργανωμένο έγκλημα… «και για αυτό είμαι εδώ».
Πηγή: ΑΠΕ