Προσφυγή στην κάλπη ζητούν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, στελέχη του κόμματός του μετά τις ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις. Η ΚΟ του κόμματος έχει πλέον 34 βουλευτές μετά τη χθεσινή διαγραφή της Αθηνάς Λινού. Είχε προηγηθεί η αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ισχνή πλειοψηφία.

Η Κεντρική Επιτροπή σε 10 μέρες θα αναμένεται να αποφασίσει για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της την Τετάρτη (28/8), κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει ο ίδιος την ευθύνη και να γίνουν εκλογές ηγεσίας από τη βάση.

Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη άφησε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος αμφισβήτησε την ενότητα και τη συλλογικότητα του κόμματος, απόφαση που χαρακτήρισε λάθος και άφησε να εννοηθεί ότι έχει ανοίξει θέμα ηγεσίας, λέγοντας ότι «έχω ανοίξει ξεκάθαρα θέμα πολιτικής της ηγεσίας».

Υπέρ της διεξαγωγής εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να εκτονώσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τάχθηκε υπέρ της ενότητας και της σοβαρότητας συμπληρώνοντας ότι «μια εβδομάδα πριν τη ΔΕΘ δεν μπορούμε να ομφαλοσκοπούμε και να ασχολούμαστε μόνο με τα του οίκου μας».

«Οι εκλογές για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Αυτό που επείγει δεν είναι να βγούμε κάποιοι και να πούμε “Κύριε, κύριε, είμαι κι εγώ εδώ”» σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προφανώς και υπάρχουν ζητήματα και θέματα ηγεσίας που τίθενται και δημιουργούν την αίσθηση του σπιράλ απαξίωσης. Λύσεις υπάρχουν και βεβαίως η εκτόνωση μιας τέτοιας κρίσης με την προσφυγή στη λαϊκή βούληση με την αναβάπτιση ή οποιαδήποτε άλλη λύση θα μπορούσε να εκτονώσει την κατάσταση. Αν αυτό λειτουργήσει εκτονωτικά και λυτρωτικά, τότε ναι. Μάλιστα αυτό δεν το έχει αποκλείσει ούτε ο πρόεδρός μας, ο Στέφανος Κασσελάκης. (Οι εκλογές) δεν είναι κάτι που δεν τίθεται από τον Φαραντούρη, μην παρεξηγηθώ. Είναι κάτι που υπάρχει στο τραπέζι εδώ και καιρό, το έχει θέσει και ο ίδιος ο πρόεδρος», ανέφερε ερωτηθείς για το αν συμφωνεί με την άποψη της Όλγας Γεροβασίλη περί εσωκομματικών εκλογών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν έχω ρόλο αναχωρητή από τότε που μπήκα στην πολιτική. Τα προεδριλίκια και τα αρχηγιλίκια έπονται, την ώρα που το σπίτι σου έχει πάρει φωτιά. Εκ των πραγμάτων, υπάρχει μια περιδίνηση».

Σε ό,τι αφορά τις μομφές προς τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την επιλογή της Αθηνάς Λινού είπε: «Είναι φαινόμενα εσωστρέφειας αυτά. Δεν θα αναλάβω ρόλο κήνσορα σε δημόσιο πάνελ. Τι να πω, ότι επιχαίρω όσα λέγονται;».

Η Γεροβασίλη καλεί τον Κασσελάκη να πάει σε εσωκομματικές εκλογές

Να πάει σε εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη η Όλγα Γεροβασίλη, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη «θυελλώδη» συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την αποπομπή του Σωκράτη Φάμελλου από την προεδρία της ΚΟ και τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού.

«Καταρχήν, η εκλογή προέδρου δεν είναι εσωκομματική διαδικασία, καθώς απευθύνεται ανοιχτά στην κοινωνία και ψηφίζουν μέλη και φίλοι. Για να προχωρήσουμε μπροστά», είπε, μεταξύ άλλων, η Όλγα Γεροβασίλη το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στο «Action24».

«Θυελλώδης δεν ήταν η συνεδρίαση, ήταν ο λόγος που έγινε και ο τρόπος. Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι ήταν χρήσιμος ο διχασμός από τον πρόεδρο. Ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν ένα επαρκές -πολιτικά- πρόσωπο, η ΚΟ παρήγαγε έργο και δεν υπήρχε λόγος ούτε για τον αιφνιδιασμό ούτε για τον επακόλουθο διχασμό», είπε για την αποπομπή του κ. Φάμελλου από την προεδρία της ΚΟ.

Σωκράτης Φάμελλος: Άνοιξα ξεκάθαρα θέμα πολιτικής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή και τόνισε ότι ο ίδιος έχει ανοίξει ξεκάθαρα θέμα πολιτικής της ηγεσίας του κόμματος.

«Η εισήγηση του προέδρου δημιούργησε ένα τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε να δημιουργήσει ένα εσωτερικό πρόβλημα, ενώ η κοινωνία έχει τεράστια προβλήματα. Το ερώτημα το δικό μου είναι: γιατί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σε μία κοινοβουλευτική ομάδα που είχε μία πάρα πολύ καλή παρουσία;», είπε ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Με την κίνησή του αυτή, ο πρόεδρος αμφισβήτησε την ενότητα και τη συλλογικότητα… Για μένα πάνω από όλα είναι η ενότητα και η συλλογικότητα, εκεί στηρίζονται τα αριστερά κόμματα και γι’ αυτό υποχρεώθηκα να εκφράσω τη διαφωνία μου στην ΚΟ», υπογράμμισε.

«Δεν έχω μία ανάγνωση προσωπικών στάσεων. Δεν είμαι ούτε σύμμαχος ούτε αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη. Θέλω έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση αυτή μας οδηγεί σε έναν μικρότερο ΣΥΡΙΖΑ με έναν αναίτιο διχασμό», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Θεωρώ ότι η επιλογή του προέδρου ήταν λάθος», είπε και τόνισε ότι οδηγεί σε έναν συρρικνωμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ζήτημα, τέλος, του Παύλου Πολάκη και της Αθηνάς Λινού είπε ότι δεν μπορεί να έχει η δραστηριότητα της Αθηνάς Λινού συσχέτιση με τη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη, που τον έθεσε εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.