Δεν έχουν τέλος οι κλυδωνισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ, με την κοινοβουλευτική του ομάδα να αριθμεί πλέον 34 βουλευτές, μετά τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού. Ο Στέφανος Κασσελάκης της ζήτησε να παραδώσει την έδρα της μετά τις καταγγελίες για τα οικονομικά στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis, του οποίου είναι επικεφαλής, κάτι που εκείνη δεν έκανε, αφήνοντας μάλιστα αιχμές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε «πολακικό κόμμα».

Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια κατευνασμού του Παύλου Πολάκη και μια κίνηση που μπορεί να φέρει επαναπροσέγγιση των δύο αντρών.

Είχε προηγηθεί η αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ισχνή πλειοψηφία. Η Κεντρική Επιτροπή σε 10 μέρες θα αναμένεται να αποφασίσει για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της την Τετάρτη (28/8), κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει ο ίδιος την ευθύνη και να γίνουν εκλογές ηγεσίας από τη βάση.

Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη άφησε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος αμφισβήτησε την ενότητα και τη συλλογικότητα του κόμματος, απόφαση που χαρακτήρισε λάθος και άφησε να εννοηθεί ότι έχει ανοίξει θέμα ηγεσίας, λέγοντας ότι «έχω ανοίξει ξεκάθαρα θέμα πολιτικής της ηγεσίας».

«Νιώθω ανακούφιση – Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε πολακικό κόμμα»: Η πρώτη αντίδραση Λινού

Ανακουφισμένη δήλωσε πως αισθάνεται η Αθήνα Λινού μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να τη διαγράψει, ενώ στην πρώτη δημόσια αντίδρασή της τονίζει ακόμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε «πολακικό» κόμμα.

«Έδωσα αρκετό περιθώριο στον κ. Κασσελάκη να αποφασίσει σε τι είδους κόμμα θέλει να ηγηθεί και αποφάσισε ότι το κόμμα που ηγείται θα μετατραπεί σε “πολακικό”», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτηση που έκανε στα social media.

«Από την πλευρά μου συνεχίζω να πιστεύω ότι ένα ευρύτερο δημοκρατικό αριστερό κίνημα είναι εφικτό και θα συνεχίσω να δουλεύω γι’ αυτό», πρόσθεσε για τη στάση που επιλέγει να κρατήσει.

Τον Μάιο του 2023, πάνω από 25.000 συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους. Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων που…

Posted by Αθηνά Λινού on Wednesday, August 28, 2024

Νωρίτερα, πηγές της Κουμουδούρου ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι όταν ορκίστηκε βουλευτής υπέγραψε τον κανονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρει ρητά πως η έδρα ανήκει στο κόμμα κι όχι στην ίδια.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με εντολή του Προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, προχώρησε σε διαγραφή της κ. Αθηνάς Λινού από την Κ.Ο. του κόμματος για λόγους διαφάνειας.

  • Ουδέποτε αμφισβητήθηκαν οι 25.000 ψήφοι που η κ. Λινού έλαβε ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η κα Λινού απέφυγε να παράσχει τις διευκρινίσεις και τα στοιχεία που της ζητήθηκαν, κάτι που εξακολουθεί να πράττει και με τη σημερινή δήλωσή της. Ως γνωστόν, είναι αναφαίρετο δικαίωμα η μη αυτοενοχοποίηση…
  • Όταν ορκίστηκε βουλευτής, υπέγραψε τον κανονισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος αναφέρει ρητά πως η έδρα ανήκει στο κόμμα κι όχι στην ίδια».

Η Γεροβασίλη καλεί τον Κασσελάκη να πάει σε εσωκομματικές εκλογές

Να πάει σε εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη η Όλγα Γεροβασίλη, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη «θυελλώδη» συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την αποπομπή του Σωκράτη Φάμελλου από την προεδρία της ΚΟ και τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού.

«Καταρχήν, η εκλογή προέδρου δεν είναι εσωκομματική διαδικασία, καθώς απευθύνεται ανοιχτά στην κοινωνία και ψηφίζουν μέλη και φίλοι. Για να προχωρήσουμε μπροστά», είπε, μεταξύ άλλων, η Όλγα Γεροβασίλη το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στο «Action24».

«Θυελλώδης δεν ήταν η συνεδρίαση, ήταν ο λόγος που έγινε και ο τρόπος. Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι ήταν χρήσιμος ο διχασμός από τον πρόεδρο. Ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν ένα επαρκές -πολιτικά- πρόσωπο, η ΚΟ παρήγαγε έργο και δεν υπήρχε λόγος ούτε για τον αιφνιδιασμό ούτε για τον επακόλουθο διχασμό», είπε για την αποπομπή του κ. Φάμελλου από την προεδρία της ΚΟ.

Σωκράτης Φάμελλος: Άνοιξα ξεκάθαρα θέμα πολιτικής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή και τόνισε ότι ο ίδιος έχει ανοίξει ξεκάθαρα θέμα πολιτικής της ηγεσίας του κόμματος.

«Η εισήγηση του προέδρου δημιούργησε ένα τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε να δημιουργήσει ένα εσωτερικό πρόβλημα, ενώ η κοινωνία έχει τεράστια προβλήματα. Το ερώτημα το δικό μου είναι: γιατί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σε μία κοινοβουλευτική ομάδα που είχε μία πάρα πολύ καλή παρουσία;», είπε ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Με την κίνησή του αυτή, ο πρόεδρος αμφισβήτησε την ενότητα και τη συλλογικότητα… Για μένα πάνω από όλα είναι η ενότητα και η συλλογικότητα, εκεί στηρίζονται τα αριστερά κόμματα και γι’ αυτό υποχρεώθηκα να εκφράσω τη διαφωνία μου στην ΚΟ», υπογράμμισε.

«Δεν έχω μία ανάγνωση προσωπικών στάσεων. Δεν είμαι ούτε σύμμαχος ούτε αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη. Θέλω έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση αυτή μας οδηγεί σε έναν μικρότερο ΣΥΡΙΖΑ με έναν αναίτιο διχασμό», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Θεωρώ ότι η επιλογή του προέδρου ήταν λάθος», είπε και τόνισε ότι οδηγεί σε έναν συρρικνωμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ζήτημα, τέλος, του Παύλου Πολάκη και της Αθηνάς Λινού είπε ότι δεν μπορεί να έχει η δραστηριότητα της Αθηνάς Λινού συσχέτιση με τη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη, που τον έθεσε εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δικαίωση» για τον Παύλο Πολάκη

Εντωμεταξύ, με ανάρτηση στα social ο βουλευτής, Παύλος Πολάκης, μετά τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού, έγραψε πως αισθάνεται δικαιωμένος, χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση «μάθημα σε αυτούς που νόμιζαν πως βρήκαν την ευκαιρία να ξεμπερδέψουν μαζί μου». Ωστόσο, στην ανάρτησή του έκανε και πάλι λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν «βαθιές αλλαγές» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι να πω τωρα….ΑΠΛΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ!!(και μαθημα σε αυτους που νομισαν πως βρηκαν την ευκαιρια να ξεμπερδέψουν μαζι μου ……

Posted by Παυλος Πολακης on Wednesday, August 28, 2024

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

«Η διαφάνεια και ο αγώνας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες για εμάς.

Αυτές άλλωστε συνιστούν και ειδοποιό διαφορά μεταξύ της Αριστεράς και του συστήματος Μητσοτάκη.

Σε τέτοια όμως ζητήματα πρέπει κανείς να είναι δίκαιος, να κάνει έρευνα -ακόμη και χρονοβόρα- και όχι να λειτουργεί υπό οποιαδήποτε πίεση ή το βάρος της κοινής γνώμης.

Ζήτησα εξηγήσεις από την Αθηνά Λινού για την υπόθεση της ΑΜΚΕ Prolepsis.

Τα στοιχεία που μας παρείχε δημιούργησαν περισσότερες απορίες και αμφιβολίες από όσες προϋπήρχαν. Το γραφείο μου ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις και στοιχεία, τα οποία δεν δόθηκαν μέχρι σήμερα, που είναι η ημέρα της έναρξης των εργασιών της Βουλής.

Αναζητούμε όλη μέρα την Αθηνά Λινού για να της ζητήσουμε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα προκειμένου να διευκολύνει το κόμμα. Είναι ενήμεροι οι συνεργάτες της. Δεν απαντά.

Συνεπώς, ζήτησα τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Τυχόν παραίτησή της πλέον είναι προσωπικό (και πολιτικό) ηθικό της ζήτημα.

Να είναι ξεκάθαρο: Εισαγγελέας δεν είμαι. Μιλάω καθαρά πολιτικά.

Και πολιτικά, η οικονομική δραστηριότητα με εταιρείες διαφαινόμενου ειδικού σκοπού σε συνδυασμό με μια σειρά απευθείας αναθέσεων δεν συνάδουν με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, οι απευθείας αναθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί σταθερά ως όχημα για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, αποτελούν κόκκινη γραμμή για εμάς.

Η οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Για εμένα δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ προσωπικής συμπάθειας και αναγκαίας πολιτικής πράξης.

Όπως δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ μίας χαμένης έδρας και μίας Αριστεράς χωρίς σκιές.

Όπως δεσμεύτηκα χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει. Και θα αλλάξει ριζικά σε ένα κόμμα των μελών, των πολιτών, της κοινωνίας.

Δυστυχώς οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Και πρόσκαιρη πολιτική φθορά.

Όμως για μένα το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Το άλμα προς τα εμπρός θα γίνει με κάθε κόστος».