Η Βουλή των Ελλήνων επιστρέφει και στις εργασίες της στις 26 Αυγούστου, μετά τη θερινή διακοπή, με την έναρξη της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων. Αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δραστήρια, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα διαμορφώσουν την πολιτική ατζέντα της χώρας για τους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα θα κληθούν να διαχειριστούν κρίσιμες θεσμικές διαδικασίες με ευρείες πολιτικές προεκτάσεις.

Νομοθετικό έργο και προγραμματισμένα νομοσχέδια

Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου οι περισσότεροι βουλευτές δεν θα βρίσκονται στην αίθουσα της Ολομέλειας καθώς στις επίκαιρες ερωτήσεις που προβλέπεται να συζητηθούν ελάχιστα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας θα δώσουν το παρών, αλλά από τις αρχές Σεπτεμβρίου το νομοθετικό έργο θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών της Βουλής και θα έχουν επιστρέψει από τις παραλίες και τις εκλογικές τους περιφέρειες όλα τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Το πρώτο νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση, θα αφορά την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτή η συμφωνία, η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών, αναμένεται να επιταχύνει την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών μέσω της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών.

Μετά την κύρωση της συμφωνίας, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο που θα καταργεί το χαρτόσημο σε περισσότερες από 600 συναλλαγές. Αυτές οι συναλλαγές περιλαμβάνουν την έκδοση αδειών γάμου, επαγγελματικών αδειών και άλλων παρόμοιων διαδικασιών, οι οποίες μέχρι τώρα επιβαρύνονταν με το εν λόγω τέλος. Παράλληλα, το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπει την επιβολή ψηφιακού τέλους σε 29 συναλλαγές, όπως η μίσθωση ακινήτων, τα δάνεια, οι μεταβιβάσεις και οι αποζημιώσεις. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην απλούστευση των συναλλαγών και στη διευκόλυνση των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ψηφιακή μετάβαση της χώρας.

Εντός του επόμενου μήνα, αναμένεται επίσης η κατάθεση ενός πολυνομοσχεδίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα στοχεύει στην επιτάχυνση των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις για την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που έχουν προκύψει σε διάφορους τομείς του δημοσίου. Αυτή η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες απαιτήσεις για ταχύτερη στελέχωση των υπηρεσιών, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Προ ημερησίας συζήτηση για τις φωτιές

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης τον επόμενο μήνα η διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την πρόσφατη πυρκαγιά στην βορειοανατολική Αττική, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής. Το σχετικό αίτημα έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ αντίστοιχο αίτημα κατατέθηκε ακολούθως και από την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Θυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί αρχηγοί ήθελαν η σχετική συζήτηση να γίνει εντός του Αυγούστου, ωστόσο κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να τονίζουν ότι η διαδικασία θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα «επί τη βάσει στοιχείων και πραγματικών δεδομένων και όχι με πολιτικά τσιτάτα». Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει πάντως ότι «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τις ανεπάρκειες των υπουργών του. Τις ευθύνες για το «επιτελικό» μπάχαλο των κυβερνήσεων του, τις φέρει αποκλειστικά και ακέραια ο ίδιος. Ήρθε η ώρα να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και τον ελληνικό λαό», προσθέτοντας ότι «ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε και φέτος αδικαιολόγητα ανέτοιμος» καθώς «η φωτιά έφτασε μέσα στην Αθήνα, οδηγώντας σε απώλεια ανθρώπινης ζωής, καταστρέφοντας κατοικίες, επιχειρήσεις και κατακαίοντας έναν από τους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της Αττικής».

Θεσμικές διαδικασίες: Συνταγματική Αναθεώρηση και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Πέραν του νομοθετικού έργου και της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές, η νέα κοινοβουλευτική περίοδος 2024 – 2025 χαρακτηρίζεται επίσης από δύο σημαντικές θεσμικές διαδικασίες, οι οποίες θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η πρώτη από αυτές αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μια διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του έτους. Τα πολιτικά κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να προτείνουν αλλαγές στο Σύνταγμα, επιλέγοντας τις διατάξεις που θεωρούν ότι πρέπει να τροποποιηθούν από την επόμενη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Ένα από τα πιο καίρια ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι το άρθρο 16, το οποίο απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς η στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της διαδικασίας. Οι υποστηρικτές της αλλαγής του άρθρου αναφέρουν ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα βελτιώσει την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα, ενώ οι αντίπαλοι της πρότασης εκφράζουν ανησυχίες για τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό αντίκτυπο μιας τέτοιας αλλαγής.

Η δεύτερη θεσμική διαδικασία που θα κυριαρχήσει στην πολιτική ατζέντα της νέας περιόδου είναι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η θητεία της κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λήγει στις 13 Μαρτίου 2025. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η συζήτηση για την ανανέωση της θητείας της νυν Προέδρου ή την επιλογή νέου προσώπου μπορεί να ξεκινήσει έως έξι μήνες νωρίτερα, δηλαδή από τον Οκτώβριο και μετά.

Ήδη έχει ξεκινήσει η ονοματολογία για τους πιθανούς υποψηφίους, με το πολιτικό παρασκήνιο να επικεντρώνεται στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει ο επόμενος Πρόεδρος. Αν μη τι άλλο η νέα κοινοβουλευτική περίοδος θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο για την πολιτική ζωή της χώρας και… δεν θα μας κάνει να πλήξουμε.