Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί τον Σεπτέμβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Αφορμή για την επίσκεψή του, είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιμβρίων, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Φαναρίου. Ειδικότερα, αναμένεται να διοργανωθεί συναυλία, με σκοπό τη στήριξη των ελληνικών μειονοτικών σχολείων της Ίμβρου και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Αν και δεν υπάρχει ακόμα προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η παρουσία του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αθήνα, μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για μια συνάντηση μεταξύ τους. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία, όπου ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί το Φανάρι σε μελλοντικό χρόνο, για να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν το Πατριαρχείο και την ελληνική ομογένεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή του Πατριάρχη στην Αθήνα πραγματοποιείται λίγο μετά την προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει οριστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου. Η χρονική σύμπτωση αυτών των γεγονότων ενδέχεται να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στις συζητήσεις που πιθανόν θα λάβουν χώρα κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη στην Ελλάδα.