Ο ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς που ανακοινώθηκε χθες μετά την τελική σφραγίδα που μπήκε από τον πρωθυπουργό είναι ενδεικτικός του ειδικού βάρους που δίνει η κυβέρνηση σε παραγωγικά υπουργεία, όπως είναι το Οικονομικών και το Ανάπτυξης, ενώ γενικό λίφτινγκ έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς το σύνολο των γενικών γραμματέων αλλάζει, εκτός από τον Θανάση Μπαλέρμπα που διατηρεί το χαρτοφυλάκιό του ως γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης.

Έτσι οι Δημήτρης Κιρμικίρογλου (Δημόσια Διοίκηση), Άγγελος Δημοσθένους (Ιθαγένεια) βλέπουν την έξοδο με τους Γιάννη Φουστανάκη και Δημήτρη Κάρναβο να αναλαμβάνουν, νέο πρόσωπο στην Αυτοδιοίκηση – Αποκέντρωση ο Σάββας Χιονίδης, ο οποίος επί της ουσίας διαδέχεται τον Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μετά την παραίτησή του για τα επίμαχα emails, ενώ αλλαγή σκυτάλης έχουμε και στην ειδική γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς με τον Νίκο Χρυσάκη να διαδέχεται τη Μαριάνθη Δημοπούλου.

Έτσι, στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Θοδωρή Λιβάνιο ο οποίος «τρέχει» σημαντικά θέματα, μεταξύ αυτών την επιτάχυνση των προσλήψεων στο δημόσιο, δημιουργείται μια νέα ομάδα με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και με πρόσωπα που γνωρίζουν τη διοίκηση, διαθέτουν αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και έχουν μακρά κομματική διαδρομή στη ΝΔ.

Το δίδυμο των γενικών γραμματέων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης και Δήμητρα Λυγούρα, «μετακομίζει» από την Κατεχάκη στη λεωφόρο Θηβών, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ τους διαδέχονται ο μέχρι πρότινος Διοικητής της 1ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Στάθης, ο οποίος αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στη Δημόσια Τάξη, και ο οποίος είναι της εμπιστοσύνης του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και ο ταξίαρχος Αρίστος Περρής στην Αντεγκληματική Πολιτική.

Εκτός πόστου ο Πάτροκλος Γεωργιάδης που από το 2020 ήταν αμετακίνητος, με τη μέχρι πρότινος γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Στελλίνα Σιαράπη, να μετακινείται πλέον στο Υπουργείο Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τις Ιδιωτικές Επενδύσεις, πόστο που μέχρι σήμερα καταλάμβανε η Βασιλική Λοΐζου, η οποία παραμένει στο ίδιο υπουργείο αλλά με χαρτοφυλάκιο πλέον τη Βιομηχανία, με τη Θέμιδα Ευτυχίδου να αποχωρεί. Υπενθυμίζεται ότι η Στελλίνα Σιαράπη έχει εργαστεί στη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2023 διατέλεσε ειδική σύμβουλος στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Νέα είσοδος για τη γ.γ. Έρευνας και Καινοτομίας με τον πρώην βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Τάσο Γαΐτάνη, να αναλαμβάνει παίρνοντας τα ηνία από τον Θανάση Κυριαζή.

Ο μέχρι πρότινος γ.γ. Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του στη γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, με τη Μάιρα Μυρογιάννη που κατείχε το πόστο να παραμένει στο υπουργείο αλλά στο χαρτοφυλάκιο του Απόδημου Ελληνισμού και της Δημόσιας Διπλωματίας, αναλαμβάνοντας τα ηνία από τον Γιάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος και αποχωρεί. Άρωμα γυναίκας στο υπουργείο Οικονομικών με δύο νέες εισόδους, τη Βασιλική Παντελοπούλου (ΕΣΠΑ) και την Κατερίνα Οικονόμου (Δημόσιες Επενδύσεις).

Δύο νέες είσοδοι στο υπουργείο Παιδείας σε ανώτατη εκπαίδευση, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος διαθέτει εξαιρετικές σχέσεις με την ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, και η Όλγα Καφετζοπούλου στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, με τους Γ. Βούτσινο και Ο. Ζώρα να αποχωρούν.

Νέο δίδυμο και στο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, γεγονός που σηματοδοτεί και την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της στεγαστικής κρίσης. Έτσι, γ.γ. Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Γλούμης στη θέση της Μαρίνας Στέφου, ενώ στη γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τοποθετήθηκε η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στη Μαγνησία το 2019, Κατερίνα Πατσογιάννη, στη θέση της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ, Ζέφης Δημαδάμα.

Αλλαγές σκυτάλης και στις Μεταφορές, καθώς στη θέση του Ιωάννη Ξιφαρά τοποθετήθηκε η Δέσποινα Παλιαρούτα, στη Δικαιοσύνη ο Πελοπίδας Λάσκος «έρχεται», ενώ ο Πάνος Αλεξανδρής αναχωρεί, στην Τουριστική Πολιτική και Ανάπτυξη η Βάσια Κουτσούκου αναλαμβάνει ηνία από τον Μύρωνα Φλουρή.

Στο νευραλγικό υπουργείο Εργασίας ο Νίκος Μηλαπίδης «μετακόμισε» από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις στις Εργασιακές Σχέσεις, καταλαμβάνοντας τη θέση της Άννας Στρατινάκη που αποχωρεί για να προταθεί στη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ενώ νέο πρόσωπο αναλαμβάνει την Κοινωνική Ασφάλιση, ο Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος.