Πριν κάνει ένα διάλειμμα για να περάσει χρόνο με την οικογένειά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ να στείλουν τα ονόματα αυτών που θέλουν να βρίσκονται στην επόμενη ομάδα επιτρόπων.

Η φον ντερ Λάιεν θεωρείται επιλογή της Γερμανίας και η Εσθονή, Κάγια Κάλλας, υποστηριζόμενη από τους ηγέτες της ΕΕ θα είναι η επόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Η φον ντερ Λάιεν ζητά από κάθε χώρα να ορίσει έναν άνδρα και μια γυναίκα, εκτός από τις περιπτώσεις που ο μέχρι σήμερα επίτροπος παραμένει στη θέση του.

Προτού κλείσετε τον φορητό υπολογιστή σας για να βγείτε στην παραλία, το POLITICO σας ενημερώνει σχετικά με την κατάσταση.

Ποιος μένει;

Αρκετές κυβερνήσεις επέλεξαν να αποφύγουν μια δυσάρεστη εσωτερική διαμάχη, διατηρώντας τον σημερινό τους επίτροπο στα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής.

Εξάλλου, η εμπειρία και η προσωπική τους σχέση με τη φον ντερ Λάιεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου χαρτοφυλακίου.

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία) και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία), για παράδειγμα, γνωστοί ως δύο σταθερές, θα προσθέσουν άλλα πέντε χρόνια με θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο βιογραφικό τους. Το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για την Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία), αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα από την κυβέρνησή της.

Ο ολλανδός επίτροπος, Βόπκε Χούκστρα, μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο ως αντικαταστάτης του τσάρου του κλίματος, Φρανς Τίμερμανς, και επιστρέφει για άλλα πέντε χρόνια, παρόλο που το κόμμα του δεν είναι στην ολλανδική κυβέρνηση.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι γάλλοι και έλληνες ηγέτες θα αποφασίσουν να στείλουν πίσω τους σημερινούς επιτρόπους τους, Τιερί Μπρετόν και Μαργαρίτη Σχοινά.

Μαργαρίτης Σχοινάς

Ποια νέα ονόματα πρέπει να μάθουμε ήδη να προφέρουμε;

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών έχει αρχίσει να προβάλλει ονόματα, ακόμη και πριν η φον ντερ Λάιεν στείλει το επίσημο αίτημά της. Η Ισπανία ελπίζει να εξασφαλίσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ενέργειας και κλίματος για την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, Τερέσα Ριμπέρα.

Η Σουηδία στέλνει την υπουργό της ΕΕ, Τζέσικα Ρόσγουολ, η Φινλανδία την ευρωβουλευτή, Χένα Βίρκουνεν, η Σλοβενία τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Τόμας Βέσελ, η Ιρλανδία πρότεινε τον υπουργό Οικονομικών, Μάικλ Μακγκράθ, και η Τσεχία τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σίκελα.

Άγνωστο τι θα γίνει με περισσότερες από 12 χώρες

Πολλά από τα κομμάτια του παζλ είναι ακόμη ασαφή, παρά το γεγονός ότι οι φήμες οργιάζουν στις Βρυξέλλες. Όλο και περισσότερες χώρες θα ανακοινώσουν τα ονόματά τους τις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει παρουσιάσει δημόσια δύο υποψηφίους, όπως άλλωστε ζητήθηκε.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν καλά ότι η φον ντερ Λάιεν «κοιτάζει» μια άλλη Επιτροπή με ισορροπία μεταξύ των φύλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν παρασκηνιακά παζάρια για ονόματα και χαρτοφυλάκια πριν βγει οτιδήποτε επίσημο, για να αποφευχθεί η δημόσια ζημιά σε έναν υποψήφιο που μπορεί να απορριφθεί.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι εθνικοί πολιτικοί μάχονται μεταξύ τους για την υποψηφιότητα. Στη Λιθουανία, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος έχουν διαμάχη ανοιχτά για τον υποψήφιο. Στην Πολωνία βρίσκεται σε εξέλιξη κόντρα κεκλεισμένων των θυρών.

Άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και το Βέλγιο, βρίσκονται στη μέση του σχηματισμού νέων κυβερνήσεων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απόφαση για το όνομα.

Ποια είναι τα μεγάλα έπαθλα για να παλέψετε;

Δεν είναι μυστικό ότι η Γαλλία οραματίζεται ένα οικονομικό σούπερ χαρτοφυλάκιο που θα βοηθήσει στην καθοδήγηση της βιομηχανικής ατζέντας του μπλοκ απέναντι στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενδεχομένως με επίβλεψη περιοχών όπου οι Βρυξέλλες έχουν σκληρή δύναμη: το εμπόριο και ο ανταγωνισμός.

Αλλά και η Ιταλία ενδιαφέρεται για αυτόν τον ρόλο.

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η φον ντερ Λάιεν θα αποφασίσει να «γλυκάνει» την ακροδεξιά ηγέτη Τζόρτζια Μελόνι παραχωρώντας μια κορυφαία δουλειά στην Ιταλία ή να την αφήσει με το πιο συμβολικό νέο χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου.

ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ

Η διεύρυνση θα είναι ένα χαρτοφυλάκιο ανώτατου επιπέδου, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ΕΕ, με στόχο να συμπεριληφθεί η Ουκρανία, θα είναι μια από τις πιο ευαίσθητες πολιτικά εργασίες της Επιτροπής.

Ο επίτροπος για τη Γεωργία είναι επίσης μια σημαντική θέση, δεδομένου του υπερμεγέθους ρόλου της ΕΕ στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων.

Ο Κρίστοφερ Χάνσεν του Λουξεμβούργου από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει αναδειχθεί ως μια πρώιμη επιλογή γι’ αυτόν τον τομέα, καθώς το σοσιαλιστικό στρατόπεδο φαίνεται να έχει χάσει τις ελπίδες του περί παραμονής του επιτρόπου του Λουξεμβούργου και επικεφαλής υποψήφιος των σοσιαλιστών, Νικολά Σμιτ.

Κάποιες συναρπαστικές νέες θέσεις εργασίας που προσφέρονται;

Η φον ντερ Λάιεν θα αναζητήσει έναν επίτροπο αφιερωμένο στη Μεσόγειο, κάτι που ακούγεται υπέροχο, αλλά είναι πιθανώς μια σκληροπυρηνική δουλειά που εξετάζει τη μετανάστευση και την άθλια κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Κύπρος έχει εκφράσει από νωρίς ενδιαφέρον για αυτή τη θέση.

Υπάρχει επίσης η προοπτική ενός επιτρόπου Άμυνας, που προκάλεσε από νωρίς ενθουσιασμό, έως ότου οι υποψήφιοι συνειδητοποίησαν πόσο μικρή δύναμη έχει η ΕΕ σε αυτόν τον τομέα. Οι εικασίες επικεντρώθηκαν για λίγο στον πολωνό Υπουργό Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι. Η Πολωνία αναφέρεται επίσης ως πιθανός υποψήφιος για τη δουλειά της διεύρυνσης, δεδομένης της υποστήριξης της Βαρσοβίας προς το Κίεβο, αλλά ο ρόλος θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εσωτερική πολιτική, με τους πολωνούς αγρότες να είναι λιγότερο ενθουσιώδεις για την ενσωμάτωση του τεράστιου αγροτικού τομέα της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ποιος λοιπόν παίρνει το χαρτοφυλάκιο;

Αυτό εξαρτάται από τη φον ντερ Λάιεν. Πρέπει να λάβει υπόψη την ισορροπία των φύλων, την ισορροπία των πολιτικών κομμάτων και τη γεωγραφική ισορροπία. Οι ηγέτες θα παζαρεύουν χαρτοφυλάκια, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν μια ισχυρή θέση. Θα είναι μια πρόκληση να βρεθούν αρκετές γυναίκες, έτσι οι χώρες που προτείνουν μια γυναίκα υποψήφια έχουν πλεονέκτημα έναντι εκείνων που στέλνουν έναν άνδρα. Η φον ντερ Λάιεν έχει επίσης καταστήσει σαφές στους ηγέτες ότι θέλει έμπειρους και ικανούς Επιτρόπους, ιδανικά με κάποια προηγούμενη εκτελεστική εμπειρία στις χώρες καταγωγής τους.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τι συμβαίνει μετά;

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου για να στείλουν τους υποψηφίους τους. Η φον ντερ Λάιεν θα αρχίσει να παίρνει συνεντεύξεις από τους (νέους) υποψηφίους και από τα μέσα Αυγούστου και έπειτα θα αρχίσει να ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ.

Η φον ντερ Λάιεν ήταν η πρώτη που δημιούργησε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ισορροπία μεταξύ των φύλων το 2019, κάτι που θέλει να επαναλάβει, γι’ αυτό και ζητά από τους ηγέτες να στείλουν έναν υποψήφιο από κάθε φύλο.

Οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που αποκάλυψε η φον ντερ Λάιεν πριν από την ψηφοφορία επανεκλογής της στο Κοινοβούλιο θα αποτελέσουν τη βάση των επιστολών αποστολής που θα σταλούν στους νέους επιτρόπους και θα καθορίζουν τι θα αναμένεται από αυτούς.

Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προετοιμάσει τους νέους Επιτρόπους στις ακροάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο. Το Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει υποψηφίους. Εάν συμβεί αυτό, η εν λόγω χώρα θα πρέπει να προτείνει νέο υποψήφιο.

Η ελπίδα των αξιωματούχων της ΕΕ είναι να έχει σχηματιστεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την 1η Νοεμβρίου.