Η Τουρκία μοιάζει να δημιουργεί και πάλι σκηνικό έντασης λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Κάσο, και για το θέμα αυτό μίλησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά από τότε. Το κλίμα έχει ηρεμήσει πολύ από τότε. Έχουμε ακόμα βέβαια κάποιες αποσπασματικές εξάρσεις ρητορικές, κάποιες δηλώσεις αξιωματούχων αλλά και κάποιες ενέργειες στο πεδίο. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πρακτική της Τουρκίας από τη μία του τύπου μια στο καρφί, μια στο πέταλο. Έχουμε κάποιες ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ενέργειες που ανεβάζουν λίγο την ένταση. Έχουμε κάποιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων στον ίδιο τόνο.
Θεωρώ όμως ότι τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο καλύτερο κλίμα. Χρειάζεται όμως και θέλω να το τονίσω αυτό αυτή τη στιγμή και στην πράξη μια σειρά από αποδείξεις ότι εννοούμε αυτό που λέμε την απόπειρα να βρούμε τον κοινό τόπο και ας μην τα καταφέρουμε στο τέλος. Είναι γνωστές οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σε βασικά θέματα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε κάθε τόνο έχουν οριοθετήσει τις εθνικές γραμμές. Από κει και πέρα καλό όπως είπαμε είναι να μιλάμε πάντα, αλλά καλό είναι επίσης και στην πράξη να αποδεικνύουμε ότι εννοούμε το καλό κλίμα και δεν το υπονομεύουμε από τη μία, ενώ το ευνοούμε ή προσπαθούμε να το σηκώσουμε από την άλλη. Είναι μια λεπτή ισορροπία», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Και εν συνεχεία, συμπλήρωσε: «Και όπως είπα, πολλά βγαίνουν στο πεδίο (αναφερόμενος στην περίπτωση της Κάσου), πολλά αποδεικνύονται στο πεδίο. Το πεδίο δείχνει την αλήθεια. Στο πεδίο έχουμε προβλήματα, όπως και στη διαχείριση του μεταναστευτικού έχουμε προβλήματα αλλά και στις ασκήσεις αυτές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς επικοινωνούμε τα όριά μας και από κει και πέρα εμμένουμε στην απόπειρα να συνεννοηθούμε. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα δούμε. Η απόπειρα όμως πρέπει να υπάρχει. Όσον αφορά το 2020, είχαν αναπτυχθεί δύο στόλοι στο Νότιο Αιγαίο. Δεν είναι το ίδιο τώρα. Μην τα συγκρίνουμε αυτά τα δύο πράγματα, γιατί νομίζω ότι δεν έχουν καμία σχέση οι δύο-να το πω έτσι-«κινητοποιήσεις» η μία με την άλλη. Το 2020 είχαμε γύρω στα 70 πλοία στα νερά νοτιοανατολικά της Ρόδου. Δεν είναι το ίδιο τώρα.
Προφανώς έστειλε η Τουρκία κάποια πολεμικά πλοία γύρω από τη νήσο Κάσο. Προφανώς οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν με δικά τους μέσα αυτή την κινητοποίηση, αλλά να μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα».